Βυθίζεται η αγορά των φωτογραφικών μηχανών, κρατάνε τα πρωτεία οι DSLR μηχανές


Βυθίζεται η αγορά των φωτογραφικών μηχανών, κρατάνε τα πρωτεία οι DSLR μηχανές

Η ιστοσελίδα LensVid.com δημοσίευσε ένα infographic, συνοδευόμενο από ένα επεξηγηματικό video, που δείχνει ποια ήταν η κατάσταση στην φωτογραφική αγορά το 2014 (βάση των στοιχείων της CIPA).

Σύμφωνα λοιπόν με το infographic αυτό καταρχήν βλέπουμε ότι οι αποστολές φωτογραφικών μηχανών από τα εργοστάσια παραγωγής υποχώρησαν κατά 31%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους φακούς είναι -12%.
Μάλιστα η συνολική πτώση στην παραγωγή φωτογραφικών μηχανών από το 2010 είναι 75% (!!), με τις DSLR και mirrorless να εμφανίζουν μεγαλύτερες αντοχές από τις compact, των οποίων η παραγωγή καταποντίστηκε.
Όσο αφορά την άτυπη κόντρα DSLR εναντίον mirrorless μηχανών, οι mirrorless μηχανές αν και πωλούνται σε μικρότερο ποσοστό από τις DSLR κατάφεραν να διατηρήσουν την παραγωγή τους στα ίδια επίπεδα με το 2013, σε αντίθεση με τις DSLR μηχανές των οποίων η παραγωγή γκρεμίστηκε κατά 24%.

Για το 2014 η φωτογραφική αγορά διαμορφώθηκε ως εξής: το 69% των πωλήσεων ανήκει στις compact μηχανές, το 24% στις DSLR μηχανές και το 7% στις mirroless μηχανές. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθερή πτώση των πωλήσεων των compact μηχανών και μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση του μεριδίου των DSLR και mirrorless μηχανών (ως ποσοστό του συνόλου), με τις DSLR βέβαια να διατηρούν τα πρωτεία στην προτίμηση των καταναλωτών.

Οι DSLR μηχανές δείχνουν πολύ μεγάλη αντοχή απέναντι στις mirrorless, οι οποίες σε σχέση με το 2012 που αποτελούσαν το 4% των συνολικών πωλήσεων, το 2014 κατάφεραν να πιάσουν μόλις το 7%. Με άλλα λόγια μέσα σε 2 χρόνια οι mirrorless αύξησαν το ποσοστό τους μόλις κατά 3%.
Αντίθετα οι DSLR μηχανές την ίδια περίοδο κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό τους κατά συνολικά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι mirrorless δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πείσουν τον φωτογραφικό κόσμο, ώστε να πειστεί και ο απλός καταναλωτής να στραφεί στην επιλογή τους. Αντίθετα προς το παρόν οι DSLR φαίνεται να ισχυροποιούνται και μαζί με αυτές οι Canon και Nikon φαίνεται να παίζουν μόνες τους η μία απέναντι στην άλλη.
Βέβαια η Pentax παραμένει μία πολύ καλή επιλογή στην αγορά των DSLR, ενώ η Sony είναι “εξαφανισμένη” θέλοντας προφανώς να εδραιωθεί στην αγορά των mirrorless μηχανών, όπου όμως δέχεται σημαντικό ανταγωνισμό από Fujifilm και Panasonic.

Στο παρακάτω video ο Iddo Genuth της LensVid.com εξηγεί τα στοιχεία που αναφέρει το infographic.

Θυμηθείτε το δημοψήφισμα του pttlgr το 2012 στο οποίο σας θέσαμε την ερώτηση:

Πιστεύετε ότι οι μικρές mirroless μηχανές που αλλάζουν φακούς θα αντικαταστήσουν τις DSLR?

