O ESA καταγράφει τον Ήλιο με την υψηλότερη ανάλυση που έχουμε δει ποτέ!


O ESA καταγράφει τον Ήλιο με την υψηλότερη ανάλυση που έχουμε δει ποτέ!

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του Ήλιου με την υψηλότερη ανάλυση που έχει ληφθεί ποτέ.

Τραβήχτηκε στις 7 Μαρτίου από το Extreme Ultraviolet Imager (EUI), και είναι ένα μωσαϊκό 25 εικόνων που συνδυάστηκαν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια φωτογραφία 9.148 x 9112 pixel (περίπου 83 megapixel).

Η εν λόγω εικόνα αποτυπώνει σε υψηλότατη ανάλυση ολόκληρο το δίσκο, την εξωτερική ατμόσφαιρα και το στέμμα, αποτελώντας την υψηλότερης ανάλυσης φωτογραφία του Ήλιου που έχει τραβηχτεί ποτέ.

Συγκρίνοντας, αυτή η εικόνα έχει ανάλυση δέκα φορές καλύτερη από αυτή που μπορεί να εμφανίσει μια οθόνη τηλεόρασης 4Κ.

Η φωτογραφία, παρακάτω, τραβήχτηκε από το όργανο με την υψηλότερη ανάλυση στο EUI και λήφθηκε σε μήκος κύματος 17 νανομέτρων, το οποίο βρίσκεται στην ακραία υπεριώδη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Δείχνει την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή και ως κορώνα, η οποία έχει θερμοκρασία περίπου ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου.

O ESA συμπεριέλαβε επίσης μια εικόνα της Γης στη φωτογραφία για να δείξει την κλίμακα του ήλιου. Μπορείτε να τη δείτε στην επάνω δεξιά γωνία της φωτογραφίας.

O Solar Orbiter κατάφερε να αποτυπώσει αυτή την εικόνα σε απόσταση περίπου 75 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον ήλιο, δηλαδή περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ της Γης και του άστρου του ηλιακού συστήματος μας.

Η ESA αναφέρει ότι το τηλεσκόπιο του EUI τραβάει φωτογραφίες με τόσο υψηλή ανάλυση που χρειάστηκαν 25 μεμονωμένες φωτογραφίες για να καλύψει ολόκληρο τον Ήλιο, εξ ου και η εξαιρετική ποιότητα της τελικής ανάλυσης.

Ο ESA εξηγεί:

Η πλήρης εικόνα τραβήχτηκε σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ωρών, καθώς κάθε μέρος χρειάστηκε περίπου 10 λεπτά για να αποτυπωθεί, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάζεται το διαστημικό σκάφος για να στραφεί από το ένα τμήμα στο άλλο.

Μέτρηση θερμοκρασίας & εικόνες

Ο Solar Orbiter της ESA, κατέγραψε επίσης μετρήσεις θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας το όργανο Spectral Imaging of the Coronal Environment (SPICE).

Αυτό το όργανο λαμβάνει ταυτόχρονα πολλαπλές εικόνες σε διαφορετικά μήκη κύματος, που αντιστοιχούν στα διάφορα στρώματα της κατώτερης ατμόσφαιρας του Ήλιου.

Τα διαφορετικά χρώματα αποκαλύπτουν διαφορετικές θερμοκρασίες. Το μοβ αντιστοιχεί στο αέριο υδρογόνο σε θερμοκρασία 10.000 βαθμών Κελσίου, το μπλε στον άνθρακα στους 32.000 βαθμούς Κελσίου, το πράσινο στο οξυγόνο στους 320.000 βαθμούς Κελσίου και το κίτρινο στο νέον στους 630.000 βαθμούς Κελσίου.

Κι αυτές οι εικόνες, αποτελούνται από ένα μωσαϊκό 25 μεμονωμένων σαρώσεων και αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες πλήρεις εικόνες του Ήλιου που ελήφθησαν στο μήκος κύματος, Lyman beta, του υπεριώδους φωτός που εκπέμπεται από το αέριο υδρογόνο.

Φαίνεται λοιπόν, πως η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ικανή να μας χαρίσει τέτοιου είδους φωτογραφίες, ικανές να μαγέψουν τον καθένα, ενώ παράλληλα μας δίνουν μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει έξω από τον πλανήτη Γη.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία και εικόνες εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

ESA
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!