Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε ένα νέο δορυφόρο του Δία με την βοήθεια φωτογραφιών του 2003


Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε ένα νέο δορυφόρο του Δία με την βοήθεια φωτογραφιών του 2003

Όποιος ψάχνει βρίσκει είναι η φράση που ταιριάζει στην περίπτωση του ερασιτέχνη αστρονόμου Kai Ly.

Ο Kai Ly αναμένεται να είναι ο πρώτος ερασιτέχνης αστρονόμος που ανακαλύπτει ένα δορυφόρο του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος έχει δεκάδες δορυφόρους γύρω του.

Είμαι περήφανος καθώς είναι το πρώτο πλανητικό φεγγάρι που ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο.

Ο Kai εντόπισε τον μιρκό δορυφόρο σε φωτογραφίες του 2003, τις οποίες είχαν καταγράψει οι David Jewitt και Scott Sheppard από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης με την ομάδα τους. Τότε η ομάδα είχε ανακαλύψει 23 νέα φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένων των Valetudo, Ersa και Pandia. Όλες οι εικόνες τραβήχτηκαν το 2003 με το τηλεσκόπιο Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT), ενώ η ίδια βάση δεδομένων χρησιμοποιήθηκε πέρσυ για να βρεθούν τέσσερα «χαμένα» φεγγάρια του Δία..

Ο νέος δορυφόρος πήρε το προσωρινό όνομα – κωδικό EJc0061. Ανήκει σε μια ομάδα δορυφόρων του Δία που ονομάζεται Carme (αποτελείται από μια ομάδα 22 δορυφόρους του Δία που κινούνται σε παρόμοια τροχιά). Η ομάδα πήρε το όνομα της από το μεγαλύτερο μέλος της την Κάρμη η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν η μητέρα της Βριτομάρτιδος Δικτύννης, την οποία απέκτησε με τον Δία.

Η εύρεση του νέου δορυφόρου υποβλήθηκε σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι πολλές φορές ερευνούν παλιές λήψεις και εργασίες και αυτή την φορά ο Kai έκανε μία σημαντική ανακάλυψη. Ο Δίας έχει τουλάχιστον 79 φεγγάρια – τώρα 80 – μερικά τόσο μικρά που μπορούν να εντοπιστούν μόνο με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο ένα μήνα του έτους.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Astrophotography
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!