Το Μουσείο Eastman απέκτησε δύο πολύ σπάνια Kodak φιλμ


Το Μουσείο Eastman απέκτησε δύο πολύ σπάνια Kodak φιλμ

To Μουσείο George Eastman στη Νέα Υόρκη έχει μία από τις πιο σημαντικές συλλογές αντικειμένων που αφορούν τη φωτογραφία.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Μουσείο ανακοίνωσε ότι πρόσφατα περιήλθαν στη κατοχή του δύο αντικείμενα που αποτελούν πολύ σημαντικά κειμήλια της εποχής που ξεκίνησε η φωτογραφία.

Συγκεκριμένα μιλάμε για ένα κουτί με film της Kodak, το αποκαλούμενο Kodak Film ή American Film, το οποίο παρήγαγε η Eastman Dry Plate and Film Company το 1888 (είναι το μοναδικό κουτί με film που ξέρουμε ότι υπάρχει) και ένα Kodak Transparent Film του 1889 (από τα τρία που εικάζεται ότι υπάρχουν στον κόσμο).

Τα film που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις πρώτες Kodak μηχανές, είναι σφραγισμένα και συμπληρώνουν την συλλογή του Μουσείου που αφορά την πρώτη μηχανή που έβγαλε η Kodak.

“Αυτά τα δύο ρολά film είναι μία σημαντική προσθήκη στο Μουσείο Eastman και τη συλλογή του που αφορά την φωτογραφική τεχνολογία -θεωρείται η κορυφαία συλλογή του είδους στον κόσμο”, δήλωσε ο Bruce Barnes, Ron and Donna Fielding Director του George Eastman Museum. “Αναλογιζόμενοι την σημασία και τη σπανιότητα τους, αυτά τα κουτιά φιλμ, δεν είναι μόνο ανάμεσα στα πιο σημαντικά αντικείμενα της συγκεκριμένης συλλογής, αλλά είναι πολύ σημαντικά και στην εξέλιξη της φωτογραφίας και της ιστορίας του Rochester, Νέα Υόρκη”.

Η μηχανή της Kodak παρουσιάστηκε το 1888 και πωλούνταν στην τιμή των 25 δολαρίων, μαζί με ένα film που ήταν προ-εγκατεστημένο. Ο φωτογράφος έβγαζε τις φωτογραφίες του και στη συνέχεια η μηχανή επέστρεφε στο Rochester στη Νέα Υόρκη και για 10 δολάρια εμφανιζόταν το film, εκτυπώνονταν οι φωτογραφίες και έμπαινε ένα νέο film. To μότο της εταιρείας εκείνη την περίοδο ήταν “You press the button, we do the rest” (εσείς πατάτε το κουμπί, εμείς κάνουμε τα υπόλοιπα).

“Το ντεμπούτο του Eastman American Film και του Transparent Film στα τέλη του 1880 ήταν η αρχή για τη snapshot φωτογραφία και μία σημαντική περίοδος για την εταιρεία και την πόλη του Rochester”, δήλωσε ο Todd Gustavson, Technology Curator του George Eastman Museum. “Είχαμε πάντα ανοιχτά τα μάτια μας για να βρούμε film που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 1880, ώστε να συμπληρώσουμε τη συλλογή αντικειμένων που σχετιζόταν με την πρώτη γενιά των μηχανών της Kodak. Αρπάξαμε την ευκαιρία για να φέρουμε αυτά τα κουτιά πίσω στο Rochester”.

To American Film της Kodak στην αρχή προορίζονταν για χρήση από τους επαγγελματίες, οι οποίοι όμως δεν το αγκάλιασαν. Η εταιρεία στη συνέχεια πρόσφερε τα συγκεκριμένα film με μία νέα μηχανή στους ερασιτέχνες. Το American film δεν πουλιόταν πολύ συχνά ξεχωριστά ως film, ενώ η παραγωγή του σταμάτησε το 1900.

Το Eastman Transparent Film ήταν από πιο ευέλικτο υλικό και χρησιμοποιήθηκε πολύ από όσους ασχολήθηκαν αρχικά με την κινούμενη εικόνα (κινηματογράφο). Είχε μήκος 70 χιλιοστών και ο W. K. L. Dickson (βοηθός του Thomas Edison) το έκοψε στη μέση, φτιάχνοντας το film των 35mm.

H απόκτηση των δύο film έγινε με δωρεές από τον Steven Sasson, τον εφευρέτη της ψηφιακής φωτογραφίας και των Robert και Lynne Shanebrook (ο Robert Shanebrook είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Making Kodak Film).
Λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή αγορά των δύο films δεν αποκαλύφθηκαν.

Eastman film rolls

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Eastman
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!