Νέα κάμερα σε τηλεσκόπιο φωτογραφίζει τον ουρανό με οξύτητα που δεν έχουμε ξαναδει στο παρελθόν


Νέα κάμερα σε τηλεσκόπιο φωτογραφίζει τον ουρανό με οξύτητα που δεν έχουμε ξαναδει στο παρελθόν

Αστρονόμοι κατασκεύασαν ένα νέο τύπο κάμερας, η οποία επιτρέπει τους επιστήμονες να καταγράψουν φωτογραφίες του βραδινού ουρανού με πρωτοφανή οξύτητα.
Μέλη του πανεπιστημίου της Αριζόνα, του παρατηρητηρίου Arcetri στην Ιταλία (Φλωρεντία) και του παρατηρητηρίου Carnegie ανέπτυσσαν το συγκεκριμένο σύστημα για σχεδόν 20 χρόνια. Πρόσφατα το νέο σύστημα τοποθετήθηκε στο τηλεσκόπιο Magellan, στην έρημο της Χιλής και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Για πρώτη φορά είναι δυνατή η λήψη φωτογραφιών του βραδινού ουρανού από την επιφάνεια της Γης με τόσο μεγάλη οξύτητα. Μάλιστα οι φωτογραφίες είναι δύο φορές καλύτερες σε οξύτητα, από τις φωτογραφίες του τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο λόγος είναι ότι η διάμετρος του καθρέπτη του Magellan είναι πολύ μεγαλύτερος από του Hubble. Έως τώρα το τηλεσκόπιο Hubble κατέγραφε τις καλύτερες εικόνες του ουρανού, γιατί τα τηλεσκόπια στη Γη είχαν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες λόγω της ατμόσφαιρας της Γης. Η δημιουργία όμως ενός νέου συστήματος οπτικών κατάφερε να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, δίνοντας την πιο καθαρή εικόνα του ουρανού από τη Γη, που έχουμε δει ποτέ. Το νέο σύστημα οπτικών πήρε την ονομασία MagAO (Magellan Adaptive Optics) και η νέα κάμερα το όνομα VisAO .
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

VisAO and MagAO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!