Συμβουλές για να επιλέξετε την πρώτη σας DSLR μηχανή


Συμβουλές για να επιλέξετε την πρώτη σας DSLR μηχανή

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε την σωστή απόφαση, όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε την πρώτη σας DSLR μηχανή.

1. Πόσα χρήματα να δώσετε;

Ξεκινήστε προσδιορίζοντας το χρηματικό ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, χωρίς να ρίξετε έξω τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας.

Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε να διαθέσετε πολλά. Οι σημερινές DSLR ξεκινάνε από τα 300 ευρώ (μαζί με τον φακό) και φτάνουν όσο ψηλά θέλετε.

Ένας αρχάριος δεν χρειάζεται να πάρει μία ακριβή μηχανή γιατί και μία μηχανή της οικονομικής κατηγορίας θα τον καλύψει απόλυτα στα πρώτα του βήματα στον κόσμο της φωτογραφίας.

Υπολογίστε ότι θα πρέπει να αγοράσετε επιπλέον μία κάρτα μνήμης (διαβάστε τα πάντα για τις κάρτες μνήμης στο αντίστοιχο άρθρο μας) και μία τσάντα μεταφοράς.

2. Από που να την αγοράσετε;

Ερευνήστε καλά στην αγορά για να βρείτε την χαμηλότερη τιμή. Σε αυτό θα σας βοηθήσει το skroutz.gr.

Προτιμήστε ένα αμιγώς φωτογραφικό κατάστημα για τους εξής λόγους:
– οι πωλητές είναι γνώστες του αντικειμένου και μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας
– μπορείτε να δοκιμάσετε τη μηχανή και τους φακούς πριν την αγορά
– το after sales service είναι καλύτερο

Αποφύγετε καταστήματα, ηλεκτρονικά και μη, που πουλάνε σε υπερβολικά χαμηλές τιμές (μπορεί να πέσετε θύματα απάτης) και βεβαιωθείτε ότι η αγορά σας συνοδεύεται από την αντίστοιχη εγγύηση.

3. Μην κολλάτε στη μάρκα της μηχανής

Αυτή την χρονική στιγμή υπάρχουν 4 εταιρείες που προσφέρουν DSLR μηχανές: Canon, Nikon, Pentax και Sony. Αν εξαιρέσουμε την Sony που είναι η πιο νέα εταιρεία στον χώρο οι άλλες τρεις εταιρείες έχουν πολλά χρόνια στην αγορά και ειδικά οι δύο μεγάλες, Canon και Nikon, προσφέρουν μηχανές για όλα τα επίπεδα.

Η τελική επιλογή της μηχανής δεν έχει να κάνει με την μάρκα της, αλλά με το αν η μηχανή καλύπτει τις ανάγκες του χρήστη. Μιλώντας για μηχανές των τεσσάρων αυτών εταιρειών στο ίδιο επίπεδο οι διαφορές είναι πολύ μικρές (π.χ. Canon EOS 1200D και Nikon D3300).

Επιλέξτε την μηχανή σας με βάση τα χαρακτηριστικά της και αν αυτά σας καλύπτουν και όχι με γνώμονα την μάρκα της.

4. Full Frame ή APS-C αισθητήρα;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ειδών DSLR μηχανές. Αυτές που έχουν Full Frame και αυτές που έχουν APS-C αισθητήρα (ο Full Frame αισθητήρας έχει μεγαλύτερη επιφάνεια από τον APS-C αισθητήρα).

Αν και οι μηχανές με Full Frame αισθητήρα παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως λιγότερο ψηφιακό θόρυβο σε υψηλά ISO, παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο κάποιος να αγοράσει μία μηχανή με Full Frame αισθητήρα (ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ μόνο για το σώμα και οι φακοί τους είναι πολύ ακριβοί).

Ειδικά για ένα αρχάριο η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων μηχανών δεν θα φανεί, αφού η διαδικασία εκμάθησης των φωτογραφικών τεχνικών δεν επηρεάζεται καθόλου από το μέγεθος του αισθητήρα.

Με άλλα λόγια αν κάποιος έχει όρεξη να ασχοληθεί με την φωτογραφία μπορεί να το κάνει άνετα και με μία μηχανή των 300 ευρώ με APS-C αισθητήρα.

Αριστερά FF αισθητήρας και δεξιά APS-C
Αριστερά FF αισθητήρας και δεξιά APS-C

5. Επιλέξτε το σώμα που σας ταιριάζει

Επισκεφτείτε το κατάστημα της περιοχής σας και ζητήστε να πιάσετε στα χέρια σας τις DSLR που σκέφτεστε να αγοράσετε. Δείτε αν ταιριάζει το grip στο χέρι σας και τα δάχτυλα σας και αν την νιώθετε άνετα στην παλάμη σας.

Δείτε το βάρος και τον όγκο της κάθε μίας και σκεφτείτε αν αντέχετε να την κουβαλάτε μαζί σας όταν θα είστε έξω για φωτογράφιση.

Μην αγοράσετε μία μηχανή που δεν σας βολεύει στο κράτημα ή την θεωρείτε βαριά και ογκώδη γιατί θα καταλήξετε να μην την παίρνετε μαζί σας και θα σκονίζετε στο ράφι της βιβλιοθήκης σας.

dslr-1 copy

6. Επιλέξτε τον σωστό φακό/φακούς

Να θυμάστε ότι όσο σημαντικό είναι το σώμα μίας μηχανής, τόσο και περισσότερο είναι σημαντικός ο φακός. Επομένως σκεφτείτε καλά αν θα χρειαστείτε εκτός από τον φακό του κιτ κάποιον φακό έξτρα ή αν θέλετε να αγοράσετε μόνο το σώμα της μηχανής με τον φακό της επιλογής σας.

