Tony Northup: Το Eye AF για ζώα δεν είναι λόγος για να αγοράσεις μηχανή της Sony


Tony Northup: Το Eye AF για ζώα δεν είναι λόγος για να αγοράσεις μηχανή της Sony

Ο Tony Northup τέσταρε τις Sony a7 III και Sony a7R III με το νέο Firmware που έχει και αυτόματη εστίαση στο μάτι ενός ζώου.

H αυτόματη εστίαση στο μάτι ενός ζώου είναι κάτι που είχε παρουσιάσει η Sony στην Photokina 2018 και η οποία αποτελεί ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό για ένα φωτογράφο άγρια ζωής ή για ένα φωτογράφο κατοικίδιων ζώων.

Δυστυχώς ο Tony βρήκε ότι η νέα λειτουργία δεν είναι αξιόπιστη, καθώς δεν πετυχαίνει τις περισσότερες φορές τον στόχο να εστιάσει στο μάτι ενός ζώου και για αυτό δεν προτείνει σε κάποιον να αγοράσει μία Sony μηχανή μόνο και μόνο για αυτή τη λειτουργία.

Η αυτόματη εστίαση στο μάτι ενός ζώου, όπως σε ένα σκύλο, φαίνεται να μπερδεύεται από το γεγονός ότι τα μάτια των ζώων συνήθως δεν φαίνονται καθαρά, όπως στους ανθρώπους, γιατί παρεμβάλλεται το τρίχωμα του ζώου ή η μύτη του.

Ο Tony φαίνεται να απάντησε και σε όσους σχολίασαν το γεγονός ότι δεν δοκίμασε την νέα λειτουργία αρκετά ή σε διαφορετικά ζώα, αλλά μόνο στα σκυλιά του.
“SONY FANBOYS: Δεν χρησιμοποίησα μόνο το παράδειγμα των “μαύρων ματιών σε ένα μαύρο γούνινο πρόσωπο με οπίσθιο φωτισμό”. Χρησιμοποίησα επίσης ένα μεγάλο κίτρινο σκυλί με σκούρα καστανά μάτια. Δοκίμασα και τους δύο σκύλους σε όλες τις πιθανές συνθήκες φωτισμού και έκανα μία σύνοψη του αποτελέσματος. Τα τεστ που βλέπεται στο βίντεο δεν είναι τα μόνο τεστ? Εργάστηκα σε αυτό για πολλές ώρες. Συχνά τοποθετώ το σημείο εστίασης απευθείας στο πρόσωπο των σκύλων και εξετάζω το Eye AF των ζώων. Δοκίμασα πάνω από δώδεκα διαφορετικά είδη, σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, βγάζοντας φωτογραφίες. Δοκίμασα από πολύ κοντά με έναν γρήγορο φακό για να προσδιορίσω την ακρίβεια της του Eye AF στα ζώα. Εαν χρησιμοποιείτε φακό με f4 από μακριά και δεν έχετε μικρό βάθος πεδίου, δεν θα παρατηρήσετε ότι εστιάζει στη μύτη ή τη γούνα του σκύλου. Ναι, με άλλα είδη ζώων είναι πιο εύκολο να πετύχεις εστίαση, το ανέφερα στο βίντεο.
Αν προσπαθείτε να απαντήσετε στην ερώτηση, “Μπορείς να δουλέψεις με το Eye AF στα μάτια των ζώων με ακρίβεια σε ιδανικό φωτισμό με ιδανικά δείγματα;” Η απάντηση είναι βεβαίως ναι. Εάν ρωτάτε: “Είναι αυτό νέο και πραγματικά ωραίο;” Ναι είναι.
Εγώ προσπαθώ να απαντήσω στην ερώτηση: “Για τους σοβαρούς φωτογράφους κατοικίδιων ζώων που φωτογραφίζουν διάφορα θέματα σε πραγματικές συνθήκες, είναι η λειτουργία αυτή πρακτική και αξιόπιστη ώστε να ξοδέψει 2 – 3.000 δολάρια;” Η απάντηση σε αυτό είναι ΟΧΙ.
Η πρόκληση του AF eye ζώων είναι ότι τα ζώα, ακόμη και τα σκυλιά και οι γάτες, έχουν πολύ περισσότερη οπτική ποικιλομορφία από τους ανθρώπους. Πολλά ζώα έχουν μαύρη γούνα με σκοτεινά μάτια. Πολλά ζώα έχουν γούνα στο πρόσωπό τους που θα επικαλύψει το μάτι από ορισμένες γωνίες ή μύτες που προεξέχουν μπροστά από το πρόσωπό τους.
Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Αυτή τη στιγμή, το AF eye φαίνεται να είναι μόνο η διαδικασία επιλογής του σημείου εστίασης. Η επόμενη γενιά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ανίχνευση αντίθεσης με PDAF για να εντοπίσει πότε η ίριδα του ζώου είναι εστιασμένη, αντί να εστιάζει μόνο στο πλησιέστερο θέμα (γούνα / μύτη) κάτω από το σημείο εστίασης. Χρειαζόμαστε το ίδιο και για τον άνθρωπο, επειδή το Eye AF στους ανθρώπους επικεντρώνεται συχνά στις βλεφαρίδες, τα γυαλιά κλπ. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι η επόμενη εξέλιξή στο Eye AF, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια εξέλιξης.”

Δείτε το βίντεο του Tony.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Sony
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!