Λογισμικό για πορτραίτα επιτρέπει την αλλαγή του φωτισμού μετά τη λήψη


Λογισμικό για πορτραίτα επιτρέπει την αλλαγή του φωτισμού μετά τη λήψη

Καλπάζει η χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε εφαρμογές λήψης εικόνων και κάθε φορά μας προκαλεί έκπληξη του τι μπορεί να δημιουργήσουν οι ερευνητές.

H ιδέα πίσω από το νέο λογισμικό για πορτραίτα το οποίο επιτρέπει την αλλαγή του φωτισμού μετά τη λήψη δεν είναι καινούργια, καθώς η Apple ήδη την έχει εφαρμόσει iPhone, με τη λειτουργία Portrait Lighting του iPhone X.

H νέα υλοποίηση μας έρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και της Google, με μία εργασία που παρουσιάστηκε στο SIGGRAPH 2019.

Η νέα υλοποίηση δεν χρειάζεται τη συλλογή δεδομένων 3D depth data ούτε την ταυτόχρονη λήψη πολλών φωτογραφιών, επομένως δεν χρειάζεται κάμερες με ειδικό hardware ή αισθητήρες.

Το λογισμικό εκπαιδεύτηκε βλέποντας τα πορτραίτα 18 ατόμων που έχουν φωτιστεί ταυτόχρονα από όλες τις διαφορετικές πιθανές γωνίες, με την βοήθεια 7 συγχρονισμένων καμερών.

Στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε με μονές φωτογραφίες από smartphone και δημιούργησε νέα πορτραίτα με διαφορετικό φωτισμό – σε κατεύθυνση και θερμοκρασία- χρησιμοποιώντας την τεχνική περιβαλλοντολογικών χαρτών, όπως γίνεται σε λογισμικά 3D σχεδιασμού.

Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά αν και βέβαια χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση καθώς προς το παρόν παράγονται εικόνες 640 × 640 pixels (σε περίπου 160 milliseconds).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Portrait Photography
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!