Στα κιτ των μηχανών οι εταιρείες δίνουν συνήθως zoom φακούς με εύρος εστιακού μήκους 18-55mm ή 18-105mm, δηλαδή φακούς που ξεκινάνε από ευρυγώνιες λήψεις και προσφέρουν 3x ή 6x zoom. Επισκεφτείτε το φωτογραφικό κατάστημα της περιοχής σας και δοκιμάστε τον φακό του κιτ. Αν νομίζετε ότι το zoom δεν σας φτάνει σκεφτείτε την αγορά και ενός τηλεφακού. Θα βρείτε τηλεφακούς με εύρος εστιακού μήκους 55-200mm ή 70-300mm σε τιμές από 120 ευρώ (προτιμήστε κάποιον με σταθεροποίηση για λιγότερες κουνημένες φωτογραφίες).

focal-lenght

Επιπλέον να θυμάστε ότι οι φακοί των κιτ δεν είναι φωτεινοί, προσφέροντας μέγιστο διάφραγμα f/4.5, 5.6 (όσο πιο χαμηλό είναι το f νούμερο τόσο πιο φωτεινός είναι ένας φακός). Αν τα θέματα που φωτογραφίζετε είναι συνήθως σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, τότε σκεφτείτε την αγορά ενός έξτρα prime φακού όπως π.χ. ενός 50mm f/1.8 (prime λέγονται οι φακοί με σταθερό εστιακό μήκος οι οποίοι έχουν μεγάλο μέγιστο διάφραγμα, F/2.8, F/1.8, F/1.4).

7. Μην δίνεται σημασία στα megapixels

Οι αναλύσεις των DSLR είναι αυτή τη στιγμή σε υψηλότατα επίπεδα και για αυτό δεν παίζει ρόλο αν η ανάλυση τους είναι 12, 16 ή 24 megapixels.

Να θυμάστε ότι τα πολλά megapixels παίζουν ρόλο στην εκτύπωση φωτογραφιών σε μεγάλα μεγέθη και όταν θελήσουμε να κόψουμε ψηφιακά και να κρατήσουμε ένα κομμάτι από μία φωτογραφία (crop).

Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις οι σημερινές DSLR μας καλύπτουν απόλυτα.

dslr-2


Κάνοντας crop σε μία φωτογραφία “πετάμε” μερικά pixel και για αυτό όσο περισσότερα έχουμε, τόσο το καλύτερο. Μία μηχανή με 12 megapixels και πάνω μας κάνει και με το παραπάνω.

8. Σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη

Τα χαρακτηριστικά μίας μηχανής που είναι σημαντικό να συγκρίνετε είναι:

ISO, δηλαδή η δυνατότητα της μηχανής να βγάζει φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό χωρίς flash και η ποσότητα του ψηφιακού θορύβου που παρουσιάζει.

Δείτε μέχρι ποιο νούμερο μπορείτε να ρυθμίσετε το ISO (προς τα πάνω) και αναζητήστε στο internet δείγματα φωτογραφιών στα υψηλότερα νούμερα του ISO για να δείτε πόσος ψηφιακός θόρυβος εμφανίζεται.

Η πρώτη εικόνα έχει βγει με ISO 3.200 και η δεύτερη με ISO 25.600. Στην δεύτερη οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται είναι ο ψηφιακός θόρυβος και είναι κάτι που δεν θέλουμε να εμφανίζεται στις εικόνες μας.
Με την σημερινή τεχνολογία μία καλή μηχανή δεν εμφανίζει ψηφιακό θόρυβο μέχρι ISO 3.200 ή 6.400.

IMGP0367

IMGP0370

το πόσο γρήγορα εστιάζει (σε συνδυασμό με τον φακό)

nikon-d5-8

πόσα σημεία προσφέρει το σύστημα αυτόματης εστίασης

το πόσο γρήγορα βγάζει συνεχείς φωτογραφίες (καρέ το δευτερόλεπτο=fps), χαρακτηριστικό που βοηθάει στην φωτογράφιση παιδιών, σκυλιών, γατιών και γενικά κινούμενων θεμάτων

dslr-3

η αυτονομία της, δηλαδή πόσες φωτογραφίες βγάζει με μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας της

οι δυνατότητες της στη λήψη video (μέγιστη ανάλυση λήψης, εστίαση κατά τη λήψη, δυνατότητα manual ρυθμίσεων κατά τη λήψη). Λάβετε υπόψη σας ότι οι περισσότεροι φωτογράφοι δεν χρησιμοποιούν την DSLR τους για λήψη video αλλά και το γεγονός ότι η λήψη video με DSLR είναι πιο περίπλοκη από την λήψη video με μία videocamera.

9. Ρωτήστε για την εγγύηση καλής λειτουργίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσα χρόνια εγγύηση δίνουν οι εταιρείες για τις μηχανές τους. Επιπλέον βεβαιωθείτε ότι η μηχανή που θα αγοράσετε καλύπτεται από την εγγύηση της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ακόμα μην ξεχάσετε να πληροφορηθείτε τη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε αν προκύψει πρόβλημα με τη μηχανή σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για όσο διάστημα κρατάει η εγγύηση της μηχανής φυλάξτε το κουτί της, το χαρτί της εγγύησης (σφραγισμένο από το κατάστημα που την αγοράσατε) και την απόδειξη αγοράς.

———————————————————————————————————————————————

Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές μας να σας βοηθήσουν να επιλέξετε πιο εύκολα την πρώτη σας DSLR μηχανή.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το άρθρο μας για το τι θα χρειαστεί να αγοράστε για την DSLR σας, τον οδηγό μας για το τι να προσέξετε κατά την χρήση της και το άρθρο μας με τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όλοι οι φωτογράφοι στα πρώτα τους βήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

DSLRs pttlgr articles
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

125 σχόλια

  • #
    1

    ωραίο άρθρο , περιμένουμε και ένα οδηγό αγοράς για Mirrorless συστήματα για dslr νομίζω έχει καλυφτεί το θέμα χρόνια τώρα

  • #
    1

    Ωραίο άρθρο μπράβο!Λίγα λόγια και ουσιαστικά.Περιμενουμε και για mirrorless.

  • #
    1

    Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερα σοβαρός λόγος για να περάσει κάποιος από APS-C σε full frame εκτός από τα υψηλά ISO ?

  • #
    1

    Πολύ ωραίο άρθρο! Σας ευχαριστώ πολύ!

  • #
    1

    καλησπερα, αρχαρια, πια dslr να επιλεξω? για αρχη για να μαθω πρωτα να επλεξω την entry level niκon d3300 ή να κανω εξ αρχης την βαθως χρονου επενδυση για την mid range d7100?

