Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι φωτογραφίες μας βοηθούν να μπούμε στο πνεύμα των διακοπών


Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι φωτογραφίες μας βοηθούν να μπούμε στο πνεύμα των διακοπών

Ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται καμία έρευνα για να μας πει πόσο θέλουμε να πάμε διακοπές. Σύμφωνα όμως με έρευνα που πραγματοποίησε η Nikon και η Mindlab σε δείγμα 2000 ανθρώπων στην Ευρώπη, το 45% από εμάς σκεφτόμαστε μία φορά την ημέρα τις διακοπές μας και το 47% τις σκεφτόμαστε πιο πολύ από την εργασία μας.
Είκοσι άτομα συνδέθηκαν σε ειδικά μηχανήματα και μετρήθηκαν οι αντιδράσεις τους από διάφορα ερεθίσματα που τους δόθηκαν, όπως μυρωδιές φαγητών, φωτογραφίες και διάφορα άλλα πράγματα που σχετίζονται με τις διακοπές.
Στην έρευνα συμμετείχε ο Έλληνας Δρ. Δημήτριος Τσιβρίκος, σύμβουλος εργαστηρίου στη Mindlab International και επιβλέπων ψυχολόγος στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος εξήγησε ότι τις περισσότερες θετικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι φωτογραφίες από δραστηριότητες που συνήθως κάνουμε στις διακοπές μας.
Παράλληλα η Nikon δημιούργησε την εφαρμογή Holiday Countdown στο Facebook, η οποία σκοπό έχει να να σας ανεβάζει τη διάθεση μέχρι την ημέρα που θα φύγετε στις διακοπές σας.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της έρευνας:
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
Τα ευρήματα της Nikon και της Mindlab δείχνουν πως βλέποντας φωτογραφίες του προορισμού των διακοπών μας, μπαίνουμε με τον καλύτερο τρόπο στο πνεύμα των διακοπών
Αθήνα, Ελλάδα, 17η Ιουλίου 2013 – Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι άνθρωποι που έχουν πραγματοποιήσει κράτηση για κάποιο καλοκαιρινό προορισμό ενθουσιάζονται περισσότερο κυρίως από τις φωτογραφίες που βλέπουν παρά από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.
Ενόψει της θερινής σεζόν, η Nikon σε συνεργασία με επιστήμονες της Mindlab International από το χώρο της νευρολογίας, εξέτασαν μια σειρά ερεθισμάτων των αισθήσεων για να δουν με ποιον τρόπο επηρεάζει ο κάθε παράγοντας τον ενθουσιασμό ενός ατόμου στην προοπτική των διακοπών. Γενικά, οι φωτογραφίες επηρέασαν περισσότερο νοητικά και συναισθηματικά τους συμμετέχοντες σε σχέση με τις μυρωδιές, τις γεύσεις ή τους ήχους των διακοπών. Οι εικόνες ανθρώπων που απολαμβάνουν τις διακοπές τους, όπως για παράδειγμα κάποιος που κάνει ηλιοθεραπεία σε μια παραλία, είχαν επίσης μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με παράγοντες, όπως η ανάγνωση μετεωρολογικών δελτίων ή άλλων πληροφοριών για κάποιο συγκεκριμένο καλοκαιρινό προορισμό.
Στο πείραμα μελετήθηκαν οι αντιδράσεις περισσότερων από 2.000 τουριστών από όλη την Ευρώπη. Η έρευνα έδειξε ότι από τη στιγμή που θα καταλήξουν σε κάποιον προορισμό για τις διακοπές τους, οι τουρίστες στην πλειονότητά τους (45%) ονειρεύονται αυτές τις διακοπές τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί (47%) από αυτούς σκέφτονται τις διακοπές τους περισσότερο από ότι την εργασία τους.
