Sponsored
Software

Έχεις Sigma L-Mount; Αυτό το firmware φέρνει χρήσιμες αλλαγές

Έχεις Sigma L-Mount; Αυτό το firmware φέρνει χρήσιμες αλλαγές

Σύνοψη

  • Η Sigma κυκλοφόρησε νέο firmware για επιλεγμένους φακούς L-Mount
  • Η αναβάθμιση αφορά οκτώ μοντέλα Art, Contemporary και Sports
  • Προστίθεται δυνατότητα ανάθεσης λειτουργιών στον δακτύλιο εστίασης κατά την αυτόματη εστίαση
  • Προστίθεται επιλογή αλλαγής φοράς περιστροφής στη χειροκίνητη εστίαση
  • Προστίθεται δυνατότητα εμφάνισης διαφράγματος ως T-stop στο βίντεο
  • Οι νέες λειτουργίες ισχύουν μόνο σε υποστηριζόμενες μηχανές
  • Η ενημέρωση γίνεται είτε μέσα από τη μηχανή είτε μέσω Sigma USB Dock UD-11
Περιεχόμενα
  1. Ποιοι φακοί αναβαθμίζονται
  2. Τι προσθέτει το νέο firmware
  3. Υπάρχουν περιορισμοί συμβατότητας
  4. Πώς γίνεται η αναβάθμιση
  5. Τι πιστεύουμε

Η Sigma διαθέτει νέο firmware για επιλεγμένους φακούς L-Mount, προσθέτοντας χρήσιμες λειτουργίες για εστίαση και λήψη βίντεο.

Η αναβάθμιση αφορά οκτώ φακούς της εταιρείας για το σύστημα L-Mount και είναι διαθέσιμη από τις 23 Απριλίου 2026. Το νέο firmware απευθύνεται σε κατόχους συμβατών φακών Sigma που θέλουν καλύτερο έλεγχο του δακτυλίου εστίασης, τόσο στην αυτόματη όσο και στη χειροκίνητη εστίαση.

Η σημασία της αναβάθμισης είναι κυρίως πρακτική, καθώς δίνει περισσότερες επιλογές προσαρμογής στον τρόπο χειρισμού των φακών. Παράλληλα, προσθέτει λειτουργία που ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους χρησιμοποιούν τους φακούς για βίντεο, με δυνατότητα εμφάνισης της τιμής διαφράγματος ως T-stop, όπου αυτό υποστηρίζεται από τη μηχανή.

Ποιοι φακοί αναβαθμίζονται

Το νέο firmware αφορά συγκεκριμένα μοντέλα Sigma για L-Mount, με διαφορετικές εκδόσεις ανά φακό.

Οι φακοί που καλύπτονται από την αναβάθμιση είναι οι Sigma 20mm F2 DG DN | Contemporary στην έκδοση 1.2 για L-Mount και Sigma 20mm F2 DG | Contemporary σε μαύρη και ασημί έκδοση, επίσης στην έκδοση 1.2 για L-Mount.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη οι Sigma 24mm F1.4 DG DN | Art στην έκδοση 1.2 για L-Mount, Sigma 24mm F2 DG DN | Contemporary στην έκδοση 1.3 για L-Mount και Sigma 24mm F2 DG | Contemporary σε μαύρη και ασημί έκδοση, στην έκδοση 1.3 για L-Mount.

Η αναβάθμιση είναι επίσης διαθέσιμη για τον Sigma 35mm F1.4 DG DN | Art στην έκδοση 1.3 για L-Mount, τον Sigma 50mm F1.2 DG DN | Art στην έκδοση 1.2 για L-Mount και τον Sigma 500mm F5.6 DG DN OS | Sports στην έκδοση 1.2 για L-Mount.