  • #
    1

    Καλησπέρα, είμαι ανάμεσα σε δύο φωτογραφικές… Την nikon d5200 και την nikon d5300… γνωρίζω ότι η d5300 έχει 14bite (και μ είπε ένας φωτογράφος ότι έχει σχέση με τα χρώματα στη φωτογραφικη). Η d5200 γνωρίζετε πόσα bite έχει (12 ή 14) ?

    Ακόμη το ISO στην στην d5300 είναι 100- 12800… Ενώ στην d5200 100-6400
    Να δώσω πολυ σημάσια σε αυτό? Δηλαδη το ISO της d5300 ειναι καλύτερο? Όσο μεγαλύτερο ISO τόσο καλύτερο?

    • #
      1

      Καλησπέρα Χριστίνα, και η D5200 έχει αρχείο 14bit. Από εκεί και πέρα το περισσότερο ISO σημαίνει πιο μεγάλες δυνατότητες σε χαμηλό φωτισμό χωρίς flash, αλλά μετά από ένα σημείο η ποιότητα δεν είναι καλή και δεν παίζει τόσο σημασία.
      Σίγουρα η D5300 είναι ελαφρώς καλύτερη σε αυτό από τη D5200 αλλά όχι με τεράστια διαφορά. Στη τελική η D5300 είναι πιο βελτιωμένη από το προηγούμενο μοντέλο αλλά λογικά θα μείνεις ευχαριστημένη και με τη D5200.

      • #
        1

        Σας ευχαριστώ παααααρα πολυ!!!!!!!! Η πιο ωραία σελίδα που έχω δει!!!! Συγχαρητήρια!!!!!

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ | 9 Αυγούστου 2016 στις 0:27

    Μεταξύ της φωτογρ.μηχανής Α900 compact της Νikon και της D3300 DLSR ποιά θα μπορούσα να επιλέξω γνωρίζοντας ότι η D3300 παίρνει πολλούς φακούς ;
    Σας παρακαλώ πολύ απαντήστε μου.Ευχαριστώ……..

    • #
      1

      Νομίζω ότι η DSLR αν δεν έχεις θέμα με όγκο, βάρος είναι καλύτερη επιλογή. Απλά να είσαι βέβαιος ότι δεν θα σε δυσκολεύει στο να την έχεις μαζί σου γιατί αλλιώς καλύτερη η compact…

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δημήτρης Παπαδόπουλος | 31 Αυγούστου 2016 στις 13:45

    Πάρα πολύ κατατοπιστικό το άρθρο. Εύγε.
    Σκοπεύω να αποκτήσω μια DSLR, την πρώτη μου. Έχω στην κατοχή μου παλιές αναλογικές, Nikon FN, Canon AE, Nikon 601 AF. Απο την τελευταία έχω τέσσερις AF φακούς. Εδώ και χρόνια δεν ασχολούμαι με SLR μηχανές και έχω μια παλιά πλέον Canon G7. Μου είπαν οτι οι AF φακοί που έχω απο τη Nikon μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια Nikon DSLR απο 5200 και πάνω. Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα αν αυτό ισχύει?. Θά ήθελα την αποψή σας σχετικά με την αγορά χωρίς να ξεπερνάω τα 700 ευρώ. Οι απαιτήσεις μου είναι, φωτογράφηση αντικειμένων χωρίς ιδιαίτερα καλό φωτισμό και εννοείται χωρίς φλας. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • #
    1

    καλημέρα,
    εδώ και καιρό σκέφτομαι να αρχίσω μαθήματα φωτογραφίας και θέλω να αγοράσω μια φωτογραφική μηχανή DSLR. Για πρώτη μηχανη δε θέλω να διαθέσω πολλά χρήματα, ποια μου προτείνετε?

  • #
    1

    Γεια σου Βάϊε και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις.
    Δεν έχω καταλάβει ακόμα για ποιο λόγο τα σημεία εστίασης crosstype είναι καλύτερα από τα άπλα και αν σε μια κάμερα μας ενδιαφέρουν περισσότερο αυτά ή το σύνολο των σημείων εστίασης. αν μπορείς να μου εξηγήσεις με δυο λόγια.

  • #
    1

    Γενικοτερα δεν είχα καμία επαφή με φωτογραφικές κτλ.εδώ και καιρό ομως μου αρεσει πολυ σαν ιδεα και προσπαθω να το ψαξω και να το αναπτυξω ως χόμπι..Για να γίνει αυτο πρέπει να βρω μια φωτογραφική προκειμένου να αρχίσω ειμαι ανάμεσα στην nikon D3300 κ στην Canon 1200d δεδομένου ότι δεν θελω να χαλάσω πολυ μεγάλο πόσο χρημάτων καθώς ειναι αρχή Ποια είναι η γνώμη σας στο παραπάνω δίλλημα μου;Είμαι ανοιχτή στο Ν ακούσω οποιαδήποτε αλλη πρόταση dslr κλπ.Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

  • #
    1

    Canon EOS 1300D Kit (EF-S 18-55 DC IIΙ) η canon eos 1200D (αρχαριος)

  • #
    1

    Γεια, είμαι αρχάρια και θέλω να αγοράσω κάποια μηχανή για να βγάζω βίντεο(θα έχουν και ήχο) κατα κύριο λόγο αλλά και φωτογραφίες . Τι προτείνετε;

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κοραλια Παπαγεωργίου | 10 Μαρτίου 2017 στις 3:38

    Γειά σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση είμαι καινούργια και θέλω να αγοράσω μια dslr και είμαι ανάμεσα σε nikon d3300 και d5200. Ποια θα μου προτείνατε εσείς? Για αρχή… Και μπορείτε να μου πείτε αν είναι μεγαλύτερο το iso έιναι καλύτερη η κάμερα η όχι? Γιατι έχω κολλήσει εκεί… Επίσης το άρθρο σας πολύ ωραίο…

    • #
      1

      γεια σου Κοραλία! οι δύο μηχανές είναι παρόμοιες, απλά η 5200 έχει μερικά στοιχεία παραπάνω, όπως οθόνη που αλλάζει θέση αλλά η d3300 είναι πιο νέο μοντέλο και άρα έχει καλύτερη απόδοση.
      μία κάμερα δεν είναι καλύτερη όσο μεγαλύτερο iso έχει, αλλά είναι καλύτερη όταν στα υψηλά iso βγάζει λιγότερο ψηφιακό θόρυβο. για αυτό πρέπει να ψάξεις και να συγκρίνεις φωτογραφίες στα ίδια iso με ίδιες συνθήκες.

