Sponsored
Φωτογραφία

Sigma 65 χρόνια: Ανεξαρτησία και παραγωγή στην Ιαπωνία

Τι αποκαλύπτει το μήνυμα του CEO για τη φιλοσοφία της Sigma

Η Sigma γιορτάζει 65 χρόνια από την ίδρυσή της το 1961
Η Sigma συμπλήρωσε 65 χρόνια στις 9 Σεπτεμβρίου 2026.

Σύνοψη

  • Η Sigma συμπλήρωσε 65 χρόνια στις 9 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ο CEO Kazuto Yamaki ευχαρίστησε πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές και τοπικές κοινωνίες
  • Η εταιρεία αναγνώρισε ότι η αυστηρή κριτική των πελατών συνέβαλε στην εξέλιξή της
  • Η Sigma παραμένει ανεξάρτητη, οικογενειακής ιδιοκτησίας και με παραγωγή στην Ιαπωνία
  • Το εργοστάσιο του Aizu αποτελεί τη μοναδική παραγωγική βάση της εταιρείας
  • Η επετειακή επιστολή δεν περιλαμβάνει ανακοίνωση νέου προϊόντος
  • Ο Yamaki συνδέει το μέλλον της Sigma με τη φωτογραφική κουλτούρα και την ανθρώπινη ευτυχία
Περιεχόμενα
  1. Από το 1961 σε μια πολύ διαφορετική φωτογραφική αγορά
  2. Το Aizu παραμένει στον πυρήνα της Sigma
  3. Η ανεξαρτησία ως βασικό στοιχείο ταυτότητας
  4. «For Happy Moments» και μια διαφορετική επετειακή επιστολή
  5. Η φωτογραφία αλλάζει, αλλά η Sigma λέει ότι ο ρόλος της μεγαλώνει
  6. Μια οπτική ταυτότητα που ήδη προετοίμαζε το μήνυμα
  7. Τι πιστεύουμε
  8. Συχνές ερωτήσεις

Η Sigma συμπλήρωσε 65 χρόνια ζωής και ο CEO Kazuto Yamaki επέλεξε να γιορτάσει την επέτειο όχι με ένα νέο προϊόν, αλλά με ένα μήνυμα για την ανεξαρτησία, την κριτική, τη φωτογραφία και τον λόγο ύπαρξης της εταιρείας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 η Sigma συμπλήρωσε ακριβώς 65 χρόνια από την ίδρυσή της και ο Kazuto Yamaki δημοσίευσε επίσημη επετειακή επιστολή, ευχαριστώντας πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές και τις τοπικές κοινωνίες που έχουν στηρίξει την εταιρεία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αναγνωρίζει ανοιχτά πως προϊόντα και υπηρεσίες της Sigma δεν ανταποκρίθηκαν πάντοτε στις προσδοκίες, σημειώνοντας ότι ακόμη και η αυστηρή κριτική των χρηστών αποτέλεσε μάθημα και παράγοντα εξέλιξης.

Η σημασία της επετείου βρίσκεται κυρίως στο ότι η Sigma παραμένει ανεξάρτητη και οικογενειακής ιδιοκτησίας σε έναν κλάδο που έχει αλλάξει δραματικά από το 1961, με πολλές ιστορικές εταιρείες και κατασκευαστές να έχουν αποχωρήσει ή να έχουν αλλάξει μορφή. Παράλληλα, εξακολουθεί να στηρίζει ολόκληρη την παραγωγική της φιλοσοφία στην Ιαπωνία και ειδικότερα στο Aizu, μια επιλογή που σήμερα αποτελεί κεντρικό κομμάτι της ταυτότητάς της.

Από το 1961 σε μια πολύ διαφορετική φωτογραφική αγορά

Η Sigma ιδρύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1961 από τον Michihiro Yamaki ως Sigma Research Institute στο Setagaya του Τόκιο. Σύμφωνα με το ιστορικό της εταιρείας, ο Yamaki είχε προηγουμένως εργαστεί σε επιχείρηση οπτικών που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και τελικά κλήθηκε από συνεργαζόμενους προμηθευτές να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία ώστε να συνεχιστεί η δραστηριότητα.

Η Sigma μπήκε σε μια εποχή κατά την οποία η ιαπωνική βιομηχανία οπτικών ήταν εξαιρετικά πολυπληθής. Η ίδια περιγράφει ότι υπήρχαν σχεδόν 60 ανταγωνιστικοί κατασκευαστές, όμως από πολύ νωρίς ο Michihiro Yamaki επέλεξε να μη λειτουργήσει απλώς ως υπεργολάβος άλλων εταιρειών, αλλά να αναπτύξει δικά της προϊόντα και δικό της brand.

