National Geographic: Για δεκαετίες η κάλυψη των θεμάτων μας ήταν ρατσιστική


National Geographic: Για δεκαετίες η κάλυψη των θεμάτων μας ήταν ρατσιστική

O ρατσισμός είναι μία από τις χειρότερες αρρώστιες της ανθρωπότητας και το χειρότερο είναι ότι όσοι την έχουν δεν το παραδέχονται στο ελάχιστο.

Από την άλλη το National Geographic, ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά στην ιστορία της φωτογραφίας και όχι μόνο, παραδέχεται ότι η ιστορία του δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να παραβλέψει ή να καλύψει.

Η αρχισυντάκτης του περιοδικού, Susan Goldberg, η πρώτη γυναίκα μετά από 9 αρχισυντάκτες και η πρώτη Εβραία, σε ένα άρθρο της αποκαλύπτει την κακή προϊστορία του περιοδικού με ένα τίτλο που κάνει αίσθηση: For Decades, Our Coverage Was Racist. To Rise Above Our Past, We Must Acknowledge It (Για δεκαετίες η κάλυψη μας ήταν ρατσιστική. Για να ξεπεράσουμε το παρελθόν μας πρέπει να το παραδεχτούμε).

Το δημοφιλές περιοδικό ανέθεσε στον καθηγητή ιστορίας της φωτογραφίας και της ιστορίας της Αφρικής, John Edwin Mason, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, να μελετήσει το αρχείο του περιοδικού και να βγάλει ένα συμπέρασμα σχετικά με την κάλυψη των θεμάτων που γίνεται για πάνω από 100 χρόνια.

Ο καθηγητής αποκάλυψε ότι μέχρι το 1970 το περιοδικό αγνοούσε τους έγχρωμους ανθρώπους στις Η.Π.Α. και δημοσίευε άρθρα κυρίως για ιθαγενείς από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας τους ως ευγενείς άγριους, κυνηγούς, συχνά γυμνούς, χρησιμοποιώντας όλα τα κλισέ.

Το περιοδικό έκανε πολύ λίγα για να ξεκολλήσει τους αναγνώστες του από τα στερεότυπα που υπήρχαν στην Αμερικανική κουλτούρα, σε αντίθεση με άλλα περιοδικά όπως το Life.

Στην ουσία όπως λέει ο ιστορικός το National Geographic στην αρχή της διαδρομής του ήταν ο καθρέπτης του τότε κόσμου, στον οποίο οι άνθρωποι χωρίζονταν σε αυτούς που ανήκαν σε χώρες που είχαν αποικίες και στους ντόπιους που ζούσαν σε αυτές τις χώρες.

Μάλιστα όπως αναφέρει μερικές εκφράσεις και λεζάντες του περιοδικού σε αφήνουν σήμερα με το στόμα ανοιχτό, όπως η λεζάντα μίας εικόνας δύο ιθαγενών της Αυστραλίας που αναφέρει “South Australian Blackfellows: These savages rank lowest in intelligence of all human beings” (Νοτιοαυστραλοί μαύροι: Αυτοί οι άγριοι έχουν την χαμηλότερη νοημοσύνη ανάμεσα σε όλα τα ανθρώπινα όντα). Οι φωτογραφίες των ιθαγενών, δημοσιεύτηκαν το 1916 (φωτογράφοι οι C.P. SCOTT και H.E. GREGORY).

Ο ιστορικός αναφέρει ότι αν μιλούσε στους μαθητές του για την περίοδο του περιοδικού μέχρι το 1960 θα τους έλεγε να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι νομίζουν ότι μαθαίνουν στις σελίδες του. Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του ότι αν και το National Geographic ταξίδευε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσα από τις εικόνες του και τους άνοιγε τα μάτια, την ίδια στιγμή τους τα έκλεινε.

Το άρθρο και η έρευνα έγιναν στο πλαίσιο του ειδικού τεύχους του National Geographic με τίτλο The Race Issue, το οποίο αναλύει και ερευνά πως οι φυλές χωρίζουν, ενώνουν και ορίζουν την ζωή μας.

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

National Geographic
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!