  • #
    1

    Σας ευχαριστώ, το άρθρο σας είναι πολυ χρήσιμο !

  • #
    1

    Γεια σας! Γενικά δεν έχω κάποια ιδιαίτερη επαφή με φωτογραφικές κάμερες πέρα από την κάμερα του κινητού μου βγάζοντας φωτογραφίες. Αλλά πρόσφατα αποφάσισα να επεκταθώ και πιο πέρα αγοράζοντας μια φωτογραφική σαν αρχάρια. Δεν διαθέτω αρκετά χρήματα για αυτό είμαι σε δίλημμα. Μια dslr ή μια Mirrorless; Αρχικά ψάχνοντας από μόνη μου για μια dslr βρήκα την Compact Camera Canon Powershot SX430 IS και για mirrorless sony nex 5T. Εσείς τι θα μου προτείνετε;

  • #
    1

    Καλησπέρα!εξαιρετικό το άρθρο σας!μου έλυςε πολλες απορίες!ειμαι αρχάρια! Ανάμεσα σε Nikon d3300 και d3400 ποια να επιλέξω?ευχαριστώ!

  • #
    1

    Ποια μου προτείνετε? CANON EOS 1300D με Φακό 18-55mm + 75-300mm EGP ή CANON EOS 700 D + EF 18-55DCIII + EF 50mm f/1.8 STM

    • #
      1

      εξαρτάται Κατερίνα από το τι τραβάς γιατί οι 75-300 και 50 είναι πολύ διαφορετικοί φακοί.

      • #
        1

        Είμαι νέα στον χώρο της φωτογραφίας, μέχρι τώρα τραβούσα με το κινητό επειδή έχει καλή κάμερα, αποφάσισα όμως να μάθω περισσότερα και να αγοράσω την πρώτη dslr μου. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ταξιδιωτική φωτογραφία, δηλαδή βγάζω περισσότερο τοπία, αξιοθέατα..

      • #
        1

        ο 75-300 είναι για να κάνεις zoom σε μακρινά θέματα, ο 50 είναι για χώρους με χαμηλό φωτισμό. Πρέπει να το ψάξεις περισσότερο να δεις τι σου κάνει. Μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις σε αυτό.

      • #
        1

        ευχαριστώ πολύ!

  • #
    1

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ
    ΕΙΜΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΝΙΚΟΝ P900 και D3300.ΠΟΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΛΗΨΕΙΣ???

  • #
    1

    Καλησπέρα, έχω μια Nikon d80 η οποία μου παρουσίασε Error, πιθανόν αισθητήρας, την πήγα στην αντιπροσωπεία η οποία με ενημέρωσε οτι η Nikon έχει σταματήσει να την υποστηρίζει σε ανταλλακτικά απο το 2015. Βρήκα τεχνικό ο οποίος πιθανόν να μπορεί να την επισκευάσει με κόστος περίπου στα 120€ με πιθανότητα εαν δεν πετύχει η επισκευή να μην λειτουργήσει η μηχανή. Αξίζει η επισκευή ή να κοιτάξω για την αγορά νέα , μόνο το σώμα καθώς έχω φακό 18-135mm ? Και εαν νέα υπάρχει κάποια πρότασει (d5500). Ευχαριστώ Δημήτρης

  • #
    1

    Σκεφτομαι για αγορά καινουργιας (boby Nikon ) ή σώμα και φακό Canon. Σε Nikon d3400 σε Canon δεν έχω κάποια υπόψη.

  • #
    1

    Για Canon έχεις κάποια πρόταση?
    Και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

  • #
    1

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Έχω στην κατοχή μου μια Canon 1300D με φακό 18-55 mm. Θα ήθελα να αγοράσω 1 φακό, να μου ανοίγει παραπάνω το πλάνο για να με βοηθάει σε φωτογραφία ανθρώπου μέσα σε τοπίο. Τι θα μου προτείνατε?
    Και αργότερα θα ήθελα να αγοράσω και έναν τηλεφακό, θα ήθελα και εδώ τη γνώμη σας.

    • #
      1

      για πορτραίτα ανθρώπων καλύτεροι είναι οι τηλεφακοί (από 50mm και πάνω). Οι περισσότερο ευρυγώνιοι από αυτό που έχεις είναι για τοπία και συνήθως έχουν παραμόρφωση. Για πορτραίτα μπορείς να δεις τον 50mm f/1.8 της Canon ενώ για πιο ευρυγώνιο θα πρέπει να πας σε φακούς τρίτων εταιρειών, Sigma, Tamron, Tokina και σε χιλιοστά πιο χαμηλά από τα 18mm που έχει τώρα.

      • #
        1

        Για ένα αποτέλεσμα ανθρώπου μέσα σε τοπίο αλλά να μην χάνω το τοπίο πίσω δηλαδή να είναι ανοιχτό το πλάνο μου και καθαρό τι είναι καλό να προτιμήσω σε φακό? Ευρυγώνιο ή για πορτραίτα ?
        Και επιπλέον ποια η δική σας πρόταση σε τηλεφακό? Ασχολούμαι περίπου ένα χρόνο και θα ήθελα να εξελιχθώ, απλά για την ώρα δεν μπορώ να αγοράσω άλλο σώμα και θα ήθελα να δω τις διαφορές με τους φακούς.

      • #
        1

        o φακός που έχεις είναι καλός για αυτό που θες, στα 18mm (28.8mm σε φορμά 35mm). Για τηλεφακό μία καλή λύση είναι ο 55-250mm. To τι να προτιμήσεις μόνο εσύ το ξέρεις και εξαρτάται από το τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις.

      • #
        1

        Ο 70-300 θα ήταν μια καλή επιλογή? Γιατί έχω βρει έναν ελαφρώς μεταχειρισμένο σε πολύ καλή τιμή.

      • #
        1

        θα μπορούσες να τον κοιτάξεις και αυτόν

      • #
        1

        Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας !!

