Ο Elliott Erwitt θα τιμηθεί στα Sony World Photography Awards 2015


Ο Elliott Erwitt θα τιμηθεί στα  Sony World Photography Awards 2015

Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

Ο Elliott Erwitt πρόκειται να τιμηθεί με το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία στα Sony World Photography Awards 2015

– Προσωπική έκθεση φωτογραφιών, ταινιών και βιβλίων του Elliot Erwitt στο Somerset House, στο Λονδίνο από τις 24 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου
– Συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών στις 24 Απριλίου

4 Φεβρουαρίου 2015: Ο φημισμένος φωτογράφος του πρακτορείου Magnum, Elliott Erwitt, πρόκειται να βραβευθεί στα Sony World Photography Awards 2015.

Ο Elliott Erwitt, σε ηλικία 86 ετών, θα τιμηθεί με το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία, αυτοπροσώπως, στο ετήσιο δείπνο-γκαλά των Βραβείων στο Λονδίνο, την Πέμπτη 23 Απριλίου.

Σε συνδυασμό με τη βράβευσή του, διοργανώθηκε μια προσωπική έκθεση, η οποία τιμά τα πιο γνωστά, αλλά και τα λιγότερα γνωστά έργα του Erwitt, κατά την 60χρονη πορεία του. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Somerset House, Λονδίνο, στο πλαίσιo της έκθεσης Sony World Photography Awards Exhibition, από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου. Στις 24 Απριλίου, θα διεξαχθεί μία μοναδική συζήτηση μεταξύ του Erwitt και του σχεδιαστή των βιβλίων του, Stuart Smith.

Είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος για τις ειλικρινείς και συχνά ειρωνικές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, που απαθανατίζουν την καθημερινότητα. Ο Elliott Erwitt είναι ένας σεμνός μετρ της φωτογραφίας, που προσεγγίζει, τόσο την εμπορική, όσο και την προσωπική του δουλειά με τον ίδιο σαρκασμό και την ίδια πνευματώδη οπτική ευφυία.

Από τότε που εντάχθηκε στο δυναμικό του Magnum, το 1953, ο Αμερικάνος φωτογράφος, που γεννήθηκε στη Γαλλία, απαθανάτισε ιστορικά γεγονότα, προσωπικότητες, χιουμοριστικά στιγμιότυπα και το παράλογο, με μια φαινομενική άνεση και μια έμφυτη ικανότητα να εντοπίζει τις καλές φωτογραφίες. Ο ίδιος ο Erwitt, περιγράφοντας το επάγγελμά του, δηλώνει: «Για εμένα, η φωτογραφία είναι μια τέχνη της παρατήρησης, πρόκειται για την ανακάλυψη κάτι ενδιαφέροντος μέσα στο σύνηθες. Έχω καταλήξει ότι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τα πράγματα που βλέπεις, ενώ έχει κάθε σχέση με τον τρόπο που τα βλέπεις».

Μπορεί οι φωτογραφίες του Erwitt με τον Πρόεδρο Νίξον, τη Μαίριλυν Μονρόε και τα Παριζιάνικα σκυλιά να είναι άμεσα αναγνωρίσιμες, αλλά ο φωτογράφος έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο έργο από φωτογραφίες και φιλμ, με ποικίλα θέματα, και εξακολουθεί να δημιουργεί, ακόμα και σήμερα. Η έκθεση στο Somerset House θα προβάλει αυτό το μεγάλο εύρος του έργου του Erwitt, που περιλαμβάνει εκδόσεις βιβλίων, μια συλλογή από αρχειακές φωτογραφίες, μια ψηφιακή αναπαράσταση του βιβλίου Personal Best (με τους αγαπημένους φωτογράφους του Erwitt) και κάποιες από τις ταινίες του.

Ο φίλος και συνάδελφός του από το Magnum, φωτογράφος Hiroji Kubota σημειώνει για τον Erwitt: «Ο Elliott είναι, σίγουρα, ένας γεννημένος φωτογράφος, αλλά είναι και ο πιο έξυπνος φωτογράφος, που έχω γνωρίσει ποτέ μου. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι είναι κορυφαίος φωτογράφος τα τελευταία 60 χρόνια. Πάω στοίχημα ότι θα παραμείνει στην κορυφή για τα επόμενα 10 χρόνια. Τουλάχιστον».

Το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία χορηγείται κάθε χρόνο, από τα Sony World Photography Awards, ως αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχει προσφέρει ο φωτογράφος στον χώρο. Παλαιότερα τιμήθηκαν με αυτό η Eve Arnold, ο William Klein, ο Marc Riboud, ο William Eggleston και η Mary Ellen Mark.

Η Astrid Merget Motsenigos, Creative Director του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας και διοργανώτρια των βραβείων, δήλωσε: «Ο Elliott είναι απολύτως μοναδικός και ανεξάρτητος με κάθε τρόπο. Η φωτογραφία αποτελεί μέρος του εαυτού του, αλλά μπορεί εξίσου να διαχωρίσει ξεκάθαρα αυτό που εκείνος αποκαλεί «χόμπι», από την δουλειά που έχει αναλάβει για τον πελάτη του. Για τους περισσότερους δεν θα υπήρχε ευδιάκριτη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο. Και αυτό είναι που τον κάνει μετρ της φωτογραφίας».

Ο Elliott Erwitt θα παραλάβει το βραβείο του την Πέμπτη 23 Απριλίου στην τελετή γκαλά των Sony World Photography Awards 2015. Την ίδια βραδιά, θα ανακοινωθούν οι νικητές των βραβείων των Κατηγοριών Επαγγελματιών και του σημαντικού βραβείου L’Iris d’Or, σε συνδυασμό με την απονομή του τίτλου του Φωτογράφου της χρονιάς.

Μαζί με την έκθεση των έργων του Erwitt στο Somerset House, θα παρουσιαστούν και οι νικητές και οι φιναλίστ φωτογράφοι των Sony World Photography Awards 2015.

Μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήρια σας για την έκθεση και τη συζήτηση των καλλιτεχνών Elliott Erwitt και Stuart Smith από την ηλεκτρονική τοποθεσία www.worldphoto.org/2015exhibition

ERE1963064W00007/16A

ERE1978001W00063/15C

ERE1972005W00005/10

FRANCE. Paris. 1952. (MG1499)

ERE1968022W00004/34A

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!