Για τους σκοπούς του πειράματος, οι επιστήμονες βρήκαν 20 συμμετέχοντες από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι είχαν όλοι πραγματοποιήσει κρατήσεις για κάποιον καλοκαιρινό προορισμό. Οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν σε εξοπλισμό για την παρακολούθηση της ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας (EDA) καθώς και των καρδιακών παλμών τους (HR), προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα των φυσικών αντιδράσεών τους στον ενθουσιασμό, δηλαδή πώς ένοιωθαν. Κατά την εξέλιξη του πειράματος έγιναν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τις διακοπές που επρόκειτο να πάνε, με σκοπό να μετρηθεί ο υποκειμενικός ενθουσιασμός, δηλαδή τι πίστευαν. Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκαν ερεθίσματα που σχετίζονταν με τις συγκεκριμένες διακοπές που σχεδίαζε, π.χ. φωτογραφίες του ξενοδοχείου όπου είχε κάνει κράτηση ή τοπικά φαγητά που πιθανόν να δοκίμαζε.
Ο Δρ. Δημήτριος Τσιβρίκος, σύμβουλος εργαστηρίου στη Mindlab International και επιβλέπων ψυχολόγος στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα: «Η προσμονή πιθανών εμπειριών είχε εντονότερο συναισθηματικό αντίκτυπο για τους συμμετέχοντες από ότι η γνώση επιβεβαιωμένων γεγονότων σχετικά με τους επιλεγμένους προορισμούς τους. Η ονειροπόληση για όσα ενδεχομένως θα κάνουν, τα φαγητά που θα δοκιμάσουν και αυτά που θα ακούσουν στον τόπο των διακοπών τους είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καρδιακοί παλμοί και να εμφανιστεί μεγαλύτερη δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους σε σχέση με την ανάγνωση ενός μετεωρολογικού δελτίου ή άλλων πληροφοριών για το συγκεκριμένο τόπο».
Μεμονωμένα, οι εικόνες τοπικών φαγητών είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον υποκειμενικό (δηλαδή νοητικό) ενθουσιασμό, ενώ η μυρωδιά του αντηλιακού προκάλεσε τα μέγιστα επίπεδα σωματικού ενθουσιασμού. Η ανάγνωση ταξιδιωτικών οδηγών είχε χαμηλή θέση στην κλίμακα του ενθουσιασμού.
Ο Δρ. Δημήτριος Τσιβρίκος προσθέτει: «Ήταν ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε πως πολλές από τις τυπικές δραστηριότητες πριν τις διακοπές, όπως η ανάγνωση ενός ταξιδιωτικού οδηγού και η αναζήτηση ξενοδοχείου ή εισιτηρίων, δεν ήταν τελικά οι παράγοντες που αποπνέουν την αίσθηση των διακοπών. Σύμφωνα με την έρευνά μας, οι άνθρωποι προτιμούν περισσότερο να οραματίζονται τις δυνατότητες».
Οι εικόνες από δραστηριότητες των διακοπών ήταν στην κορυφή της λίστας των ερεθισμάτων καθώς είχαν ως αποτέλεσμα το μέγιστο νοητικό και σωματικό ενθουσιασμό, ξεπερνώντας εικόνες τοπικών φαγητών, της νυχτερινής ζωής στην περιοχή, του ξενοδοχείου ή του αεροδρομίου αναχώρησης. Ενδιαφέρον είναι ότι ο παράγοντας που προκάλεσε τη μέγιστη σωματική αντίδραση (δηλαδή αυτό που ενίσχυσε στο μέγιστο τα συναισθήματα των συμμετεχόντων) διέφερε από αυτό που προκάλεσε το μέγιστο υποκειμενικό ενθουσιασμό (αυτό που νόμιζαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ότι ήταν το πιο συναρπαστικό). Ο εγκέφαλος λαμβάνει περισσότερα ερεθίσματα από εικόνες αλλά το σώμα αντιδρά στο μέγιστο βαθμό στις μυρωδιές, και η μυρωδιά του αντηλιακού ήταν αυτή που προκάλεσε τη μέγιστη αύξηση των σφυγμών στους συμμετέχοντες.
