Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι φωτογραφίες σκλάβων δεν ανήκουν στους απογόνους τους!


Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι φωτογραφίες σκλάβων δεν ανήκουν στους απογόνους τους!

Φαίνεται ότι έχουμε προσωρινό κλείσιμο στην υπόθεση της ιδιοκτησίας φωτογραφιών σκλάβων στις Η.Π.Α. και της αντιδικίας μίας απογόνου και του πανεπιστημίου Harvard.

Το 2019 η Amara Lanier μήνυσε το Πανεπιστήμιο του Harvard ισχυριζόμενη ότι ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης εικόνων και συγκεκριμένα δαγκεροτυπιών ενός σκλαβωμένου πατέρα και της κόρης του, οι οποίοι ήταν πρόγονοι της.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον 19ο αιώνα, περίπου το 1850, για να χρησιμοποιηθούν σε ρατσιστική έρευνα που ήθελε να τεκμηριώσει την ανωτερότητα των λευκών. Υπέυθυνος για την εργασία ήταν ο βιολόγος Louis Agassiz και φωτογράφος ο Joseph T. Zealy, ο οποίος φωτογράφισε 7 σκλάβους, στο φωτογραφικό του στούντιο. Οι φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν για να προσπαθήσουν να αποδείξουν την ανωτερότητα των λευκών σε διάφορες παρουσιάσεις αλλά γρήγορα κατέληξαν στο αρχείο του Harvard.

Εκεί τις ανακάλυψε το 2010 η Amara, η οποία έψαξε το γενεαλογικό της δέντρο και είδε ότι απεικονίζουν τους προγόνους της.

H Amara έκανε αγωγή εναντίον του Harvard το 2019 ζητώντας να της παραδόσει τις δαγκεροτυπίες. Η γυναίκα βάσισε την αγωγή της στο γεγονός ότι οι πρόγονοι της ως σκλάβοι δεν είχαν δώσει την άδεια για την φωτογράφιση τους και άρα οι φωτογραφίες είχαν δημιουργηθεί παρανόμως. Επιπλέον κατηγόρησε το πανεπιστήμιο ότι «εκμεταλλεύτηκε τις εικόνες για οικονομικό κέρδος», καθώς χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του άντρα σε αρκετές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα ως εξώφυλλο σε βιβλίο.

Η υπόθεση δεν αφορά τα πνευματικά δικαιώματα της δημουργίας των εικόνων αλλά μία διεκδίκηση περισσότερο ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Η υπόθεση έφτασε στο τέλος της καθώς δικαστήριο της Μασαχουσέτης απέρριψε την αγωγή της Amara, αποφασίζοντας ότι το Harvard καλώς κατέχει τις εικόνες.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι, αν και οι φωτογραφίες βγήκαν σε τρομερές συνθήκες και η Amara είναι απόγονος των φωτογραφιζόμενων, είναι βασικό δόγμα του κοινού δικαίου ότι το αντικείμενο μιας φωτογραφίας δεν έχει δικαίωμα στο αρνητικό ή τις φωτογραφίες που εκτυπώνονται από το αρνητικό.

Όσον αφορά την «εκμετάλλευση εικόνων για οικονομικό κέρδος»,το δικαστήριο απέρριψε επίσης αυτόν τον ισχυρισμό λέγοντας ότι «το δικαίωμα ελέγχου της εμπορικής χρήσης των φωτογραφιών είχε λήξει με το θάνατο των υποκειμένων».

Η Amara σκοπεύει να κάνει έφεση αν και φαίνεται πολύ δύσκολο να κερδίσει κάτι από αυτή την υπόθεση. Η ίδια υποστηρίζει ότι το δικαστήριο έχασε εντελώς την ανθρωπιστική πτυχή αυτής της υπόθεσης σχετικά με την άρνηση της κληρονομιάς των σκλάβων στους απόγονους τους, ενώ ελπίζει ότι η αγωγή της θα προβάλλει το μεγαλύτερο ζήτημα του σε ποιον ανήκει η πολιτιστική κληρονομιά των σκλάβων.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!