Ο μεγαλύτερος φακός του κόσμου έχει διάμετρο 1.57 μέτρα και θα μπει σε κάμερα ανάλυσης 3.200 megapixels


Ο μεγαλύτερος φακός του κόσμου έχει διάμετρο 1.57 μέτρα και θα μπει σε κάμερα ανάλυσης 3.200 megapixels

Οι φωτογραφικοί φακοί μας έχουν διάμετρο μερικά χιλιοστά, όχι όμως και ο φακός που θα μπει στο νέο τηλεσκόπιο που κατασκευάζεται στη Χιλή.

Πρόκειται για ένα φακό που έχει διάμετρο 1.57 μέτρα και έχει κατασκευαστεί ειδικά για να τοποθετηθεί στο νέο τηλεσκόπιο που θα είναι λειτουργικό το 2023.

Ο φακός σχεδιάστηκε από την Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) και θα είναι μέρος του Large Synoptic Survey Telescope (LSST) της Χιλής.

Χρειάστηκε πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί στο Κολοράντο των Η.Π.Α και την Ball Aerospace σε συνεργασία με την Tucson-based Arizona Optical Systems.

Αποτελείται από 2 οπτικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία το L-1 με διάμετρο 1.57 μέτρα και το L-2 με διάμετρο 1.2 μέτρα και στα οποία θα προστεθεί ακόμα ένα στοιχείο διαμέτρου 72 εκατοστών και μία σειρά φίλτρων που θα καλύπτουν έξι ζώνες μήκους κύματος φωτός.

Το σώμα του φακού είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και χρειάστηκε ένα ταξίδι 17 ωρών, με φορτηγό, για να φτάσει στο SLAC National Accelerator Laboratory στο Menlo Park.

Η εταιρεία SLAC διαχειρίζεται το γενικό σχεδιασμό και την κατασκευή, καθώς και την ολοκλήρωση και την τελική συναρμολόγηση των εξαρτημάτων της ψηφιακής κάμερας του LSST, ανάλυσης 3.200 megapixels και κόστους 168 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι πάνω από 90% ολοκληρωμένη και πρόκειται να είναι έτοιμη στις αρχές του 2021. Εκτός από τις SLAC και την LLNL, η ομάδα που κατασκεύασε την κάμερα, περιλαμβάνει μια διεθνή συνεργασία πανεπιστημίων και εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Επιστημών και του Εθνικού Εργαστηρίου Brookhaven στο Παρίσι.

Η επιτυχία της κατασκευής αυτού του μοναδικού οπτικού φακού είναι μια απόδειξη της παγκόσμιας πρωτοπορίας της LLNL στον τομέα των μεγάλων οπτικών, που βασίζεται σε δεκαετίες εμπειρίας στην κατασκευή των μεγαλύτερων και ισχυρότερων συστημάτων λέιζερ στον κόσμο. Η συνεισφορά της Riot στο LSST ξεπερνάει την δημιουργία των οπτικών- ως ο σημερινός γενικός διευθυντής έργων για τη φωτογραφική μηχανή του LSST, η Riot αποτελεί βασικό στοιχείο στην επιτυχημένη ανάπτυξη αυτού του σημαντικού επιστημονικού οργάνου που είναι έτοιμο να φέρει επανάσταση στον τομέα της αστρονομίας.

δήλωσε ο φυσικός Scot Olivier, ο οποίος βοήθησε στη διαχείρηση της συμμετοχή της Livermore στο πρόγραμμα LSST για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η κάμερα του LSST θα έχει μέγεθος 8.4 μέτρα και θα λαμβάνει ψηφιακές εικόνες ολόκληρου του ορατού νότιου ουρανού κάθε λίγες νύχτες, αποκαλύπτοντας πρωτοφανείς λεπτομέρειες του σύμπαντος και βοηθώντας να λυθούν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του. Κατά τη διάρκεια ενός δεκαετούς χρονικού πλαισίου, το LSST θα ανιχνεύσει περίπου 20 δισεκατομμύρια γαλαξίες – η πρώτη φορά που ένα τηλεσκόπιο θα παρατηρήσει περισσότερους γαλαξίες απ ‘ότι υπάρχουν άνθρωποι στη Γη – και θα δημιουργήσει μια time-lapse «ταινία» του ουρανού.

Η φωτογραφική μηχανή του τηλεσκοπίου – σε μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και βάρους περισσότερων από τρεις τόνους – θα τραβήξει εικόνες του ουρανού σε τέτοια υψηλή ανάλυση ώστε να απαιτούνται 1.500 οθόνες υψηλής ευκρίνειας για να εμφανίζεται μόνο μία εικόνα. O αισθητήρας CCD της κάμερας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και αποτελείται από 189 μικρότερους αισθητήρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Astrophotography Lenses tbl
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!