Στα πρώτα προϊόντα της περιλαμβάνονταν το TELEXTENDER και ο miniTEL 200mm F4 με το δικό της YS interchangeable mount. Αργότερα ακολούθησαν κάμερες, φακοί και τεχνολογίες που διαμόρφωσαν τη σημερινή Sigma.

Το Aizu παραμένει στον πυρήνα της Sigma

Το εργοστάσιο της Sigma στο Aizu της Fukushima δημιουργήθηκε το 1973 και εξακολουθεί να αποτελεί τη μοναδική παραγωγική βάση της εταιρείας. Η Sigma αναφέρει ότι εκεί πραγματοποιείται σχεδόν ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής, από την επεξεργασία οπτικών στοιχείων και εξαρτημάτων μέχρι συναρμολόγηση και ποιοτικό έλεγχο, ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα της είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στην ευρύτερη περιοχή Tohoku.

Η συγκεκριμένη σχέση με το Aizu δεν είναι καινούργια για τους αναγνώστες του PTTL. Ήδη από το 2013 είχαμε παρουσιάσει τη διαδικασία κατασκευής φακών στο εργοστάσιο της Sigma στην Ιαπωνία. Δείτε την παλαιότερη κάλυψη του PTTL για το εργοστάσιο της Sigma στο Aizu

Το 2026 η σύνδεση της εταιρείας με την περιοχή πήρε ακόμη πιο ασυνήθιστη μορφή, καθώς η Sigma ανακοίνωσε την ίδρυση της Sigma Aizu Farm Corporation και την έναρξη δραστηριοτήτων καλλιέργειας ρυζιού, επικαλούμενη την ανάγκη συνεισφοράς στην τοπική κοινότητα και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η εγκατάλειψη γεωργικής γης.

Η ανεξαρτησία ως βασικό στοιχείο ταυτότητας

Στο μήνυμα των 65 χρόνων ο Kazuto Yamaki επανέρχεται στην ανεξαρτησία της Sigma. Η εταιρεία παραμένει ιδιωτική, οικογενειακής ιδιοκτησίας και διοικείται σήμερα από τον γιο του ιδρυτή της. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα εταιρικά στοιχεία, απασχολεί 1.914 εργαζομένους και είχε ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 55 δισ. γιεν για τη χρήση έως τον Αύγουστο του 2025.

Αυτή η ανεξαρτησία έχει επιτρέψει στη Sigma να δοκιμάζει κατά καιρούς επιλογές που ξεφεύγουν από τη συμβατική πορεία της αγοράς. Στο ιστορικό της βρίσκονται η SD9 με τον Foveon X3 το 2002, η δημιουργία των σειρών Art, Contemporary και Sports το 2012, η συμμετοχή στη L-Mount Alliance το 2018, η μικροσκοπική full-frame fp το 2019 και, πιο πρόσφατα, η Sigma BF.

Η BF είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας: full-frame κάμερα με έντονα απλοποιημένο χειρισμό, σώμα unibody κατεργασμένο από συμπαγές αλουμίνιο και 230GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου αντί για συμβατική υποδοχή κάρτας μνήμης. Το PTTL έχει ήδη παρουσιάσει και δοκιμάσει αναλυτικά τη διαφορετική αυτή προσέγγιση της Sigma. Δείτε το video review του PTTL για τη Sigma BF.

«For Happy Moments» και μια διαφορετική επετειακή επιστολή

Κεντρική θέση στο μήνυμα του Yamaki έχει η φιλοσοφία του Michihiro Yamaki, «For Happy Moments», η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι η φωτογραφία συνοδεύει τους ανθρώπους στις σημαντικές και ευτυχισμένες στιγμές τους. Ο CEO συνδέει αυτή την αρχή όχι μόνο με την ποιότητα ή τις επιδόσεις των προϊόντων, αλλά και με την προσπάθεια δημιουργίας αντικειμένων που είναι πρωτότυπα και αισθητικά ενδιαφέροντα.