  • OXI (75%, 52 Votes)
  • NAI (25%, 17 Votes)

Ψήφισαν συνολικά: 69

Τότε το 75% απάντησε ότι οι mirrorless δεν θα αντικαταστήσουν τις DSLR μηχανές. Επανερχόμαστε δύο χρόνια μετά και σας ξαναρωτάμε:

Πιστεύετε ότι οι mirroless μηχανές είναι το μέλλον και θα αντικαταστήσουν τις DSLR?

  • Όχι (61%, 438 Votes)
  • Ναι (39%, 276 Votes)

Ψήφισαν συνολικά: 714

Ποια είναι η γνώμη σας;

Infographic

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

lensvid.com
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

6 σχόλια

  • #
    1

    τα αποτελέσματα είναι πολύ λογικά και προβλέψιμα. Οι compact εξαφανίζονται χάριν των κινητών καθώς τα περισσότερα κινητά πλέον δίνουν στο χρήστη αυτό που θεωρεί αποδεκτό (5mp with focus και 1080p video). To zoom οι πελάτες των compact σπανίως το χρησιμοποιούσαν. Οι περισσότεροι απλά ανοίγουν την φωτογραφική (που είναι στο ευρυγώνιο) δεν σηκώνονται ή μετακινούνται από την θέση τους και απλά τοποθετούν στο κέντρο το κεφάλι του μοντέλου τους. Μη σου πω ούτε αυτό απλά βγάζουν σελφιε (η νεολαία τουλάχιστον) και ίσως στο βάθος σε μια γωνία το καρέ να φαίνεται και κάποιο κτήριο από το τοπίο να ξεχωρίζουν στο μέλλον που την τράβηξαν. Δεν υπάρχει φωτογραφική παιδεία στον γενικό πληθυσμό αλλα υπάρχει έμφυτος ναρκισσισμός που συνδυαζόμενα δίνουν τις αδιάκοπες και μονότονες selfie.

    Οσο για DSLR vs Mirrorless εντάξει οι DSLR είναι ώριμη αγορά λογικό να πέφτει καθώς από το 2010 οι περισσότεροι παλαιοί φωτογράφοι αγόρασαν είδη εξοπλισμό και οι νέοι δεν αντισταθμίζουν το αρχικό μπουμ ενώ επίσης ναι και οι mirrorless τρώνε ένα μερίδιο. Mirrorless έχουν και κάτοχοι dslr όταν θέλουν μικρό βάρος. Συνήθως όμως (όπως εγώ) διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί η DSLR να αντικατασταθεί ως “εργαλείο” (το ovf, το κράτημα και η σβελτάδα που έχουν είναι αναντικατάστατα). Παρόλα αυτά έχουν θέση και παρόν και μέλλον. Δείχνουν λιγότερο επαγγελματικές (και είναι δλδ) και αυτό τους στερεί επιπλέον μερίδιο αλλά με τον καιρό θα αλλάξει.

    Κακώς η sony εγκατέλειψε τις DSLR της και μετά την εξαγορά μάλιστα της minolta. Τις SLT ποτέ δεν τις συμπάθησα με τον καθρέφτη στη μέση να σκονίζεται και να στερεί έστω και 0,5 stop και μάλιστα με evf αντί ovf. Συνδυάζει κάποιος θα πει τα μειονεκτήματα dslr/mirrorless (ογκο, evf). Θα μου πεις και τα πλεονεκτήματα.. Όχι πια. Το PD autofocus υπάρχει πλέον σε καθαρές mirrorless (πχ α6000) και άρα προς τι ο όγκος των SLT.