  • #
    1

    Γεία σας, κ ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας!
    Ειμαι ελαφρώς ασχετη με τη φωτογραφια, μα είναι κάτι που αγαπώ κ με συναρπάζει μια καλή φωτογραφία. Αρχισα λοιπόν πρόσφατα μαθήματα. Εχω ήδη, μια panasonic lumix,κ η ερώτηση μου είναι να αρκεστώ σε αυτή ή να κοιτάξω για μια nikon D5300 kit AF-P 18-55mm;;;;

    • #
      1

      καλησπέρα, η ερώτηση σου είναι πολύ προσωπική. Το σίγουρο είναι ότι η ποιότητα εικόνας της D5300 θα είναι κατά πολύ ανώτερη. Οπότε αν θέλεις κάτι παραπάνω θα μπορούσες να δεις την D5300.

  • #
    1

    γεια σας θα ηθελα να φωτογραφιζω τα ρουχα στο μαγαζι μου ….δεν εχω πολυ χωρο ειμαι σε ενα δωματιο που φωτιζεται απο εντονο προβολεα τι πρεπει να προσεξω στην αγορα της πρωτης μου dslr μηχανης μου ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩ

  • #
    1

    καλησπέρα. Ξεκίνησα κι εγώ μαθήματα φωτογραφίας (αρχάρια), οπότε χρειάζομαι άμεσα μια μηχανή dslr. Ζητώ τη συμβουλή σας : Να πάρω μια διαθέσιμη used Nikon 5100 ( 10 ετίας) με P 18-55 mm ή να επιλέξω μια καινούρια D 3200 με φακό 18-105 mm ? Σας ευχαριστώ

    • #
      1

      Ιωάννα νομίζω θα επέλεγα την καινούργια. η 5100 είναι 7ετίας μηχανή και είναι σαφέστατα πολύ παλιά σε απόδοση αισθητήρα σε σχέση με ένα νέο μοντέλο. ειδικά αν δεν σε ενδιαφέρει η οθόνη που μετακινείται δεν υπάρχει λόγος να πας σε τόσο παλιά μηχανή

  • #
    1

    Βάιε, σ ευχαριστώ ! Απέρριψα την 5100 και πήρα την 5300 με φακό 18-140 VR σε καλή τιμή σχετικά.

  • #
    1

    Πάρα πολύ κατατοπιστικό άρθρο για κάποιον που δεν γνωρίζει πως να επιλέξει τη φωτογραφική του μηχανή

  • #
    1

    ΕΧΩ ΜΙΑ CANON 750D.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΒΑΣΙΚΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΛΗ ΣΑΝ ΦΩΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΦΑΚΟ ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ (ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ).OI FAKOI POY ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 18-55 IS STM KAI 55-250 IS STM.
    EYXARISTV

  • #
    1

    Νέος στο χώρο της φωτογραφίας (αρχάριος) και είμαι ανάμεσα σε δυο canon την eos 700d και την eos 1300d, αλλά μόνο για το σώμα μηχανής, και αυτό γιατί φακοί υπάρχουν από την canon eos 350d, που μαθαίνω πάνω σε αυτή.Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου !!

      • #
        1

        Βάιος καλησπέρα, έχω ακούσει ότι η canon eos 700d έχει καταργηθεί, γνωρίζεις κάτι;; είναι αλήθεια;;

      • #
        1

        εδώ και καιρό κυκλοφορούν νεώτερα μοντέλα, 750, 760, 800. Λογικά αν έχει τελειώσει το στοκ της εταιρείας δεν θα μπορείς να την βρεις.

      • #
        1

        Σε περίπτωση που την βρώ, αξίζει να την αγοράσω λόγο κατάργησης του μοντέλου;; ή να πάω καλύτερα στην eos 1300d ;; σαν αρχάριος στον χώρο της φωτογραφίας ;; Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου!!

      • #
        1

        Νομιζω η 700αρα αν και πιο παλια εχει καλυτερο σωμα και ποιο πολλες δυνατοτητες

      • #
        1

        Εντέλει Βάιος αγόρασα την Canon 1300D με τον απλό φακό 18-55 mm αλλά και τον σταθερό 50mm με f/1.8 συν ότι έχω τον micro 17-70mm και τον 70-300mm. Ας μάθω καλά με αυτήν και μετά κάνω το βήμα παραπάνω σε σώμα.
        Τώρα θέλω να πάρω φλας και είμαι ανάμεσα σε αυτά τα δυο: α)YONGNUO YN600EX-RT II και β)YONGNUO YN968EX-RT
        Θα ήθελα σε παρακαλώ την γνώμη σου και την εμπειρία σου στα φλας για αυτά τα δυο, αν τα έχεις δουλέψει και ποιο να προτιμήσω;; Η τιμή τους είναι σχεδόν ίδια με απόκλιση τα 5-10 ευρώ.
        Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου !!!

      • #
        1

        Γιώργο έχει λίγο καιρό που από σύστημα Yongnuo μετακινήθηκα σε σύστημα Godox. Νομίζω είναι λίγο καλύτερα. Δες τα αντίστοιχα. Και συνήθως έχω manual flash. Φαντάζομαι πάντως πως ότι και να επιλέξεις είναι θέμα χρήσης πιο πολύ. Δες να έχει δυνατότητα συγχρονισμού μέχρι 1/8000, που είναι ένα ωραίο χαρακτηριστικό!

      • #
        1

        Βαϊος σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, και τα δυο Yongnuo που αναφέρω έχουν δυνατότητα συγχρονισμού μέχρι 1/8000.
        Μπορείς να μου δώσεις κανά δυο παρόμοια μοντέλα με αυτά που με ενδιέφεραν αλλά σε Godox ;;
        Σε ευχαριστώ !!!

  • #
    1

    Εξαιρετική σελίδα σας! Αν χρειαζόταν να επιλέξετε ανάμεσα στην D7000 και την D5200 ποια θα προτιμούσατε;

  • #
    1

    θελω να παρω μια φωτογρ.μηχανη που να εχει και καλο video.Μου αρεσει να βγαζω καλες φωτογραφιες και να τραβαω video ,αλλα να ειναι ευχρηστη και προσιτη στη τιμη[ απο 250-400 ευρω].Εχω υπ, υποψιν την nikonA900 BLACK, sony ALPHA 5000 Mirrorless, Nikon D3300 AF P 18-55.Εσυ τι θα με συμβουλεβες απ, αυτες η καποια αλλη.