Τι προσθέτει το νέο firmware

Η βασική αλλαγή είναι η δυνατότητα ανάθεσης συγκεκριμένων λειτουργιών στον δακτύλιο εστίασης κατά τη χρήση αυτόματης εστίασης. Αυτό μπορεί να κάνει τον χειρισμό πιο άμεσο, ειδικά για χρήστες που θέλουν να αξιοποιούν τον δακτύλιο για επιπλέον έλεγχο χωρίς να αλλάζουν συνεχώς ρυθμίσεις από το σώμα της μηχανής.

Η Sigma προσθέτει επίσης επιλογή αλλαγής της φοράς περιστροφής του δακτυλίου εστίασης κατά τη χειροκίνητη εστίαση. Πρόκειται για μία λεπτομέρεια που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε φωτογράφους και βιντεογράφους που έχουν συνηθίσει συγκεκριμένη κατεύθυνση εστίασης από άλλα συστήματα ή φακούς.

Η τρίτη αλλαγή αφορά τη δυνατότητα εμφάνισης της τιμής διαφράγματος ως T-stop κατά την εγγραφή βίντεο. Η επιλογή αυτή έχει πρακτικό ενδιαφέρον για κινηματογραφικές λήψεις, καθώς το T-stop συνδέεται με τη μετάδοση φωτός και χρησιμοποιείται συχνά σε βιντεογραφικές και κινηματογραφικές ροές εργασίας.

Υπάρχουν περιορισμοί συμβατότητας

Η Sigma διευκρινίζει ότι οι νέες δυνατότητες είναι διαθέσιμες μόνο σε υποστηριζόμενες μηχανές. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν ο φακός βρίσκεται στη λίστα των μοντέλων που αναβαθμίζονται, η αξιοποίηση όλων των νέων λειτουργιών εξαρτάται και από το σώμα της μηχανής που χρησιμοποιείται.

Ο περιορισμός αφορά και τις τρεις βασικές προσθήκες: την ανάθεση λειτουργιών στον δακτύλιο εστίασης κατά την αυτόματη εστίαση, την αλλαγή φοράς περιστροφής στη χειροκίνητη εστίαση και την εμφάνιση του διαφράγματος ως T-stop κατά την εγγραφή βίντεο.

Πώς γίνεται η αναβάθμιση

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν την αναβάθμιση μέσα από τη μηχανή, επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν από τη σελίδα υποστήριξης της Sigma για firmware φακών L-Mount. Πριν προχωρήσουν, πρέπει να διαβάσουν τις οδηγίες της ενότητας «Before updating» και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τη διαδικασία ενημέρωσης για τον συγκεκριμένο φακό.

Για όσους διαθέτουν το Sigma USB Dock UD-11, η αναβάθμιση μπορεί να γίνει μέσω υπολογιστή. Ο φακός συνδέεται στον υπολογιστή μέσω του USB Dock UD-11, το οποίο πωλείται ξεχωριστά, και στη συνέχεια ο χρήστης ανοίγει το Sigma Optimization Pro.

Αν το firmware του φακού δεν είναι η πιο πρόσφατη έκδοση, το λογισμικό θα εμφανίσει μήνυμα ότι είναι διαθέσιμο το νεότερο firmware. Ο χρήστης πρέπει να επιλέξει «Yes» για να ξεκινήσει η αναβάθμιση.

Η Sigma σημειώνει ότι πριν από την αναβάθμιση firmware φακού μέσω του Sigma USB Dock UD-11 για L-Mount, πρέπει να έχει εγκατασταθεί η πιο πρόσφατη έκδοση του Sigma Optimization Pro.

Τι πιστεύουμε

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση δεν αλλάζει την οπτική απόδοση των φακών, αλλά βελτιώνει τον τρόπο χρήσης τους στην πράξη. Οι νέες επιλογές για τον δακτύλιο εστίασης και η εμφάνιση T-stop στο βίντεο δείχνουν ότι η Sigma συνεχίζει να δίνει έμφαση στη χρηστικότητα των L-Mount φακών της, ειδικά για όσους δουλεύουν υβριδικά με φωτογραφία και βίντεο.

Σχόλια

Άφησε ένα σχόλιο