Ο Δρ. Δημήτριος Τσιβρίκος πρόσθεσε: «Παρατηρήσαμε διαφορά μεταξύ των συνειδητών και των υποσυνείδητων αντιδράσεων των συμμετεχόντων. Αξίζει να γνωρίζετε ότι εάν θέλετε να νιώσετε ενθουσιασμό για τις διακοπές σας, οι φωτογραφίες ενεργούν μεν πιο έντονα στο μυαλό σας, αλλά οι μυρωδιές και η μουσική επηρεάζουν τις άλλες αισθήσεις σας».
Σας παρουσιάζουμε την εφαρμογή Nikon Holiday Countdown
Επιλέξατε τον προορισμό, κάνατε τις κρατήσεις σας και τώρα… περιμένετε. Γνωρίζουμε όλοι πόσο μεγάλη ανυπομονησία προκαλεί όλη αυτή η αναμονή πριν την πολυπόθητη στιγμή που θα ξεκινήσετε. Με βάση τα αποτελέσματα των πειραμάτων της Mindlab, μια νέα εφαρμογή της Nikon για το Facebook είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Η εφαρμογή Holiday Countdown σάς χαρίζει καθημερινά έμπνευση που διαμορφώνει τη διάθεσή σας για τη θερινή απόδρασή σας και αποτελεί μια πλατφόρμα όπου μπορείτε να σημειώσετε, να εντοπίσετε διαδρομές, να κάνετε σχέδια και να μοιραστείτε τις ιδέες για τις διακοπές σας. Απλά συνδεθείτε μέσω της σελίδας της Nikon στο Facebook, συμπληρώστε τα σχετικά πεδία στην εφαρμογή για το πού πάτε και πότε φεύγετε και αυτή θα αναλάβει να σας φτιάχνει τη διάθεση κάθε μέρα πριν από την αναχώρησή σας με ελκυστικές εικόνες, συμβουλές και πληροφορίες για τον προορισμό σας. Μπορείτε ακόμη να καλέσετε τους φίλους σας στο Facebook να μοιραστούν αυτήν την αντίστροφη μέτρηση, έτσι ώστε να μπορείτε να μοιράζεστε περιεχόμενο και να κάνετε σχέδια μαζί με την ομάδα που θα ταξιδέψετε. Η εφαρμογή Nikon Holiday Countdown βρίσκεται στη διεύθυνση facebook.com/IAMNikon.
Μοιραστείτε περιεχόμενο όσο είστε στις διακοπές και ξαναζήστε τις στιγμές μετά την επιστροφή σας
Οι φωτογραφίες ενισχύουν την εμπειρία σας από τις διακοπές πριν ακόμη πάτε και οι έρευνες έχουν δείξει ότι αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της διασκέδασής σας όταν βρίσκεστε εκεί. Τέλος, βοηθούν να αντιμετωπίσετε την κακή διάθεση από την επιστροφή στη ρουτίνα μετά τις διακοπές.
Μια έρευνα της Nikon κατά την οποία ερωτήθηκαν 2.000 Ευρωπαίοι ενήλικες έδειξε ότι οι άνθρωποι που πάνε διακοπές προτιμούν τις φωτογραφίες και όχι τις γραπτές ενημερώσεις όταν χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμήσουν να αναρτήσουν μια φωτογραφία (37%) παρά να πραγματοποιήσουν γραπτή ενημέρωση (25%) σε μια ιστοσελίδα όπως το Facebook. Προφανώς προτιμούμε να δείξουμε κι όχι να πούμε απλά στους φίλους μας πόσο καλά περνάμε. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή θέλουμε να κάνουμε φιγούρα, όπως παραδέχεται ένας στους πέντε (20%) και εν μέρει επειδή, όπως παραδέχθηκε ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (25%), θέλουμε να μοιραζόμαστε περισσότερες φωτογραφίες γιατί πιστεύουμε ότι οι φωτογραφίες των διακοπών μάς κολακεύουν περισσότερο από ότι συνήθως καθώς είμαστε μαυρισμένοι και χαλαροί.