  • #
    1

    Καλησπέρα, Μιας και θέλω να κάνω τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο των Dslr μαλλο έχω καταλήξει στην cannon 1300d. Στην αγορά υπάρχουν 2 kid με τους εξής φακους: α) canon 18-55 dc iii β) canon 18-55 IS ii. Ποια είναι τα πλεονέκτημα του ενός σε σχέση με τον αλλον;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • #
    1

    Καλησπερα! Το αρθρο σου ειναι πολυ κατατοπιστικο και ευστοχο για εμας τους αρχαριους.
    Θα ηθελα αν μπορεις να μου δωσες τα φωτα σου μιας κ δεν εχω τη δυνατοτητα να δω καμερες απο κοντα μιας και δεν εχουμε καταστηματα κοντα. Επειδη ειναι η πρωτη μου dslr δεν θελω να δωσω παρα πολλα αλλα θα ηθελα να μπορει να εχει καλη εξελιξη δυνατοτητων σαν μηχανη αγοραζοντας αργοτερα καποια αλλα kits.Ειμαι αναμεσα σε Nikon d3300, 3400 κ την canon 1300d ολες με standard kit (18-55).
    Υπαρχει καποια απ αυτες που ξεχωριζει υπερ των αλλων για καποιους λογους; Εχουν ολες δυνατοητες εξελιξης κ δυνατοτητα ασυρματης συνδεσης ή bluetooth οπως και ευχρηστο μενου;
    Μου αρεσει να φβτογραφιζω τοπια κ οτιδηποτε αλλο μου τραβα το ενδιαφερον και θα ηθελα να μαθω περισσοτερα για την τεχνη της φωτογραφιας.
    Σε ευχαριστω πολυ.

  • #
    1

    geia sas tha ithela na rotiso gia mia mixani slr nikon d5300 used me 23000 clicks poso peripou kostizei ?

  • #
    1

    Για σας . Είμαι ανάμεσα σε δύο σώματα το ff Canon 6d και το Fujifilm xt1 . Η Canon προφανώς λένε ότι έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας από την άλλη η fuji με όλα τα βασικά χειριστήρια φυσικά αποτελεί σχολείο για κάποιον αρχάριο αποτρέποντας των να καταφύγει σε αυτόματα προγράμματα. Τι με συμβουλεύεται να πράξω ;
    Ευχαριστώ

    • #
      1

      Κωνσταντίνε και οι δύο μηχανές είναι πολύ καλές. και η canon εχει οσα χρειαζεται ενας αρχαριος για να μαθει τα manual προγραμματα. Θα πρεπει να δεις απο κοντα τις μηχανές και να δεις ποια σου ταιριάζει καλύτερα στο χέρι και ως φιλοσοφία

  • #
    1

    Kαλησπέρα,ενδιαφέρομαι να αγοράσω την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή(αρχάριος)και διαθέτω μέχρι 500 ευρώ

    Είμαι ανάμεσα σε D3400,A5000,A5100

    Μια φωτογραφικη μηχανη βγαζει πιο ποιοτικες φωτογραφιες απο ενα καλο smartphone τυπου s9,pixel 2 xl?

    Στο auto η D3400 θα εχει καλο αποτελεσμα?

    • #
      1

      μια μηχανη βγαζει πολυ καλυτερες φωτογραφιες απο smartphone ακομα και στο auto. και οι 3 μηχανες ειναι πολυ καλες αν τραβας και βιντεο κοιτας τις a5000, a5100, αλλιως η d3400 ειναι πιο νεο μοντελο

  • #
    1

    Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σου. Δεν με ενδιαφερει το βιντεο με ενδιαφερει μονο η φωτογραφια

    Αν αγορασω απο σκρουτζομαγαζο θα εχει σιγουρα εγγυηση ελληνικη? Πως μπορω να το γνωριζω αυτο?

    Επισης καρτα μνημης τι τυπου να παρω? Ποσα gb? Δυο μικροτερες η μια πιο μεγαλη?

    • #
      1

      θα πρεπει να το ρωτησεις, δεν ειναι σιγουρο οτι εχει ελληνικη εγγυηση.
      καρτα μνημης μονο απο φωτογραφικα καταστηματα θα επελεγα και οχι απο σκουτζομαγαζο και απο οπου ναναι, η καλυτερη επιλογη εινια sandisk.
      η επιλογη της καρτας ειναι προσωπικη υποθεση. εγω εχω πολλες μεγαλες των 64gb.

  • #
    1

    Καλημερα σας για την Α6000 τι αποψη εχετε? Αξιζει τα 550 που κοστιζει? Υπαρχει κατι καλυτερο σε αυτα τα χρηματα?

  • #
    1

    Καλησπερα!!! πολυ ωραιο αρθρο
    Θα ηθελα να μου πειτε τη γνωμη σας,
    θελω να αγοεασω την πρωτη μου μηχανη ( αρχαρια) ενδιαφερομε για φωτογραφιες κοντινες,
    εχω ενα eshop με σανδαλια και θελω να τα βγαζω φωτογραφιες,
    ποια μου προτεινετε μεχρι 500ευρω?

    • #
      1

      καλησπέρα, σημασία για φωτογράφιση προϊόντων έχει περισσότερο το φως, θα πρέπει να είναι σωστά φωτισμένα. Όσο για μηχανή οποιαδήποτε μηχανή μέχρι 500 ευρώ αλλάζει φακό θα κάνει την δουλειά. Ιδανικά θα χρειαστεί ένας macro φακός.

  • #
    1

    Καλημέρα! Ειμαι σχετικά αρχαριος στον χώρο της φωτογραφιας και βιντεο και θα ηθελα μια συμβουλή! Μου αρεσει πολύ να τραβάω βιντεακια απο διαφορα μέρη και χρησιμοποιω πολυ το ζουμ συνήθως!
    Θελω να αγορασω μια dslr και ειμαι αναμεσα στην nikkon d3400 και d5300! Ποια θα μου προτείνατε, αναλογα παντα σε σχέση ποιότητας-τιμής?

