Η δικαστική διαμάχη μεταξύ φωτογράφου και PETA για μία selfie έλαβε οριστικό τέλος


Η δικαστική διαμάχη μεταξύ φωτογράφου και PETA για μία selfie έλαβε οριστικό τέλος

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ φωτογράφου και PETA για τα πνευματική δικαιώματα μίας αυθόρμητης φωτογραφίας από μία μαϊμού έλαβε αίσιο τέλος. Το δικαστήριο δικαίωσε τον επαγγελματία φωτογράφο.

Η δικαίωση για το φωτογράφο David Slater και κάτοχο της φωτογραφικής μηχανής από την οποία προήλθαν οι selfies, ήρθε ύστερα από απόρριψη του ισχυρισμού της PETA ότι η μαϊμού εφόσον τράβηξε από μόνη της τη φωτογραφία διατηρεί και τα πνευματικά δικαιώματα του αρχείου.

Την περασμένη Δευτέρα, η τριμελής επιτροπή του αμερικάνικου ομοσπονδιακού εφετείου του Σαν Φρανσίσκο έδωσε οριστικό τέλος αυτής της ομολογουμένως πρωτοφανής διαμάχης κρίνοντας ότι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να επιδιώξουν αξιώσεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το εφετείο υποστήριξε δηλαδή την απόφαση που είχε βγάλει δικαστήριο χαμηλότερης βαθμίδας, στο οποίο είχαν καταλήξει η PETA και ο David Slater για να βρεθεί ένα τέλος στη διαφωνία τους. Μάλιστα, το δικαστήριο είχε εκφράσει το σκεπτικισμό του σχετικά με το επιχείρημα της PETA, αμφισβητώντας ταυτόχρονα τη σχέση της οργάνωσης με τον Naruto (έτσι έλεγαν τη μαϊμού) που να της δίνει το δικαίωμα να μηνύσει κάποιον για λογαριασμό του.

Φαίνεται όμως πως η οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων συνέχιζε να ελπίζει σε κάτι διαφορετικό και δεν το έβαζε κάτω… μέχρι τουλάχιστον να έρθει η οριστική απόφαση του Εφετείου.
Μάλιστα, η PETA ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη ότι ήρθε σε συμβιβασμό με το φωτογράφο και ζητούσε από το Εφετείο να διαγράψει την υπόθεση και να ακυρώσει την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου. Ωστόσο, το Εφετείο δεν συμφώνησε με το αίτημα της PETA καθώς θεώρησε ότι η οργάνωση προσπάθησε να αποφύγει να δημιουργηθεί με αυτήν τη απόφαση δικαστικό προηγούμενο.

Η απόφαση του Εφετείου δεν επηρεάζει το διακανονισμό του Slater με την PETA, η οποία απαιτεί το 25% των εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση των “μαϊουδο-selfies” να περιέλθει σε οργανισμούς για την προστασία του είδους των Μακάκος και του περιβάλλοντος του στην Ινδονησία.

To θέμα είναι ότι ο φωτογράφος δικαιώθηκε μεν αλλά μετά από μία δικαστική διαμάχη που κράτησε τρία χρόνια στοιχίζοντας του χρήματα, κόπο και προπάντων πολύτιμο χαμένο χρόνο από τη δουλειά του δε.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ πώς ξεκίνησε όλη αυτή η παράξενη ιστορία που ευτυχώς είχε -έστω και με καθυστέρηση- αίσιο τέλος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!