Σημαντικό δεδικασμένο στην Ελλάδα για την χρήση φωτογραφιών από Μ.Μ.Ε. χωρίς την άδεια του φωτογράφου


Σημαντικό δεδικασμένο στην Ελλάδα για την χρήση φωτογραφιών από Μ.Μ.Ε. χωρίς την άδεια του φωτογράφου

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Πάτρας καταδίκασε τον εκδότη, τον διευθυντή σύνταξης και τον αρχισυντάκτη  της εφημερίδας “Κόσμος”, σε ένα χρόνο φυλάκιση έκαστος με τριετή αναστολή και 3.000 ευρώ πρόστιμο.
Η αιτία είναι η αναδημοσίευση στην εφημερίδα τους φωτογραφιών (της μοντέλου, ηθοποιού και βασίλισσας του Καρναβαλιού της Πάτρας το 2009, Νικολέτα Ράλλη) χωρίς την αναφορά του ονόματος του φωτογράφου.  Στο δικαστήριο δεν έφτανε η αναφορά της εφημερίδας στο έντυπο που είχε αρχικά δημοσιεύσει τις εν λόγω φωτογραφίες.  Σύμφωνα με το δικαστήριο θα έπρεπε να υπάρχει έγγραφη βεβαίωση του φωτογράφου για την χρήση των φωτογραφιών του από οποιοδήποτε Μ.Μ.Ε, κάτι που ισχύει και για υλικό το οποίο βρίσκεται στο διαδίκτυο. Αναμένεται η εκδίκαση της έφεσης των τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας Κόσμος.

Η όλη υπόθεση και η απόφαση που πάρθηκε αποτελούν δεδικασμένο, που σημαίνει ότι όποιος φωτογράφος κινηθεί εναντίον κάποιου Μ.Μ.Ε. για δημοσίευση υλικού του χωρίς την έγγραφη άδεια του, θα κερδίσει την καταδίκη του εν λόγω Μ.Μ.Ε.

πηγή: thebest.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Πολύ σωστή απόφαση επιτέλους δικαιοσύνη!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!