Ορειβάτες αποκλείστηκαν για 10 χρόνια από το Έβερεστ εξαιτίας “πειραγμένων” φωτογραφιών!


Ορειβάτες αποκλείστηκαν για 10 χρόνια από το Έβερεστ εξαιτίας “πειραγμένων” φωτογραφιών!

Όπως έχουμε πει πολλές φορές η επεξεργασία φωτογραφιών είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Ένας από αυτούς είναι η χρήση επεξεργασμένων εικόνων για να εξαπατήσεις κάποιον, όπως πήγαν να κάνουν δύο ορειβάτες.

Φυσικά δεν είναι κάτι που μας προκαλεί έκπληξη, αν και θα λέγαμε ότι δεν ξέραμε ότι πρόκειται για ένα σχετικά συχνό φαινόμενο.

Οι ορειβάτες από την Ινδία ισχυρίστηκαν ότι ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ, το 2016, μαζί με μία ομάδα 15 ατόμων και προσκόμισαν φωτογραφίες, με σκοπό να πάρουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό από την Κυβέρνηση του Νεπάλ.

Το μεγάλο ψέμα ανακαλύφθηκε από άλλους ορειβάτες, οι οποίοι παρατήρησαν ότι η μία μάσκα οξυγόνου δεν ήταν συνδεδεμένη στην μπουκάλα οξυγόνου, ενώ μέσα στην μάσκα των ορειβατών δεν φαινόταν η αντανάκλαση χιονιού. Τέλος τους ορειβάτες πρόδωσε και οι σημαίες οι οποίες δεν φαινόταν να ανεμίζουν από τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν συνήθως στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Γης.

Μετά από έρευνα των αρχών το συμπέρασμα ήταν ότι οι φωτογραφίες που προσκόμισαν οι δύο Ινδοί ορειβάτες ήταν “πειραγμένες” και έτσι οι αρχές τους απαγόρεψαν την πρόσβαση στο Έβερεστ και άλλα βουνά του Νεπάλ, για τα επόμενα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τους The New York Times ο ένας από τους δύο ορειβάτες έχει κάνει μήνυση κατά του οδηγού του στο Έβερεστ, επειδή υποστήριξε ότι δεν έχει ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ.

Από την άλλη το γραφείο που διοργάνωσε την αποστολή των 15 ατόμων στο Έβερεστ ισχυρίζεται ότι οι δύο ορειβάτες δεν ανέβηκαν ποτέ στην κορυφή και δεν έχει γνώση για τις φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι δύο ορειβάτες είχαν φτάσει σε υψόμετρο πάνω από 27.000 πόδια, περίπου 2.000 πόδια πριν την κορυφή. Αυτό το ύψος είναι γνωστό ως η «ζώνη θανάτου», καθώς ο αέρας είναι τόσο λεπτός που ακόμη και με οξυγόνο, ο εγκέφαλος και το σώμα αρχίζουν να αποτυγχάνουν. Ο οδηγός των δύο ορειβατών τους προειδοποίησε ότι η ποσότητα του οξυγόνου που είχαν μαζί τους είχε σχεδόν εξαντληθεί και ότι δεν ήταν σωματικά ικανοί να φτάσουν στην κορυφή και σύμφωνα με την έρευνα διασώθηκαν. Ένας διασώστης που ήταν μέλος της επιχείρησης, είπε ότι οι δύο ορειβάτες είχαν σχεδόν εξαντλήσει και το συμπληρωματικό οξυγόνο και ότι η κατάστασή τους επιδεινώθηκε γρήγορα.

To κουβάρι της απάτης ξετυλίχθηκε όταν ο ένας από τους δύο ορειβάτες έλαβε στην Ινδία ένα βραβείο για ορειβάτες και πολλοί σπεύσανε να σχολιάσουνε ότι δεν είχε ανέβει τελικά στην κορυφή του Έβερεστ, κάτι που έκανε τις αρχές του Νεπάλ να ξεκινήσουν την έρευνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσπαθεί με ψεύτικες φωτογραφίες να πείσει ότι πάτησε την κορυφή του Έβερεστ. Σύμφωνα με του The New York Times σε πολλές χώρες όπως στην Ινδία, όσοι φτάνουν στην κορυφή του κόσμου, δέχονται τιμές και προνόμια, ακόμα και προαγωγή στην εργασία τους.

Επιπλέον η χρήση ψεύτικων ή πειραγμένων φωτογραφιών στο συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα το 2019 το Νεπάλ διέγραψε 5 ονόματα ατόμων από την λίστα των ανθρώπων που βρέθηκαν στην κορυφή του Έβερεστ και γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν πράγματι τα κατάφεραν.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

The New York Times
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!