    • #
      1

      Η Sony μπήκε δυνατά στον χώρο πριν μερικά χρόνια αλλά δυστυχώς η πολιτική και το marketing της δεν κινήθηκαν καθόλου σωστά. Πρόσφερε τις πρώτες DSLT της στις ίδιες τιμές (ή λίγο πιο χαμηλά) με τις Canon και Nikon DLSRs με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει στην αγορά. Όταν είσαι νέος και θες να φτιάξεις πελατολόγιο δεν χρεώνεις όσο οι καλύτεροι στην αγορά, βασική αρχή εισόδου σε μία αγορά.
      Φαντάζομαι ότι η Sony κατάλαβε ότι δεν μπορεί να απειλήσει τους δύο μεγάλους και αποφάσισε να κάνει στροφή στην μοναδική κατηγορία μηχανών που Canon και Nikon “πετάνε αετό” και δεν λένε να σοβαρευτούν.

      Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Sony όταν και αν οι Canon και Nikon αποφασίσουν να μας δώσουν σοβαρές mirrorless, όπως οι Sony a σειρά και η Fujifilm X σειρά (που νομίζω ότι απέναντι στις μηχανές της Sony υπερτερεί σε θέμα φακών και μηχανών αλλά υστερεί σε video). Από την άλλη αν Canon και Nikon αφήσουν για πολύ καιρό την Sony με την Fujifilm και την Panasonic να φτιάχνουν συστήματα στο mirrorless τότε ίσως στο μέλλον δούμε αντιστροφή των θέσεων κυριαρχίας στο φωτογραφικό κομμάτι. Για την Olympus δεν έχω μεγάλες προσδοκίες γιατί στο παρελθόν αν και φαινόταν να πηγαίνει καλά εγκατέλειψε με ευκολία αγορές που μας έδινε πολύ καλά προϊόντα, όπως τις DSLR της, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους πελάτες της. Η Samsung από την άλλη είναι ένα ερωτηματικό αν θα αντέξει να χρηματοδοτεί τις φωτογραφικές της προσπάθειες χωρίς μεγάλη ανταπόδοση.

      Επιπλέον να πω ότι η τεχνολογία του EVF και της κατάργησης του καθρέπτη βελτιώθηκε πολύ και φαίνεται να είναι το μέλλον. Το πιο μεγάλο θέμα για μένα είναι να βγουν μηχανές επαγγελματικών προδιαγραφών στο mirrorless (και ειδικά από Canon και Nikon) και να πειστεί ο φωτογραφικός κόσμος να τις αγοράσει.

      Φυσικά μόνο ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει!

  • #
    1

    Λέτε να συμβεί το ίδιο και με την pentax στο μέλλον ,δηλαδή ν΄ αλλάξει τον τύπο των φακών (K mount), με έναν καινούργιο τύπο φακών,ειδικό για mirrorles,έτσι ώστε η συλλογή σε φακούς k mount να χάσει την χρησιμότητά της?

    • #
      1

      δεν το νομίζω Σάκη καθώς η Pentax έχει σειρά με mirrorless που έχει τους δικούς τς φακούς. Άλλωστε ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την πρώτη full frame dslr της και νομίζω ότι θα κινηθεί αρκετά χρόνια ακόμα στην αγορά με τις dslr της..

  • #
    1

    Όταν ως χομπίστας μπορώ με μια “ταπεινή” D40 και φακούς 30ετίας (AiS) να έχω πάρα πολύ όμορφο αποτέλεσμα -στα θέματα που τραβάω- σε διαστάσεις 20×25εκ και μεγαλύτερες, γίνεται πρακτικά αδύνατο να δικαιολογήσω τα χρήματα μιας αναβάθμισης σε καινούργιο DX σώμα.

    Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα περάσω απ’ ευθείας σε μεταχειρισμένη FX πχ D700 -όχι σε κάποια “καλύτερη” DX- την οποία FX θα κρατήσω άλλα 10-15 χρόνια.

    Πλέον η dslr έχουν πάρα πολύ καλή απόδοση και πάσχουν από την ασθένεια των PC όπου μπορείς να χτίσεις κάτι το οποίο θα σε καλύψει για 7-8 χρόνια ανετότατα. Επομένως είναι πολύ λογικό να υπάρχει πτώση στο μερίδιο αγοράς τους.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!