Ανδρέας Καμουτσής: Η μετάβαση σε mirrorless σύστημα είναι μονόδρομος


Ανδρέας Καμουτσής: Η μετάβαση σε mirrorless σύστημα είναι μονόδρομος

O Ανδρέας Καμουτσής είναι ένας φωτογράφος, ο οποίος πριν 3 χρόνια περίπου άλλαξε σύστημα επενδύοντας σε ένα από τα mirrorless συστήματα που υπάρχουν στην αγορά και συγκεκριμένα στο σύστημα της Fujifilm.

Συχνά στα πλαίσια της φωτογραφικής συζήτησης μεταξύ φωτογράφων βρεθήκαμε να συμφωνούμε και να διαφωνούμε για πολλά θέματα, πάντα με φιλική διάθεση.

Έτσι όταν στο pttlgr του ζητήσαμε να μας μιλήσει με ένα σύντομο κείμενο για την εμπειρία χρήσης ενός mirrorless συστήματος και σε σχέση με τις DSLR, δέχτηκε με χαρά να βοηθήσει.

Σε ένα πράγμα που συμφωνούμε με τον Ανδρέα απόλυτα είναι ότι αργά ή γρήγορα οι DSLR μηχανές θα αποτελέσουν παρελθόν, δίνοντας την θέση τους στο νέο είδος των mirrrorless μηχανών.
Προσωπικά πιστεύω ότι η είσοδος των Canon και Nikon στις Full Frame mirrorless μηχανές θα επισπεύσει κατά πολύ αυτή τη διαδικασία, η οποία μέχρι σήμερα είναι πολύ αργή.

Ας διαβάσουμε όμως τι πιστεύει ο Ανδρέας για τις mirrorless μηχανές και τα πλεονεκτήματα τους.

Γιατί Mirrorless;

Έχουν γραφτεί πολλά, και άλλα τόσα θαρρώ έρχονται με την τεράστια έκρηξη της τεχνολογικής ανάπτυξης που υπάρχει στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών, με όλο και περισσότερες εταιρείες να ανακοινώνουν την πρόθεση τους να στραφούν και στην κατηγορία των mirrorless μηχανών έστω και αργότερα πολύ από κάποιες άλλες.
Μπορεί η προσωπική μου μετάβαση σ’αυτή να έγινε ολοκληρωτικά πριν από 2 με 3 χρόνια περίπου, και ομολογώ ότι είναι κάτι που με βοήθησε σημαντικά, αλλά συναντώ συχνά φίλους, ή άγνωστους φωτογράφους που με ρωτούν ακόμη και τώρα, το πως και το γιατί πήρα αυτή την απόφαση.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το παρόν άρθρο, που θα ήθελα να το κρατήσω σε μικρό σχετικά αλλά περιεκτικό κείμενο, χωρίς να κουράσω τον αναγνώστη-φωτογράφο.

Πριν ξεκινήσω να απαριθμώ τα πλεονεκτήματα έναντι των μειονεκτημάτων, κυρίως στο τεχνικό κομμάτι που θα έχετε δει ή ακούσει η διαβάσει όπως είναι φυσικό και αλλού, θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου εμπειρία όσον αφορά τα οφέλη που αποκόμισα πηγαίνοντας σε mirrorless κάμερες και συγκεκριμένα Fujifilm, στο καθαρά φωτογραφικό κομμάτι.

Η σύγχρονη ζωή και οι γρήγοροι ρυθμοί γιγαντώνουν τις ανάγκες μας, κάτι που μας εμποδίζει να βλέπουμε το πρακτικό και ωφέλιμο κομμάτι στην ζωή μας. Στο ρητό της εξαιρετικής φωτογράφου Dorothea Lange: A camera is a tool for learning how to see without a camera (η κάμερα είναι ένα εργαλείο για να μάθεις πως να βλέπεις χωρίς κάμερα) αντιλαμβανόμαστε ότι η κάμερα είναι το μέσον, και όχι κάτι περισσότερο απ’ αυτό, καθώς η πραγματική φωτογραφία βγαίνει από μέσα μας.