Όταν κοιτάμε φωτογραφίες στο Facebook, το (28%) των ερωτηθέντων είπαν ότι προτιμούν να βλέπουν φωτογραφίες των ανθρώπων σε διακοπές σε σχέση με το (13%) που θέλουν να βλέπουν περισσότερο φωτογραφίες των φίλων τους από νυχτερινές εξόδους και παρόμοιο ποσοστό (23%) που προτιμά να βλέπει οικογενειακές φωτογραφίες. Στην ερώτηση ποια από τα δικά τους άλμπουμ στο Facebook είναι πιο πιθανό να θέλουν να δουν, το (48%) προτιμά φωτογραφίες από καλοκαιρινές διακοπές, πολύ περισσότεροι δηλαδή από το (24%) που προτιμά φωτογραφίες από γενέθλια και το (8%) που θέλει να βλέπει φωτογραφίες από τα Χριστούγεννα.
Παράλληλα, για την καταπολέμηση της θλίψης που προκαλεί η επιστροφή στη ρουτίνα μετά τις διακοπές, το (38%) των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι όταν περνάνε κάποια κακή μέρα συνηθίζουν να βλέπουν φωτογραφίες από προηγούμενες καλοκαιρινές διακοπές και το (37%) είπαν ότι σκοπεύουν να τις βάλουν σε άλμπουμ.
Ο Nicolas Gillet, Διευθυντής Προϊόντων φωτογραφικών μηχανών Nikon COOLPIX στη Nikon Europe, δήλωσε: «Οι φωτογραφίες ενισχύουν πάντοτε τις εμπειρίες και πλέον η επιστήμη απέδειξε πόσο σημαντικές είναι για τις καλοκαιρινές διακοπές. Βλέποντας φωτογραφίες αυξάνεται ο ενθουσιασμός μας για τις ερχόμενες διακοπές ενώ παράλληλα είναι πιο πιθανό να μοιραστούμε περισσότερες φωτογραφίες όταν είμαστε εκεί αλλά και να ξαναβλέπουμε που και που τα άλμπουμ αυτά για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας μετά τις διακοπές. Δεδομένων όλων αυτών είναι σημαντικό να τραβάτε φωτογραφίες που θα θέλετε να κρατήσετε».
Για να εξασφαλίσετε τις ωραιότερες δυνατές λήψεις κατά τις καλοκαιρινές διακοπές σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές από την επαγγελματία του χώρου του μόντελινγκ Grace Woodward.
1. Λάβετε υπόψη ότι όλοι μπορούν να τραβήξουν επιτυχημένες φωτογραφίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη εξάσκηση και να ξέρετε τι ταιριάζει σε εσάς. Μη διστάσετε να κάνετε μερικές πρόβες πριν τις διακοπές.
2. Χρησιμοποιήστε όλες τις λειτουργίες των compact φωτογραφικών μηχανών που βοηθούν να τραβήξετε επιτυχημένες φωτογραφίες. Για παράδειγμα, το σύστημα έξυπνου πορτραίτου σε μοντέλα όπως η COOLPIX S3300 ή S3400 με το οποίο αποφεύγεται η λήψη φωτογραφιών εάν τα μάτια είναι κλειστά. Παράλληλα, το σύστημα αυτό εφαρμόζει τη λειτουργία «απαλότητα δέρματος» στα πορτραίτα που τραβάτε.
3. Για να αρχίσετε, αναλογιστείτε την ηλικία σας, το σχήμα του σώματός σας, την προσωπικότητά σας και την εντύπωση που θέλετε να δημιουργήσετε με τις καλοκαιρινές φωτογραφίες σας. Στη συνέχεια, σταθείτε μπροστά σε ένα καθρέπτη για να δείτε τις πόζες που σας ταιριάζουν περισσότερο, δηλαδή ποια είναι η καλή σας γωνία και εάν σας κολακεύει περισσότερο να φωτογραφίζεστε από ψηλά ή από χαμηλά ή στο ίδιο ύψος. Δείτε επίσης εάν προτιμάτε να χαμογελάτε ή όχι και ούτω καθεξής. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι κάποια χρώματα σάς ταιριάζουν περισσότερο καθώς και ότι λίγη φροντίδα στο στυλ και το χτένισμά σας σίγουρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.
