Photometria 2019: Συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Πίττας, Daro Sulakauri και Cassio Vasconcellos


Photometria 2019: Συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Πίττας, Daro Sulakauri και Cassio Vasconcellos

Στο φεστιβάλ Photometria 2019, το οποίο ξεκίνησε στα Ιωάννινα, συμμετέχουν και φωτογράφοι Κωνσταντίνος Πίττας, Daro Sulakauri και Cassio Vasconcellos.

Το φωτογραφικό φεστιβάλ Photometria πραγματοποιεί την 11η κατά σειρά διοργάνωση, με τίτλο «I HAVE A DREAM», παρουσιάζοντας εκθέσεις, φωτογραφικά σεμινάρια και ομιλίες, εργαστήρια, δραστηριότητες για μικρούς εκκολαπτόμενους φωτογράφους, όπως και προβολές ταινιών.

35 καλλιτέχνες παρουσιάζονται σε 11 εκθεσιακούς χώρους δημιουργώντας τον κατάλληλο τόπο συνάντησης μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων, ξένων και Ελλήνων.

Ο φωτογραφικός θεσμός Photometria που έχει καταστήσει τη πόλη των Ιωαννίνων έναν από τους πιο γνωστούς πανευρωπαϊκά φωτογραφικούς προορισμούς, ανοίγει και φέτος το καλοκαίρι για 15 μέρες τις πύλες του σε όσους θέλουν να ασχοληθούν, να μάθουν ή απλά να απολαύσουν τη μαγεία της φωτογραφίας.

Join us in our dream και αυτό το καλοκαίρι από τις 29 Μαΐου μέχρι και τις 9 Ιουνίου. Όλες οι εκθέσεις είναι ελεύθερες στο κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας, www.photometria.gr

Παρακάτω ακολουθούν τα βιογραφικά σημειώματα τριών εκ των φωτογράφων που πρόκειται να λάβουν μέρος στο φεστιβάλ Photometria 2019.

Κωνσταντίνος Πίττας, “Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης”

Ο Κωνσταντίνος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Βαρβάκειο και το Ε.Μ.Πολυτεχνείο. Έπειτα από μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, επιστρέφει στην Αθήνα για να εργαστεί ως μηχανικός. Σύντομα, το 1984, αρχίζει να φωτογραφίζει στους δρόμους της πόλης, εγκαταλείπει τη δουλειά του και τελειώνει σε ένα χρόνο το πρώτο του φωτογραφικό σχέδιο με θέμα την Αθήνα και τους Αθηναίους. Το 1985 ξεκινά το πεντάχρονο ταξίδι του στις χώρες της Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου για ένα βιβλίο που θα τις περιλαμβάνει όλες. Το 1989, με την πτώση του Τείχους, εγκαταλείπει το σχέδιο του και τη φωτογραφία και «θάβει» τη δουλειά του για 25 χρόνια. Το 2014 ανακαλύπτει τυχαία σε μια αποθήκη τις παλιές του εικόνες και την επόμενη χρονιά εκδίδει ένα βιβλίο με αυτές, τις “Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης”, που το φθινόπωρο του 2016 απετέλεσαν το υλικό της μεγάλης ομότιτλης έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 21:00.

Daro Sulakauri, “Terror Incognita”

Η Daro Sulakauri είναι μία γεωργιανή φωτορεπόρτερ που εδρεύει στην Τιφλίδα. Το έργο της καταγράφει τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα στον Καύκασο. Αποφοίτησε από το ICP το 2006, όπου βραβεύτηκε με την υποτροφία John and Mary Phillips Scholarship και με αυτήν του ταμείου διεύθυνσης του ICP για τη δουλειά της πάνω στο αντιπολεμικό κίνημα στην Νέα Υόρκη. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, επέστρεψε στο φαράγγι του Πάνκησι στη Γεωργία για να τεκμηριώσει ένα κρυφό διήγημα της τσετσενικής σύγκρουσης σε ένα φυλάκιο προσφύγων. Το έργο κέρδισε τη δεύτερη θέση στο Ίδρυμα Νέων φωτογράφων της Magnum στα Καυκάσια βραβεία 2009. Η Sulakauri βραβεύτηκε επίσης με το πρώτο βραβείο για την ιστορία της σχετικά με τους Πρόωρους Γάμους από την LensCulture, το ευρωπαϊκό βραβείο για την δημοσιογραφία και τον Οίκο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Λονδίνο. Συμπεριλήφθηκε σε κατάλογο 30, κάτω των 30 ετών, γυναικών φωτογράφων και στο Photo District News 30 ανερχόμενων φωτογράφων. Είναι μέλος του Παγκόσμιου Τύπου Φωτογραφίας Joop Swart Masterclass 2017 και της επιχορήγησης Reuters Photojournalism 2018. Από το 2018, η Sulakauri είναι επίσημος Πρεσβευτής της Canon. Μπορεί κανείς να δει το έργο της σε εκδόσεις όπως οι: The New York Times, National Geographic, der Spiegel, Forbes Magazine, Reporters without borders, GEO Magazine και άλλα.

Cassio Vasconcellos, “Collectives”

Ο Cassio Campos Vasconcellos (Sao Paulo, SP, 1965) είναι  φωτογράφος από το 1981. Ο Vasconcellos έχει εκθέσει τις εικόνες του πάνω από 200 φορές σε είκοσι χώρες. Το φωτογραφικό του σύνολο “Nocturnes Sao Paulo” συμπεριλαμβάνεται μαζί με σημερινούς ξακουστούς επαγγελματίες του χώρου στο βιβλίο “The World Atlas of Street Photography” (Thames & Hudson, England / Yale University Press, USA, 2014). Μερικές από τις πρόσφατες εκθέσεις. Past/Future/Present: Contemporary Brazilian Art from the Museum of Modern Art, Sao Paulo, Phoenix Art Museum, Phoenix, Arizona, επιμέλεια από τους Vanessa Davidson and Caue Alves (2017),  “Collectives”, Today Art Museum (TAM), Beijing (2013), “Itinerant Languages of Photography”, Princeton University Art Museum, Princeton, New Jersey (2013) και “The Vertigo Praise: Itau Photography Collection”, Maison Europeenne de La Photographie (MEP), Paris (2012). Ο Βραζιλιάνος φωτογράφος έχει εκδώσει έξι βιβλία: Brasil Visto do Ceu (Editora Brasileira, 2017), Aeroporto (2015), Aereas do Brasil (BEI, 2014), Panoramicas (DBA, 2012), Aereas (Terra Virgem, 2010) και Noturnos Sao Paulo (2002). Στα βραβεία του περιλαμβάνονται το Conrado Wessel of Art (2011), Paulista Association of Art Critics (APCA – 2002) για την καλύτερη φωτογραφική έκθεση της χρονιάς ?Noturnos Sao Paulo?, Porto Seguro Prize of Photography (2001), και National Art Foundation (Funarte) (1995). Οι φωτογραφίες του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Βραζιλία σε κύριες ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε μουσεία όπως το MASP – Museu de Arte de Sao Paulo (Sao Paulo, Brazil) και στο εξωτερικό στη Bibliotheque Nationale (Paris, France) και στο Museum of Fine Arts (MFAH, Houston, US).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.