Η δύναμη της φωτογραφίας: Αυτές οι εικόνες σταμάτησαν την παιδική εργασία στις Η.Π.Α.


Η δύναμη της φωτογραφίας: Αυτές οι εικόνες σταμάτησαν την παιδική εργασία στις Η.Π.Α.

Κοντά στα 1900, στις Η.Π.Α, περίπου 1.75 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 16 ετών απασχολούνταν σε κάποια εργασία.

Αυτό σημαίνει ότι 1 στα 5 παιδιά του πληθυσμού εργαζόταν και το πρόβλημα ήταν τεράστιο.

Μικρά παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμα και από τα 4 χρόνια τους, εργαζόταν, με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, για πάρα πολλές ώρες και με εξευτελιστικούς μισθούς, μην πηγαίνοντας στο σχολείο.

Το 1906 η National Child Labor Committee ανέθεσε στον φωτογράφο Lewis Wickes Hine να ερευνήσει το θέμα της παιδικής εργασίας.

Οι φωτογραφίες του από παιδιά σε ανθρακορυχεία και άλλες σκληρές εργασίες αποκάλυψαν το πρόβλημα της παιδικής εργασίας στις Η.Π.Α. στον βαθμό που υπήρχε.

Οι εικόνες του Hine ήταν τόσο δυνατές που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της παιδικής εργασίας στις Η.Π.Α.

Ο Hine ήταν από τους πρώτους φωτογράφους που χρησιμοποίησαν το μέσο της φωτογραφίας ως μέσο κοινωνιολογικής έρευνας και καταγραφής, κατανοώντας την δύναμη της εξιστόρησης γεγονότων μέσα από τις εικόνες.

Φυσικά το έργο του Hine για την NCLC πολεμήθηκε και ο ίδιος απειλήθηκε πολύ συχνά, ακόμα και με θάνατο. Την εποχή εκείνη, η παιδική εργασία έπρεπε να είναι κρυμμένη από το κοινό και η φωτογράφιση της όχι μόνο απαγορευόταν καθώς αποτελούσε σοβαρή απειλή για τη βιομηχανία.

Ο Hine για να αποκτήσει πρόσβαση στους χώρους όπου μικρά παιδιά εργαζόταν αναγκάστηκε να λέει ότι είναι επιθεωρητής της πυροσβεστικής, πωλητής καρτ ποστάλ ή της Βίβλου ή απλά ένας φωτογράφος που καταγράφει τα μηχανήματα του εργοστασίου.

Από την άλλη ο Hine και οι φωτογραφίες του δεν αντιμετωπίζονταν σοβαρά ούτε από την NCLC, η οποία δημοσίευσε τις πρώτες του φωτογραφίες το 1909, στο περιοδικό Charities and The Commons αργότερα πήρε το όνομα The Survey),  με τίτλο “Child Labor in the Carolinas. Some Human Documents”, χωρίς όμως να αναφέρει τον φωτογράφο. Οι άνθρωποι του NCLC θεωρούσαν τις φωτογραφίες ως περισπασμό από την ουσία των στατιστικών που προβαλλόταν.

Η κάμερα του Hine, κρυμμένη κάτω από το παλτό του, έφερε στο φως μέσα από σκοτεινούς χώρους φωτογραφίες εργαζόμενων παιδιών που σόκαραν.

Ο φωτογράφος κατηγορήθηκε από όσους επωφελούνταν από την φθηνή παιδική εργασία ότι δεν αποτύπωνε με την κάμερα του την αλήθεια αλλά ότι παραπλανούσε τον θεατή.

Ο Hine εργάστηκε πάνω στο project του για την παιδική εργασία σχεδόν 20 χρόνια.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του εδώ.

Όσο αφορά την παιδική εργασία έρευνα του οργανισμού Human Rights Watch, το 2009-2010, βρήκε ότι χιλιάδες παιδιά συνεχίζουν να απασχολούνταν σε γεωργικές εργασίες σε όλες τις Η.Π.Α. Φυσικά δεν μιλάμε για την παιδική εργασία σε Ασία και Αφρική, η οποία κρύβεται κάτω από το χαλί προς όφελος των εργοστασίων και των επιχειρήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!