Προσωπικά θα ήθελα να επισημάνω ότι το κατά πόσο μια κάμερα μας ταιριάζει και μας βοηθά σ’ αυτό που κάνουμε, είναι πιο σημαντικό από άλλες παραμέτρους, όπως τα πολλά megapixels, ή το μέγεθος του αισθητήρα. Να προσθέσω ότι στην περυσινή ατομική μου έκθεση με τίτλο “αθέατες μορφές” στο πολιτιστικό κέντρο Κύπρου στην Αθήνα, οι εκτυπώσεις ήταν αποκλειστικά από αρχεία Jpeg, με τα μεγέθη να ποικίλουν από 20Χ30cm ως και 100Χ70cm, προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα, και όλα αυτά χρησιμοποιώντας μια κάμερα με αισθητήρα μεγέθους APS-C.

Η επαφή μου με τις Fujifilm mirrorless μηχανές μου έδωσε μια διαφορετική οπτική, μια νέα ευκολία που δεν διέθετα πριν, τόσο στο χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής, όσο και στην προσέγγιση εκάστου θέματος.

Πέρα από το μικρό της μέγεθος, την εξαιρετική εργονομία με τα dials που υπάρχουν στο πάνω μέρος της μηχανής και τα επαναπρογραμματιζόμενα κουμπιά στο σώμα, μου επέτρεψε να παραμετροποιήσω την μηχανή μου σε τέτοιο βαθμό, που σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένιωθα σαν μια προέκταση του χεριού μου.

Πλησίαζα αστραπιαία όσο κοντά ήθελα στο θέμα μου.

Περνούσα απαρατήρητος.

Σε όλα τα ανωτέρω, εάν συνυπολογίσουμε τον όμορφο ρετρό σχεδιασμό των Fujifilm μηχανών, η κάμερα έγινε αναπόφευκτα, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, αφού νιώθω την ανάγκη να την έχω πάντα μαζί μου!

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην χάνω, καμία ευκαιρία από αυτές που μου παρουσιάζονται απρόσμενα στην καθημερινότητά μου, εμπλουτίζοντας πολύμορφα το portfolio μου.

