Φωτογράφισε το Τεφρώδες φως (Earthshine) της Σελήνης!


Φωτογράφισε το Τεφρώδες φως (Earthshine) της Σελήνης!

Το τεφρώδες φως ή γαιόφως (Earthshine) είναι το φαινόμενο που παρατηρείται όταν το φως του Ήλιου ανακλάται στη Γη και στη συνέχεια επιστρέφει στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο αμυδρό φως να φωτίσει ελαφρώς το τμήμα της Σελήνης που δεν εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως, αποκαλύπτοντας κάποιους από τους σχηματισμούς της επιφάνειάς της.

Η καλύτερη παρατήρηση του τεφρώδους φωτός γίνεται μετά τη δύση ή πριν την ανατολή του Ήλιου, κατά τις ημέρες που προηγούνται ή ακολουθούν τη Νέα Σελήνη, όταν το φεγγάρι βρίσκεται στη φάση του Αύξοντος ή Φθίνοντος Μηνίσκου. Για την καλύτερη θέαση του φαινομένου, συνιστάται η χρήση κιαλιών ή τηλεσκοπίου.

H NASA αναφέρει:

Μια νέα Σελήνη εμφανίζεται όταν όλο το φως του Ήλιου αντανακλάται μακριά από τη Γη και η πλευρά της Σελήνης που βλέπει στη Γη είναι μόλις ορατή. Μερικές φορές το σκοτεινό πρόσωπο της Σελήνης πιάνει την ανακλώμενη λάμψη της Γης και επιστρέφει αυτό το φως. Το σκοτεινό πρόσωπο της Σελήνης έχει μια αμυδρή λάμψη, μια φαντασμαγορική εκδοχή πανσελήνου. Το φαινόμενο ονομάζεται earthshine. Τείνει να είναι πιο φωτεινό μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, αν και συμβαίνει σε άλλες εποχές του χρόνου. Η φωτογραφία στο πάνω μέρος της σελίδας τραβήχτηκε από έναν αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 31 Ιουλίου 2011.

To earthshine είναι πιο εύκολο να δει κανείς γύρω από την εποχή μιας νέας Σελήνης λόγω της θέσης της Γης και της Σελήνης στις τροχιές τους. Το μεσαίο σχήμα παραπάνω δείχνει τις θέσεις της Γης και της Σελήνης στις 31 Ιουλίου 2011, όταν τραβήχτηκε η κορυφαία φωτογραφία. Ο Ήλιος βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σχήματος (εκτός του σχήματος σε αυτήν την κλίμακα), με το φως του ήλιου να απεικονίζεται με κίτρινα βέλη. Η Σελήνη αντανακλά ελάχιστα έως καθόλου ηλιακό φως προς την κατεύθυνση της Γης. Εν τω μεταξύ, η Γη είναι στραμμένη προς τον Ήλιο και αντανακλά άφθονο φως προς την κατεύθυνση της Σελήνης. Ένας αστροναύτης που στέκεται στη Σελήνη μετά τη δύση του ηλίου θα έβλεπε μια εντυπωσιακή, πλήρως φωτισμένη Γη, όπως φαίνεται στο κάτω δεξιά σχήμα. Αυτό το ανακλώμενο ηλιακό φως με τη σειρά του αντανακλάται από τη σεληνιακή επιφάνεια για να δημιουργήσει το earthshine.

Η ισχύς του earthshine ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς το φως που ανακλάται από τη Γη ποικίλλει. Το ανακλώμενο φως της Γης (albedo) είναι πιο λαμπρό στην άνοιξη του Βόρειου Ημισφαιρίου με μια δεύτερη, ελαφρώς μικρότερη κορυφή στην άνοιξη του Νοτίου Ημισφαιρίου.

Ανεξάρτητα από το πότε το εντοπίζετε, η γήινη λάμψη μπορεί να είναι μια εμπνευσμένη εικόνα. Το φαινόμενο αποτυπώνεται στους στίχους του Neil Peart για το Earthshine, που εμφανίζεται στο άλμπουμ του Rush το 2002, Vapor Trails. Ο Peart συχνά γράφει για επιστημονικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Countdown from Signals, το οποίο αφηγείται την παρθενική εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου Columbia. Το Earthshine ξεκινά περιγράφοντας την τροχιακή μηχανική που καθιστά δυνατό το φαινόμενο: «Σε ορισμένες νύχτες, όταν οι γωνίες είναι σωστές…»

Νέα σελήνη έχουμε αύριο 2 Οκτωβρίου, οπότε έχετε το νου σας!

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Space Photography
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!