Απεβίωσε η φωτογράφος που πολέμησε τη μαφία της Σικελίας για πέντε δεκαετίες!


Απεβίωσε η φωτογράφος που πολέμησε τη μαφία της Σικελίας για πέντε δεκαετίες!

Η Letizia Battaglia, Ιταλίδα φωτορεπόρτερ, που διακινδύνευσε τη ζωή της για να καταγράψει τα βάναυσα εγκλήματα της Σικελικής μαφίας, πέθανε στις 13 Απριλίου, 2022.

Για σχεδόν πέντε δεκαετίες πολέμησε με σθένος το έγκλημα. Έχοντας για όπλο τη φωτογραφική της μηχανή (35mm), δημοσίευε εικόνες που προκαλούσαν το καθεστώς τρόμου της σικελικής μαφίας.

Αργότερα εργάστηκε ως πολιτικός και τοπική ακτιβίστρια για να προστατέψει τους δρόμους και τις πλατείες του Παλέρμο από τη μαφία.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε για μία εφημερίδα, όπως αναφέρει στο ντοκιμαντέρ Shooting the Mafia του 2019, σχετικά με την ζωή της.

Ζωή & Έργο

Η Battaglia κέρδισε διεθνή αναγνώριση για τις φωτογραφίες της από τη Σικελία – εικόνες που αποτύπωσαν την ομορφιά, τη φτώχεια, το πνεύμα και, ίσως το πιο γνωστό απ’ όλα, τη βία του νησιού.

Τα πρώτα χρόνια που εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ στην καθημερινή εφημερίδα του Παλέρμο, L’Ora, συνέπεσαν με τις πρώτες μαφιόζικες δολοφονίες δημόσιων προσώπων, τη δεκαετία του 1970, ενώ αυτές συνεχίστηκαν και τη δεκαετία του 1980.

Ο αγώνας για την εξουσία και τα κέρδη, έφερε αντιμέτωπη την αγροτική φατρία των Κορλεόνε, με επικεφαλής τον Σαλβατόρε Ριίνα, με βασικές φατρίες που δρούσαν στη σικελική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, τα πυρά πολυβόλων και οι εκρήξεις αυτοκινήτων έγιναν καθημερινό φαινόμενο στο Παλέρμο αλλά και σε άλλες πόλεις.

Διαμεσολάβησαν διάφορα γεγονότα, όπως η δολοφονία του τότε νομάρχη του Παλέρμο, Dalla Chiesa, της συζύγου του, αλλά και του σωματοφύλακά τους, δημιουργώντας τη γνωστή σφαγή της Via Carini. Κυριαρχούσε κλίμα φόβου. Κάποιες μέρες η Battaglia έτρεχε από τη μια πόλη στην άλλη για να φωτογραφίσει πτώματα μαφιόζων, δικαστών, αστυνομικών, πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων – “τόσο πολύ αίμα”, όπως σχολίασε αργότερα η ίδια.

Οι μαφιόζικες δολοφονίες είχαν γίνει τόσο συνηθισμένες – περίπου 600 μόνο μεταξύ 1981 και 1983 – που μερικές φορές έπεφτε τυχαία πάνω σε σκηνές εγκλήματος.

Τέτοια ήταν η περίφημη φωτογραφία της με το πτώμα του Piersanti Mattarella, του πρώην προέδρου της Περιφέρειας της Σικελίας.

Στις 6 Ιανουαρίου 1980, ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητο με την κόρη της και τον συνάδελφό της, φωτορεπόρτερ Franco Zecchin, η Battaglia είδε μια μικρή ομάδα ανθρώπων να συγκεντρώνεται γύρω από ένα αυτοκίνητο. Αυθόρμητα τράβηξε φωτογραφίες από το παράθυρο του αυτοκινήτου, απαθανατίζοντας τον Σέρτζιο Ματαρέλα, τον σημερινό πρόεδρο της Ιταλίας, καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει τον αδελφό του, ο οποίος είχε δεχτεί πυρά σε ενέδρα.