  • #
    1

    Καλησπέρα! Θα ήθελα μία συμβουλή. Η ψηφιακή μου μηχανή δυστυχώς “κολύμπησε”! Ήδη θεωρείται από την εταιρεία παλιά και δε νομίζω ότι θα δεχτούν να την επισκευάσουν. Οπότε βρίσκομαι σε αναζήτηση νέας μηχανής. Στην αγορά, και σε σχετικά καλή τιμή βρίσκω την Canon EOS 4000D Kit με έναν ή με δύο φακούς EF-S 18-55mm DC III + 75-300mm DC III και θα ήθελα την γνώμη σας, είτε πάνω σ΄ αυτήν την πρόταση είτε την δική σας πρόταση, ενδεχομένως για μηχανή με έναν μόνο φακό, θυσιάζοντας ένα μεγαλύτερο άνοιγμα διαφράγματος, προκειμένου να αποφεύγω τις δύσχρηστες αλλαγές και κυρίως το μεγαλύτερο φορτίο μεταφοράς.
    Η μηχανή μου, που έπαθε την βλάβη του νερού, είναι η Olympus digital E-330, 14-45 mm, f: 3,5-5,6 και εστίαση 0,38m/1,3 ft-∞. Μου έδινε την δυνατότητα να εστιάζω και αρκετά κοντά – π.χ. σε έντομα, λουλούδια κ.λ.π. Επειδή δεν μπορώ να δω από κοντά την προτεινόμενη μηχανή, ήθελα να ρωτήσω αν έχει επίσης αυτή τη δυνατότητα ή αν κάποιος από τους φακούς της μπορεί να γίνεται ελαφρώς macro, καθώς και αν έχει ενσωματωμένο φλας.
    Οι φωτογραφίες μου είναι ταξιδιωτικές (τοπία, δρόμοι, πολλά κτίρια), όπου συχνά χρειάζονται κοντινότερα πλάνα με τηλεφακό, και μερικές φορές εσωτερικοί χώροι ή νυχτερινές εικόνες. Τελευταία, με απασχολεί και η street photography.
    (Παλιότερα χρησιμοποιούσα αναλογική μηχανή, την Rolleiflex SL35 με φακό Zeiss 1,4/50mm, και εναλλάξ πρόσθετα έναν ευρυγώνιο 21 mm και έναν τηλεφακό 200 mm. Ήταν πολύ εύκολη στη χρήση, φωτομετρούσα, έβαζα διάφραγμα-ταχύτητα, νετάριζα και κλικ! Δυστυχώς δεν βρίσκω εξίσου απλή την χρήση της ψηφιακής μηχανής και προς το παρόν την χρησιμοποιώ στο αυτόματο.)
    Ευχαριστώ, Φωτεινή.

    • #
      1

      καλησπέρα! η 4000 είναι πολύ καλή μηχανή και έχει ενσωματωμένο φλας, η εστίαση δεν εξαρτάται από την μηχανή αλλά από τους φακούς, έλεγξε στα χαρακτηριστικά τους από την ιστοσελίδα της Canon πόσο κοντά εστιάζουν και αν σου κάνει. κανείς από τους δύο δεν είναι μάκρο ούτε κάνει μάκρο. αντίστοιχα κοιτάς την Nikon D3500 για την οποία θα βρεις βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube, τόσο με unboxing όσο και προτεινόμενες ρυθμίσεις.

  • #
    1

    Ευχαριστώ θερμά για την τόσο άμεση ανταπόκριση στο ερώτημά μου. Η πρόταση για την Nikon D3500 μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Ο συνδυασμός της με τον zoom 18-105 ακούγεται λογικός ή δεν θα είναι αρκετά σταθερή, οπότε να προτιμήσω την πεπατημένη, μ΄ έναν φακό 18-55 cm; Ακόμη, επειδή το βιντεάκι σας θα το δω αναλυτικά, προσεχώς, όταν υπάρχει χρόνος, η μηχανή αυτή έχει ενσωματωμένο φλας και δυνατότητα για βίντεο;
    Ευχαριστώ, Φωτεινή

    • #
      1

      Φωτεινή ο φακός είναι θέμα ζουμ και όχι αν είναι σταθερός, απλά με τον 105 βάζεις άλλες ρυθμίσεις (ή χρησιμοποιείς το αυτόματο)…ενσωματωμένο φλας έχει και βγάζει και βίντεο!

  • #
    1

    Καλησπερα, ειμαι αρχαριος στον κοσμο της φωτογραφιας και για πρωτη μηχανη η αληθεια ειναι οτι δεν εχω καταληξει ακομα σε καποιο συγκεκριμενο μοντελο. Κλινω προς DLSR, υπαρχει καποια καλη επιλογη που να προτεινετε; Επισης σε τι φακο θα ηταν καλυτερο να κινηθω οσων αφορα φωτογραφισεις για τοπια και τις χωρες που προκειται να ταξιδεψω;

    Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

  • #
    1

    Σκεφτομουν nikon d3400 ή σαν πιο φτηνη επιλογη canon 4000d. Ποια θα μου προτεινατε;

  • #
    1

    Καλημέρα σας,
    Έχω έναν φακό macro soligor 75-250 mm βιδωτό, από τα φοιτητικά μου χρόνια,σε άψογη κατάσταση. Το ερώτημά μου είναι αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Canon EOS DSLR 4000D,με φακό “μαμά” 18-55 mm . Χρειάζεται και ποιόν αντάπτορα; Υποπτεύομαι οτι το ζουμ θα γίνεται χειροκίνητα όπως και οι επιλογές διαφράγματος, εστιακού μήκους ,κλπ

  • #
    1

    Ευχαριστώ πολύ.

  • #
    1

    Canon EOS 2000d με φακο 18-55 mm ειναι καλη για πρωτη μηχανη; Επειδη την θελω κυριως για ταξιδια και να φωτογραφιζω τοπια-αξιοθεατα αλλα και ανθρωπους, θα χρειαστω και καποιον εξτρα φακο;

  • #
    1

    Καλησπέρα, για εναν αρχαριο της φωτογραφιας η Nikon d5300 ειναι καλη καμερα; ποια ειναι η γνωμη σας για αυτη;

  • #
    1

    Σκέφτομαι να πάρω μια Nikon DSLR. Επειδή έχω από παλιά ένα φακό 28-105 1:3,5-4,5 (τον είχα σε μια F80), ρωτάω αν μπορώ να τον χρησιμοποιήσω στην DSLR και αν ναι τι περιορισμούς θα έχω με αυτόν.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

  • #
    1

    Ευχαριστώ για την βοήθεια. Αν η μόνη διαφορά είναι αυτή και δεν έχω άλλους περιορισμούς στην χρήση του, όπως αυτόματη εστίαση κλπ., μικρό το κακό.

    Ευχαριστώ και πάλι και Χρόνια Πολλά!

