Μπορεί μια κάμερα smartphone να μετρήσει με ακρίβεια τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ενός ανθρώπου;


Μπορεί μια κάμερα smartphone να μετρήσει με ακρίβεια τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ενός ανθρώπου;

Ερευνητές έδειξαν ότι οι κάμερες των smartphones είναι σε θέση να ανιχνεύουν τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα.

Πιο ειδικά, η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι δημοσίευσαν μια εργασία σχετικά με τα αποτελέσματα στο npj Digital Medicine.

Έτσι λοιπόν, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν το δάχτυλό τους πάνω από την κάμερα και το φλας ενός smartphone, το οποίο στη συνέχεια αναλαμβάνει να αποκρυπτογραφήσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή αλγορίθμου βαθιάς μάθησης (deep-learning algorithm).

Στη μελέτη συμμετείχαν έξι άτομα, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, οι οποίοι ήταν ηλικίας 20 έως 34 ετών.

Προκειμένου να εκπαιδευτούν και να δοκιμάσουν τον αλγόριθμο, οι ερευνητές έβαλαν κάθε συμμετέχοντα να φορέσει ένα τυπικό παλμικό οξύμετρο σε ένα δάχτυλο και στη συνέχεια να τοποθετήσει ταυτόχρονα ένα άλλο δάχτυλο του ίδιου χεριού, πάνω από την κάμερα και το φλας ενός smartphone.

Κάθε φορά που χτυπάει η καρδιά σας, φρέσκο αίμα ρέει μέσα από το τμήμα που φωτίζεται από το φλας.

Η κάμερα καταγράφει πόσο αίμα απορροφά το φως από το φλας σε κάθε ένα από τα τρία χρωματικά κανάλια που μετράει: το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Στη συνέχεια, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε αυτές τις μετρήσεις έντασης στο μοντέλο βαθιάς μάθησης.

λέει ο επικεφαλής Edward Wang, ο οποίος ξεκίνησε αυτό το έργο ως διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που σπούδαζε ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών και τώρα είναι επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Σχεδιασμού του UC San Diego και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Συνήθως, το φως του smartphone μπορεί να διασκορπιστεί γύρω από τα πολλά μέρη που συνθέτουν ένα ανθρώπινο δάχτυλο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα. Η βαθιά μάθηση χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στην εύρεση μοτίβων που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να διακριθούν, σύμφωνα με τον συν-επικεφαλή Varun Viswanath.

Η ομάδα αναφέρει ότι όταν χορήγησαν ένα ελεγχόμενο μείγμα αζώτου και οξυγόνου σε έξι άτομα για να μειώσουν τεχνητά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, η εφαρμογή για smartphone προέβλεψε σωστά αν το άτομο είχε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του στο 80% των περιπτώσεων.

Οι ερευνητές λένε ότι η μέθοδος όχι μόνο λειτουργεί καλά, αλλά χρησιμοποιεί επίσης μια συσκευή που ουσιαστικά όλοι έχουν ήδη, γεγονός που θεωρητικά καθιστά την ανάγνωση του οξυγόνου στο αίμα στο σπίτι απλή και προσβάσιμη σχεδόν σε όλους.

Η ομάδα ελπίζει να συνεχίσει την έρευνα επεκτείνοντας την ομάδα των συμμετεχόντων στους οποίους δοκιμάστηκε ο αλγόριθμος.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

smartphones

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!