4. Καθώς στον καθρέπτη το είδωλό σας εμφανίζεται αντεστραμμένο και συνήθως αυτές οι φωτογραφίες είναι σε εσωτερικούς χώρους με σκληρό φωτισμό από επάνω (όπως για παράδειγμα στο μπάνιο), δεν πρόκειται να σας δώσουν την πραγματική εικόνα του πώς φαίνεστε σε καθημερινά στιγμιότυπα που ενδεχομένως να απαθανατιστούν σε φωτογραφίες. Επομένως, εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει η καλή σας εμφάνιση στις φωτογραφίες των καλοκαιρινών σας διακοπών, η πιο σημαντική συμβουλή μου είναι να ζητήσετε από έναν καλό φίλο ή το σύντροφό σας να τραβήξει μερικές φωτογραφίες σας με μια ποιοτική, εύχρηστη φωτογραφική μηχανή, όπως οι φωτογραφικές μηχανές Nikon COOLPIX, σε διάφορες πόζες για να δείτε ποια σας ταιριάζει περισσότερο.
5. Εάν είστε ξαπλωμένοι (για παράδειγμα, στην παραλία) προσπαθήστε να τεντωθείτε λίγο. Αυτή η πόζα είναι η πιο κολακευτική. Τα χέρια πίσω από το κεφάλι δημιουργούν μια πόζα που επίσης κολακεύει ιδιαίτερα και τους άντρες και τις γυναίκες. Μη σκύβετε.
6. Στις ομαδικές φωτογραφίες το καλύτερο είναι να φωτογραφίζονται δύο ή τρία άτομα. Εάν μπορείτε, σταθείτε στην εξωτερική πλευρά της λήψης με την καλύτερη πλευρά σας προς τη φωτογραφική μηχανή με το χέρι στην τσέπη ή τα χέρια σας σταυρωμένα μπροστά. Εάν είστε στο κέντρο, μη στέκεστε με τεντωμένο το κορμί αλλά γυρίστε ελαφρά το σώμα σας προς τη φωτογραφική μηχανή, με το ένα πόδι λίγο πιο μπροστά από το άλλο. Αποφύγετε να σφίγγετε τις γροθιές σας ή να αγκαλιάζεστε ομαδικά.
7. Στις διακοπές, βεβαιωθείτε ότι η compact φωτογραφική μηχανή που διαθέτετε είναι πλήρως φορτισμένη και φροντίστε να είναι πάντα έτοιμη για να τραβήξετε φωτογραφίες. Εάν δεν θέλετε να κουβαλάτε πολλά πράγματα μαζί σας, προτιμήστε μια φωτογραφική μηχανή όπως η COOLPIX S01 που είναι μικρότερη από πιστωτική κάρτα αλλά έχει καλό zoom.
8. Τραβήξτε φωτογραφίες με την καλύτερη δυνατή ρύθμιση ποιότητας. Σίγουρα θα θέλετε να τις κρατήσετε για να σας θυμίζουν τις διακοπές σας. Επομένως θα πρέπει να έχετε την υψηλότερη δυνατή ανάλυση έτσι ώστε να μπορείτε να τις μεγεθύνετε αργότερα διατηρώντας την καλή ποιότητα εικόνας ή να τις βάλετε σε φωτογραφικό άλμπουμ.
9. Εκμεταλλευθείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυνατότητα λήψης video HD που διατίθεται σε πολλές από τις φωτογραφικές μηχανές Nikon COOLPIX, και, πέρα από τις εικόνες, καταγράψτε τους ήχους και την ατμόσφαιρα των διακοπών.
10. Μοιραστείτε περιεχόμενο ενώ είστε ακόμη εκεί! Το Facebook είναι ο τέλειος τρόπος να μοιραστείτε τις ιστορίες των διακοπών σας με τους φίλους και την οικογένειά σας. Με τη Nikon COOLPIX S800c μπορείτε να μεταφορτώνετε φωτογραφίες και video απευθείας στις αγαπημένες σας σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ και πολλές άλλες φωτογραφικές μηχανές της σειράς Nikon COOLPIX έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα συνδεσιμότητας WiFi για να πραγματοποιείτε εύκολη μεταφόρτωση στο Internet μέσω κάποιας έξυπνης συσκευής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!