  • #
    1

    Καλησπέρα σας, είμαι αρχάριος και θέλω να αγοράσω μία αξιόπιστη DSLR, σκέφτομαι για την CANON EOS 250D. Ωστόσο επειδή λατρεύω τη φωτογραφία και θεωρώ ότι γρήγορα θα έχω απαιτήσεις, πιστεύεται ότι εκπληρώνει το συγκεκριμένο μοντέλο τις ανάγκες μου ή πρέπει να κοιτάξω για κάποιο άλλο. Σας ευχαριστώ.

  • #
    1

    Καλησπέρα,
    Δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου, αλλά για επαγγελματικούς λόγους φωτογραφίζω χρυσά κοσμήματα που κατασκευάζω (λευκό-κίτρινο και κόκκινο χρυσό). Έχω φωτογραφικό κουτί ( όχι πάνινο) και μια canon sx100is (τελείως ερασιτεχνική).
    Θα ήθελα μια πρόταση για κάποια μηχανή πιο επαγγελματική για να έχω πιο αληθοφανή απεικόνιση. Να ενημερώσω οτι όλες τις φωτογραφίες μου τις επεξεργάζoμαι στο photoshop.
    Φυσικά και κάποιον φακό (εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο).
    Ευχαριστώ

  • #
    1
  • #
    1

    ορθή επανάληψη
    Το ποσο που μπορώ να διαθέσω είναι 400 με 600€.
    Ευχαριστώ

    • #
      1

      Γεια σας, ασχολούμαι με την φωτογραφία ως χόμπι, και ιδιαίτερα με την αστροφωτογραφία και time lapse του γαλαξία. Ξεκίνησα με την canon M6 mark ii
      (aps-c) και με ένα φακό Τοkina 11-16mm f/2.8, (Iso 6400 στα 25 sec) , και με φίλτρο Hoya starscape 77mm. Τις φωτογραφίες τις κάνω stacking στο sequator, με αρκετά καλά αποτελέσματα. Σκέφτομαι να περάσω για καλύτερη απόδοση σε low light, και μεγαλύτερο κάδρο στην Canon Rp (full frame) και με φακό manual Samyang 20mm f/1.8, (με ανταλλαγή εξοπλισμού) γιατί :
      1. παίρνει το φίλτρο, (οι πιο ευρυγώνιοι έχουν ενσωματωμένο το hood) και
      2. επειδή η Rp έχει την ίδια μπαταρία με την m6, έχω dummy battery με τροφοδοσία από power bank μεσω usb.
      Tι γνώμη έχετε θα έχω πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, δηλ. θα μπορέσω να πάω από το iso 6400 στα 1600 στα 25 sec, ή δεν αξίζει τον κόπο όλη αυτή η φασαρία;
      (το Hoya κόβει πάνω κάτω 1/2 στοπ).
      Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

      • #
        1
        Χριστόφορος | 30 Μαΐου 2021 στις 19:28

        Καλησπέρα φίλε.
        Ειδικά στην αστροφωτογραφία δεν μπορεί να συγκριθεί ένας aps-c αισθητήρας με έναν FX, καθώς η φυσική επιφάνεια του FX είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του aps-c, επομένως η πληροφορία (εισερχόμενο φως) που λαμβάνεις είναι σαφώς καλύτερη και ποιοτικότερη.
        Σε συνδυασμό με το κερδισμένο στοπ από τον φακό F1.8 που αναφέρεις (σε σχέση με το F2.8), θα σου δώσουν καλύτερα συνολικά αποτελέσματα, και γενικότερα ένα πολύ καλύτερο αρχείο για να δουλέψεις έπειτα στην επεξεργασία.
        Βέβαια πρέπει να συνυπολογίσεις ότι στο 1.8 ο φακός θα έχει coma οπότε μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις άλλο διάφραγμα πχ 2.2 ή 2.5.
        Το Hoya Starscape όντως κόβει περίπου 2/3 στοπ φωτεινότητας, κάτι φυσικά που διορθώνεται πολύ εύκολα δουλεύοντας με αρχείο ενός σύγχρονου αισθητήρα.

        Επίσης, αν μου επιτρέπεις ως συμβουλή, νομίζω ότι τα 25sec που αναφέρεις ως έκθεση είναι σχετικά πολλά (500 rule?) και εκτιμώ ότι σίγουρα θα έχεις κάποιο trail στα αστέρια.
        Από την στιγμή που χρησιμοποιείς stacking workflow, θα σου πρότεινα να κατεβάσεις τον χρόνο έκθεσης.
        Φιλικά,
        Χριστόφορος

  • #
    1

    τωρα ειδα την απαντηση
    ευχαριστώ πολύ

  • #
    1

    Πολύ ωραίο και αναλυτικό άρθρο. Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία και σκέφτομαι να αγοράσω μία DSLR για πιο όμορφες φωτογραφίες..Το μεγάλο δίλλημα είναι Nicon ή Canon? Βρίσκω μεγάλη ποικιλία εδώ https://eshop.masoutis.gr/categories/index/oi-sunergates-mas?item=1605&subitem=y00&level3=y11&level4=y1107&subdescr=fwtografia—binteo και σε άλλα καταστήματα αλλά δεν μπορώ να καταλήξω. Αν μπορείτε μοιραστείτε την γνώμη σας! Ευχαριστώ!!

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ιωάννα Βασιλειάδου | 23 Μαρτίου 2023 στις 20:24

    Καλησπέρα και από μενα.
    Πραγματικά πολύ επιμορφωτικό και κατατοπιστικό το αρθρο σας και συγχαρητήρια για τέτοιου είδους ενημέρωση.
    Ασχολούμαι αρκετά χρόνια με την φωτογραφία έχω ηδη cannon και έλεγα να κάνω το επόμενο βήμα να πάρω νέο σώμα.
    Είμαι ανάμεσα στην 90D που έχει αποσπάσει πολύ καλά σχόλια ή την 5 D βάζοντας λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
    Αν μπορούσε κανείς να με ενημερώσει για tips θετικά και αρνητικά ανάμεσα στις δύο κάμερες; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ιωάννα Βασιλειάδου | 23 Μαρτίου 2023 στις 21:42

    Tωρα έχω την 70D με φακό 18-135 is USM
    και θέλω να πάρω έναν φακό makro στην επόμενη φάση.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!