Η κορυφαία ποιότητα των φακών, σε συνδυασμό με το μικρό τους μέγεθος, την εξαιρετική κατασκευή από μέταλλο στις περισσότερες περιπτώσεις, και την σπουδαία οπτική τους απόδοση από τον πιο φθηνό έως τον πιο εξιδεικευμένο, μου πρόσφερε τη σιγουριά που ήθελα ως φωτογράφος, ώστε να επενδύσω σ’ αυτό το σύστημα, γεγονός που γρήγορα με δικαίωσε στην επιλογή μου, με την ποιότητα και εξέλιξη των εικόνων μου.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα ξεχώριζα τα παρακάτω:
1) το ηλεκτρονικό σκόπευτρο με την 100% κάλυψη, αλλά και την εξαιρετική φωτεινότητα και ακρίβεια. Σου δίνει την ευκαιρία σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες ,όπως για παράδειγμα το βράδυ ή σε συνθήκες με πολύ έντονο ήλιο, να μπορείς να βλέπεις τις φωτογραφίες σου, την έκθεση σου, και να παραμετροποιείς την μηχανή σου σε σημείο που, «αυτό που βλέπεις να είναι αυτό που παίρνεις», γεγονός που σε βοηθά να φτάνεις γρηγορότερα στο επιθυμητό καρέ. Κάτι που δεν επιτυγχάνεται με το λεγόμενο οπτικό σκόπευτρο και τις dslr μηχανές.
2) Η σπαστή οθόνη και ή γρήγορη απόκρισή της με έχει βοηθήσει να δουλεύω πολλές φορές με αυτήν, κάτι που δεν γίνεται σ´ αυτό το βαθμό με τις dslr μηχανές, λόγω του καθρέπτη.
3) Το αθόρυβο ηλεκτρονικό κλείστρο και η λειτουργία της μηχανής γενικότερα , εκτός από το ότι δίνει ταχύτητες της τάξης έως και 32.000/sec, είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο να περνάς απαρατήρητος. Κάτι που δεν είναι εφικτό στις αντίστοιχες dslr μηχανές που φτάνουν ως 1/8000.
4) Η ταχύτητα αυτόματης εστίασης, με τους νέους βελτιωμένους αισθητήρες που προσφέρουν και “phase & constrast detection”, όπως και αλγόριθμους που βελτιώνει διαρκώς η εταιρεία μέσω των “firmware updates” τις κάνει αν όχι καλύτερες , τουλάχιστον ισοδύναμες στον τομέα που υπερτερούσαν ως τώρα οι dslr, προσφέροντας όμως ακόμα περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο.
4) Τα πολύ χρήσιμα “film simulations”, οι παραμετροποιήσεις σε τονικότητες κλπ, μέσα από την μηχανή , και κυρίως η ποιότητα εικόνας στα Sooc jpeg, με έχει βοηθήσει πολύ . Σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιώντας εξαρχής τις σωστές ρυθμίσεις, γλυτώνω κατ’ αρχάς χρόνο στην επεξεργασία,αλλά και τα περιττά GB που θα είχα στο σκληρό μου δίσκο αν αποθήκευα και αρχεία τύπου raw.
5) Ποιότητα video. Με την ανώτερη αυτόματη εστίαση στα περισσότερα μοντέλα, οι mirrorless παρέχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τους περισσότερους κινηματογραφιστές πλέον.
6) Εάν προσθέσουμε το μικρό μέγεθος της κάμερας και το χαμηλό βάρος, καθώς δεν είναι λίγοι οι φίλοι φωτογράφοι που μου αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε χέρια, αυχένα κλπ, από το βάρος των dslr μηχανών και φακών, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές είναι η φυσική τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να αντικαταστήσουν πλήρως τις dslr στα ράφια των φωτογραφικών καταστημάτων.

 

Συνοψίζοντας όλα τα ανωτέρω, οι mirrorless μου έδωσαν αυτό που χρειαζόμουν ώστε να έχω το ενδιαφέρον μου στραμμένο στην πράξη, δηλαδή στο να βρίσκομαι έξω και να φωτογραφίζω/δημιουργώ από το να είμαι σ’ ένα συνεχή ψάξιμο για την καλύτερη κάμερα/φακό, όπως δυστυχώς κάνουν πολλοί φωτογράφοι σήμερα χάνοντας το πραγματικό νόημα του μέσου.

Ως εκ τούτου, σε όλους αυτούς που με ρωτούν “γιατί mirrorless camera”, προσωπικά απαντώ με μια νέα ερώτηση, “εσύ γιατί αργείς να κάνεις την μετάβαση σου πράξη;”.

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, που τώρα επίσης χρησιμοποιεί ως επαγγελματική φωτογραφική του βάση, παρόλο που ταξιδεύει εκτενώς σε διάφορες φωτογραφικές αποστολές σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.
Είναι επίσημος Φωτογράφος Fujifilm (X-Photographer) και οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολυάριθμες ιστοσελίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο κύριος στόχος του είναι να καταγράψει ισχυρά οπτικά στοιχεία, όπως το μυστήριο, τα συναισθήματα, την αρμονία και την απλότητα.
Αυτή η μοναδική τέχνη υφίσταται ως η καλλιτεχνική έκφραση του εαυτού του, και συνάμα λειτουργεί ως ένα μεγάλο πεδίο συνεχούς αυτοανακαλύψεως, σαν μια πορεία για την προσωπική και δημιουργική εκπλήρωση μέσα από το συνεχώς μεταβαλλόμενο όραμα αυτού του κόσμου.

