Η έννοια της Value Angle για την μέτρηση της αξίας ενός mount, ποια είναι η κατάταξη των συστημάτων;


Η έννοια της Value Angle για την μέτρηση της αξίας ενός mount, ποια είναι η κατάταξη των συστημάτων;

Μεγάλη συζήτηση έχουν προκαλέσει τα νέα Full Frame mirrorless συστήματα των Canon και Nikon και το γεγονός ότι έχουν μεγάλο μέγεθος mount.

Οι δύο ιαπωνικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο mount επιτρέπει στους μηχανικούς τους να κατασκευάζουν καλύτερους φακούς και ότι η απόδοση των μηχανών είναι καλύτερη λόγω του περισσότερου φωτός που συγκεντρώνεται στον αισθητήρα.

Από την άλλη, η Sony, η οποία έχει επιλέξει το E-mount θεωρεί ότι το μεγαλύτερο mount δεν είναι απαραίτητο για να δημιουργήσει κάποιος καλύτερους φακούς.

Φυσικά είναι δύσκολο να μπορούμε να πούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, πάντως το σίγουρο είναι ότι όταν οι δύο μεγάλοι αποφασίζουν να αυξήσουν το μέγεθος του mount αυτό δεν μπορεί να έχει γίνει χωρίς κάποια χρησιμότητα. Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι Canon και Nikon, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ιστορία στην φωτογραφία από τη Sony και έχουν φοβερούς φακούς στο portfolio τους, προχώρησαν στην αύξηση του μεγέθους του mount χωρίς λόγο.

Από την άλλη η Fujifilm στο πρόσφατο Fujifilm X summit εισήγαγε μία νέα έννοια στην μέτρηση της ποιότητας ενός mount, την οποία ονομάζει Value Angle. Στην ουσία μιλάμε για το πως το mount επηρεάζει την δυνατότητα που έχουν οι μηχανικοί να κατασκευάσουν νέους φακούς, ίσως σε εστιακά μήκη που δεν έχουμε φανταστεί, οι οποίοι τελικά θα οδηγήσουν σε καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Η Value Angle προκύπτει από την χάραξη δύο γραμμών από τις άκρες του αισθητήρα μέχρι τις άκρες του mount στο οποίο προσαρμόζεται ο φακός. Τα κριτήρια για ένα βέλτιστο σύστημα κάμερας είναι αρχικά να είναι μικρή η απόσταση από το mount στον αισθητήρα και κατά δεύτερον το mount θα πρέπει να έχει αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από τον αισθητήρα. Μια μεγάλη τιμή Value Angle υποδεικνύει ότι πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.

Η Fujifilm δημιούργησε ένα πίνακα με την συγκεκριμένη αξία των mount που υπάρχουν στην αγορά.


durchmesser = διάμετρος του mount
kleinbild = Full Frame
auflagemaß= απόσταση mount από αισθητήρα

Σύμφωνα με τον πίνακα το πιο δυνατό mount είναι της Canon, το EF-M για τις μηχανές με APS-C αισθητήρα με 55.1, ενώ ακολούθως έχουμε την Leica με το L-mount για APS-C αισθητήρα με 54.5 και την Sony με το E-mount για μηχανές με APS-C αισθητήρα με 52.8. To σύστημα της Fujifilm καταγράφει 48.1.

Εντυπωσιακά βλέπουμε ότι η Value Angle του συστήματος Micro Four Thirds είναι στα 46.1.

Πηγαίνοντας όμως στα Full Frame συστήματα, στα οποία ο αισθητήρας είναι μεγαλύτερος, καλύτερη Value Angle εμφανίζει το σύστημα της Nikon με το Z mount στα 40.3, ακολουθεί η Canon με το RF mount στα 30, μετά είναι το L-mount των Panasonic, Leica, Sigma με 15.7 και τέλος έχουμε την Sony με το E-mount το οποίο δίνει το πολύ χαμηλό 9.

Στο μεσαίο φορμά η αξία του Value Angle πέφτει πιο κάτω, με την Fujifilm και το G mount να είναι στα 21.7, πάνω από το mount της Hasselblad που είναι στα 17.7.

Καταλαβαίνουμε με άλλα λόγια ότι το μέγεθος του mount παίζει ρόλο και αυτό φαίνεται από την Value Angle που έχει το ίδιο mount στα διαφορετικά συστήματα της ίδιας εταιρείας. Συγκεκριμένα το E-mount φαίνεται να είναι πιο καλό για μηχανές με APS-C αισθητήρες από ότι για μηχανές με Full Frame αισθητήρα, κάτι που ισχύει και για το L-mount.

Επιπλέον γίνεται κατανοητό ότι οι μικρότεροι αισθητήρες επωφελούνται από την Value Angle σε σχέση με τις μηχανές με μεγαλύτερο αισθητήρα, οι οποίες για να φτάσουν σε απόδοση τις πρώτες θα πρέπει να αυξήσουν κατά πολύ το μέγεθος του mount και άρα το μέγεθος των σωμάτων των μηχανών.

Στο γερμανικό site Docma υπάρχει ένα άρθρο αφιέρωμα σχετικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Value Angle
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    To sensordiagonale του Canon APS-C δεν είναι 28,2 όπως στα υπόλοιπα APS-C συστήματα αλλά 26,68.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!