Οι φωτογραφίες της Battaglia από τις μαφιόζικες επιθέσεις, δημοσιεύονταν τακτικά στην πρώτη σελίδα της L’Ora.

Η ίδια, παρουσίαζε επίσης εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους σε εκθέσεις που διοργάνωναν η ίδια και ο Zecchin, στο κέντρο του Παλέρμο και σε τοπικά σχολεία.

Με τον τρόπο αυτό, ανάγκασε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν κατάματα το φαινόμενο αυτό, κάνοντας σαφές ότι “η Μαφία υπάρχει και σκοτώνει”.

Οι εικόνες της αιματοχυσίας του Battaglia κατέστησαν αδύνατο να συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση, κάνοντας τα στραβά μάτια. Έτσι λοιπόν, σταδιακά επήλθε μια αλλαγή.

Από το 1983, ομάδα εισαγγελέων και ασυμβίβαστων αστυνομικών, άρχισε να συλλαμβάνει πολυάριθμα μέλη της Μαφίας. Πάνω από 450 από αυτούς παραπέμφθηκαν τελικά σε δίκη στην περίφημη δίκη Maxi, η οποία ξεκίνησε το 1986.

Με την εμπιστοσύνη του κοινού στο σύστημα δικαιοσύνης να ενισχύεται, μια κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική επανάσταση έλαβε χώρα μεταξύ 1985 και 1990. Καθημερινοί άνθρωποι και νέα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, άρχισαν να αντιμετωπίζουν άμεσα τη μαφία και να εργάζονται για να την εξάλειψή της στην περιοχή. Αυτό έγινε γνωστό ως “Άνοιξη του Παλέρμο”. Η Battaglia ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό.

Το 1985, εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Μαζί με τον δήμαρχο,Leoluca Orlando, ο οποίος την διόρισε Επίτροπο, η Battaglia εργάστηκε για να σταματήσει την επί δεκαετίες διαρκή λεηλασία του Παλέρμο από τη Μαφία.

Οι πράξεις της Battaglia, προκάλεσαν αντιδράσεις στους κύκλους του εγκλήματος, ωστόσο η δημόσια υποστήριξη σύντομα συσπειρώθηκε πίσω από την Battaglia προστατεύοντάς της.

Μια περίπτωση είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη. Αφού έβαλε να απομακρύνουν βουνά σκουπιδιών από παραλία κοντά στο Foro Italica, κοντά στη γειτονιά Kalsa, η οποία φημιζόταν για την υψηλή συγκέντρωση μαφιόζων, έβαλε να βιδώσουν στο τσιμέντο μερικά παγκάκια ώστε να μπορεί να απολαύσει κανείς τη θέα. Την επόμενη μέρα, οι μαφιόζοι τα είχαν εξαφανίσει.

Ξέρω ποιοι είστε. Τα παγκάκια δεν σας ανήκουν. Ανήκουν σε όλους. Αν όλοι σας δεν τα φέρετε πίσω μέσα σε μια ώρα, θα ξεσηκώσω τον κόσμο!

Ανάμνηση που μοιράστηκε η Battaglia στον δημοσιογράφο Antonio Roccuzzo

Το 1985 βραβεύτηκε με το σημαντικό βραβείο W. Eugene Smith Grant in Humanistic Photography και το 2009 με το Cornell Capa Infinity Award από το International Center of Photography.

Η Battaglia ήταν μία ηρωίδα γυναίκα και φωτορεπόρτερ που δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, παρά τον μεγάλο προσωπικό κίνδυνο στον οποίο έκθετε τον εαυτό της. Είναι ένα σημαντικό παράδειγμα πως η δύναμη της φωτογραφίας μπορεί να επιφέρει θετική αλλαγή στον κόσμο μας και αποδεικνύει περίτρανα το πόσο σημαντικό είναι το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ για την ανθρώπινη κοινωνία.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PetaPixel
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!