Δείτε και Ζουμάρετε στην Νέα Φοβερή Φωτογραφία του Νεφελώματος Rosette από την Dark Energy Camera


Δείτε και Ζουμάρετε στην Νέα Φοβερή Φωτογραφία του Νεφελώματος Rosette από την Dark Energy Camera

Το Νεφέλωμα Rosette, μια εντυπωσιακή απεικόνιση μιας περιοχής σχηματισμού αστέρων, η οποία λειτουργεί ως μια ζωντανή υπενθύμιση των κοσμικών γεγονότων που οδήγησαν στη γέννηση του ήλιου μας πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό το μαγευτικό νεφέλωμα, που καταγράφηκε σε μια εκπληκτική εικόνα από την υψηλής ανάλυσης Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας (Dark Energy Camera).

Μια Αστρονομική Ομορφιά

Το Νεφέλωμα βρίσκεται στον χειμερινό ουρανό της βόρειας ημισφαιρίου, μέσα στην αστερισμό Monoceros και είναι μία ευχάριστη θέα για τους αστροφωτογράφους. Βρίσκεται ακριβώς νοτιοανατολικά του Ωρίωνα σε απόσταση περίπου 5.000 ετών φωτός από τη Γη.

Όταν συλλαμβάνεται σε μακρές εκθέσεις, αποκαλύπτει την αληθινή του λάμψη, όπως φαίνεται στην εικόνα από την Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας (DECam) που είναι τοποθετημένη στο τετραμέτρο τηλεσκόπιο Βίκτορ Μ. Μπλάνκο στο Αστεροσκοπείο Σέρρο Τολόλο (Cerro Tololo) στην Χιλή.

Η εντυπωσιακή ανάλυση 500 megapixel της DECam απεικονίζει το Νεφέλωμα Rosette σε όλη του την δόξα. Το όνομα του νεφελώματος είναι ταιριαστό· μοιάζει με μια τεράστια στεφάνη αερίου και σκόνης που εκτείνεται σε 130 έτη φωτός.

Η Καρδιά του Σχηματισμού Αστεριών

Στον πυρήνα του Νεφέλωματος βρίσκεται ένα σμήνος αστέρων, το NGC 2244, που περιλαμβάνει αρκετούς καυτούς, μπλε, μαζικούς νέους αστέρες. Σε αντίθεση με το περιβάλλον, το σμήνος αστέρων είναι ορατό σε ερασιτέχνες αστρονόμους μέσω κιάλια ή ακόμη και με γυμνό μάτι από σκοτεινές τοποθεσίες.

Μπορείτε να δείτε την εικόνα του Νεφελώματος Rosette σε μεγάλη ανάλυση εδώ.

Αυτό το απόσπασμα δείχνει μερικά από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του νεφελώματος Rosette. Ο διακεκομμένος κύκλος τονίζει το κεντρικό αστρικό σμήνος του νεφελώματος, NGC 2244. Η θολή μουτζούρα στο κέντρο του NGC 2244 είναι το νεαρό αστρικό αντικείμενο (YSO), Rosette HH1 (1). Τα YSO είναι αστέρια στο πρώιμο στάδιο της εξέλιξής τους, πριν γίνουν αστέρια της κύριας ακολουθίας, που συχνά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όπως πίδακες, διπολικές εκροές, πρωτοπλανητικούς δίσκους και άλλους δείκτες για τη γέννηση ενός νέου αστεριού. Γύρω από τον ανασκαμμένο πυρήνα του νεφελώματος υπάρχει μια σειρά από σκοτεινά σύννεφα που ονομάζονται «κουφάρια ελεφάντων», που ονομάζονται έτσι λόγω των πυλώνων που μοιάζουν με κορμό (2, 4) Ένα από αυτά τα σκοτεινά χαρακτηριστικά είναι ο κορμός κλειδιού (3). Σε αντίθεση με τους πρωτότυπους κορμούς Pillars of Creation που στέκονται σαν ευθείες στήλες, η «λαβή» του γαλλικού κλειδιού έχει ένα ασυνήθιστο σπειροειδές σχήμα που διαγράφει το μαγνητικό πεδίο του νεφελώματος. Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε με την  Dark Energy Camera, κατασκευασμένη από το Υπουργείο Ενέργειας, τοποθετημένη στο τηλεσκόπιο 4 μέτρων Víctor M. Blanco του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ στο Διαμερικανικό Παρατηρητήριο Cerro Tololo, ένα πρόγραμμα του NSF NOIRLab.
Credit:CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURAImage Processing: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage/NSF NOIRLab), D. de Martin & M. Zamani (NSF NOIRLab)

Η Έρευνα Σκοτεινής Ενέργειας (DES) και η Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας (DECam)

Η Έρευνα Σκοτεινής Ενέργειας (DES) στοχεύει στην παρατήρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων γαλαξιών για την επίτευξη των επιστημονικών της στόχων. Η προηγμένη Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας (DECam) σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το 2004 έως το 2010, με την ηγεσία επιστημόνων από το Fermi National Accelerator Laboratory. Το έργο χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με σημαντική συμβολή από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Βραζιλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας. Όπως η DES είναι μια διεθνής συνεργασία, έτσι και η DECam είναι μια διεθνής κάμερα, με στοιχεία που κατασκευάστηκαν σε πέντε διαφορετικές χώρες.

Κατασκευή της DECam

Τα πάντα σχετικά με τη DECam είναι μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου θέασης της. Περίπου 14 αντίγραφα της Σελήνης θα χωρούσαν στο εστιακό επίπεδο! Ο πρώτος και μεγαλύτερος φακός της DECam έχει διάμετρο σχεδόν ενός μέτρου και βάρος 176 κιλών, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο φακό που χρησιμοποιείται σήμερα στην αστρονομία. Η DECam καταγράφει εικόνες χρησιμοποιώντας πέντε φίλτρα, που εκτείνονται από 400 νανόμετρα έως 1080 νανόμετρα. Κάθε φίλτρο αποτυπώνει τον ουρανό σε διαφορετικό χρώμα φωτός.

Συστατικά της DECam

Η DECam έχει πέντε βασικά υποσυστήματα, καθένα από τα οποία περιγράφεται παρακάτω:

  1. 570-megapixel CCD κάμερα
  2. Σύστημα ηλεκτρονικής ανάγνωσης χαμηλού θορύβου
  3. Οπτικός διορθωτής ευρείας κλίμακας
  4. Συνδυασμένο σύστημα κλείστρου-φίλτρου
  5. Σύστημα προσαρμογέα hexapod για σταθερότητα

Η εικόνα της DECam

Η DECam περιλαμβάνει ένα επιστημονικό δίκτυο 62 CCDs, σχεδιασμένα ειδικά για να είναι ευαίσθητα στο κόκκινο φως από απομακρυσμένους γαλαξίες και αστέρες. Η ενσωμάτωσή της στο τηλεσκόπιο Blanco 4 μέτρων στο Παρατηρητήριο Cerro Tololo Inter-American (CTIO) ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, με την εγκατάσταση να ξεκινά τον Ιανουάριο του 2011.

Η DECam και η Έρευνα Σκοτεινής Ενέργειας είναι θεμελιώδεις για την κατανόηση της κοσμολογίας και των μυστικών του σύμπαντος.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

DECam Space Photography

Πηγή:

noirlab
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!