Web: www.andreaskamoutsis.gr
FB: https://www.facebook.com/AndreasKamoutsis.photographer
Insta: https://www.instagram.com/andreas_kamoutsis/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Mirrorless Digital Cameras
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

8 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κωνσταντίνος Αρβανιτης | 31 Αυγούστου 2018 στις 4:10

    Πολύ σωστή τοποθέτηση. Τα επόμενα χρόνια οι dslr θα αποτελέσουν παρελθόν

  • #
    1

    Δεν με ενθουσίασε και τόσο το άρθρο, λάτρης της Fuji καί υπέρμαχος των mirror less έχω να πω ότι είναι τουλάχιστον αστείο νά πιστεύει ότι είναι πλεονέκτημα η εστίαση και το βίντεο των fuji ειδικά για τριετίας.
    Νομίζω το βάρος όγκος αλλά καί η ευκολία του τραβήγματος της φωτογραφίας (λογο οθόνης ηλεκτρονικού σκόπευτρου και του preview πού προσέφερει) είναι λόγοι πού θα οδηγήσουν στην κυριαρχία τών mirrorless στην ερασιτεχνική semi pro κατηγορία.. ειδικά τώρα που θά βγάλει σύστημα καί η Nikon canon και θα σταματήσει η μάρκετιστικη πλύση εγκεφάλου τής δήθεν υπεροχής των DSLR.

  • #
    1

    Ωραίο άρθρο μόνο που μάλλον ξέχασε τα αρνητικά των mirroles. Για μένα τεράστιο είναι το θέμα της μικρής αυτονομίας των συστημάτων με μέγιστο αριθμό λήψεων τα 400 καρέ. Επίσης καθοριστικός παράγοντας είναι κάι το θέμα τις τιμής. Διοτι με 400€ δεν παιρνεις μια καλη mirroles αλλα μια καλη dslr. Διοτι στην τιμη αυτη θα έχει μόνο ηλεκτρονική πλάτη. Και έναν μέτριο φακό. Φαίνεται ότι για την ώρα τόσο η Nikon όσο και η CANONκαι η Fuji στοχεύουν μόνο στους επαγγελματίες φωτογράφους γιατί δεν βλέπω πως κάποιος ερασιτέχνης είναι σε θέση να καταβάλει τα 2000€ που απαιτεί η αγορά των νέων FF συστημάτων. Και καλά η CANON μέσω του φόρμα APS-C απευθύνεται και στους ερασιτέχνες η Nikon όμως καταργώντας οριστικά την σειρά nikon1 στρέφεται αποκλειστικά στους επαγγελματίες.

    • #
      1

      Καλές mirrorless υπάρχουν και με 500-600-700 ευρώ…δεν κάνουν 2000…2000 κάνουν οι επαγγελματικές…όσο για την αυτονομία η Sony έχει καταφέρει να πάει πάνω από 700 λήψεις, ενώ οι άλλες και πιο σύγχρονες είναι πάνω από 500…

  • #
    1

    Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει καλύτερα μια mirrorless από μια dslr,
    Η μεγάλη διαφορά που θα κάνει τους νέους χρήστες να την προτιμήσουν είναι στο βάρος.
    Εκτός όσων λειτουργούν κυρίως ως καταναλωτές κανείς άλλος δε θα αλλάξει σύστημα απλώς για να κερδίσει 1 εκ στο ύψος και 5 χιλιοστά στο μήκος. Για του λόγου το αληθές ιδού οι διαστάσεις 2 ακριβών μοντέλων.
    NIKON D750 Approx. 140.5 x 113 x 78 mm
    CANON EOS R 135.8 x 98.3 x 84.4mm

  • #
    1

    Δε θα διαφωνήσω μαζί σου. Έτσι είναι. Αλλά το να είναι αθόρυβη ή να τραβάει 803 φωτο το δευτερόλεπτο με βοηθάει σε κάτι να βγάζω καλύτερες φωτογραφίες; Ή μου λύνει κάποιο τεχνικό πρόβλημα που με ταλαιπωρούσε καιρό;

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.