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά στην κριτική. Αντί η επετειακή επιστολή να περιορίζεται σε επιτεύγματα, ο Yamaki παραδέχεται ότι η Sigma δεν πέτυχε πάντοτε το επιθυμητό επίπεδο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και χαρακτηρίζει την αυστηρή ανατροφοδότηση των πελατών σημαντικό μάθημα για την εξέλιξή της. Αντίστοιχη έμφαση στην κριτική των χρηστών υπήρχε και στο μήνυμα για την 60ή επέτειο το 2021.

Η φωτογραφία αλλάζει, αλλά η Sigma λέει ότι ο ρόλος της μεγαλώνει

Ο Yamaki αναγνωρίζει ότι οι τεχνολογικές αλλαγές μετασχηματίζουν συνεχώς τόσο τη φωτογραφία όσο και το βίντεο. Η θέση του, ωστόσο, είναι ότι η βασική τους σημασία για τον άνθρωπο δεν έχει μειωθεί και ότι μπορεί να είναι ακόμη σημαντικότερη σήμερα.

Στο κλείσιμο της επιστολής, η Sigma συνδέει τον μελλοντικό της ρόλο όχι μόνο με προϊόντα και τεχνολογία, αλλά με την ανάπτυξη της φωτογραφικής και οπτικής κουλτούρας, την κοινωνική ειρήνη και την ανθρώπινη ευτυχία. Πρόκειται περισσότερο για δήλωση κατεύθυνσης και εταιρικών αξιών παρά για ανακοίνωση συγκεκριμένου μελλοντικού προϊόντος.

Μια οπτική ταυτότητα που ήδη προετοίμαζε το μήνυμα

Η κατεύθυνση αυτή είχε γίνει περισσότερο εμφανής από το 2025, όταν η Sigma παρουσίασε τη νέα οπτική της ταυτότητα. Το νέο σύμβολο βασίζεται στο ελληνικό γράμμα «Σ» και, σύμφωνα με την εταιρεία, εκφράζει την έννοια του αθροίσματος τεχνολογίας, εμπειρίας, πάθους και τεχνογνωσίας που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος.

Το PTTL είχε παρουσιάσει τότε τη νέα ταυτότητα και τη σύνδεσή της τόσο με το ελληνικό «Σ» όσο και με την προσπάθεια της Sigma να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο «Made in Aizu, Japan». Διαβάστε την κάλυψη του PTTL για τη νέα οπτική ταυτότητα της Sigma.

Τι πιστεύουμε

Η επιστολή για τα 65 χρόνια δεν φέρνει κάποιο νέο προϊόν, αλλά είναι ίσως περισσότερο αποκαλυπτική για τη σημερινή Sigma από μια τυπική ανακοίνωση εξοπλισμού. Η εταιρεία επιμένει σε τρία χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν: την ανεξαρτησία της, την παραγωγική σύνδεση με το Aizu και την προθυμία να ακολουθεί μη συμβατικές ιδέες.

Η πραγματική αξία αυτών των αρχών, βέβαια, κρίνεται τελικά στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Το ότι ο ίδιος ο CEO αναγνωρίζει δημόσια τα λάθη και τη σημασία της αυστηρής κριτικής είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο σε μια επετειακή ανακοίνωση, ιδιαίτερα σε μια αγορά όπου το εταιρικό μήνυμα συνήθως περιορίζεται στα επιτεύγματα.

Συχνές ερωτήσεις

Πότε ιδρύθηκε η Sigma;

Η Sigma ιδρύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1961 στην Ιαπωνία από τον Michihiro Yamaki. Το 2026 συμπλήρωσε 65 χρόνια λειτουργίας.

Ποιος είναι σήμερα CEO της Sigma;

CEO είναι ο Kazuto Yamaki, γιος του ιδρυτή Michihiro Yamaki. Η Sigma παραμένει οικογενειακής ιδιοκτησίας και ιδιωτική εταιρεία.

Ανακοίνωσε η Sigma κάποιο νέο προϊόν για τα 65 χρόνια;

Όχι. Το επετειακό μήνυμα της 9ης Σεπτεμβρίου 2026 δεν περιλαμβάνει ανακοίνωση νέου προϊόντος ή συγκεκριμένο roadmap. Εστιάζει στη φιλοσοφία, στην ιστορία και στη μελλοντική αποστολή της εταιρείας.

Πού κατασκευάζονται οι κάμερες και οι φακοί της Sigma;

Η Sigma αναφέρει ότι η παραγωγή των προϊόντων της πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, με μοναδική παραγωγική βάση το εργοστάσιό της στο Aizu της Fukushima.

Σχόλια

Άφησε ένα σχόλιο