Αστρονόμοι απαθανάτισαν μαύρη τρύπα να εκτοξεύει ισχυρό πίδακα ύλης, δείτε!


Αστρονόμοι απαθανάτισαν μαύρη τρύπα να εκτοξεύει ισχυρό πίδακα ύλης, δείτε!

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι παρατήρησαν και απαθανάτισαν τον ισχυρό πίδακα ύλης που εκτοξεύεται από μια μαύρη τρύπα.

Ακόμη μια απίστευτη πρωτιά και εξέλιξη στο χώρο της αστρονομίας και μάλιστα με απευθείας παρατήρηση! Όπως ίσως γνωρίζετε, το 2019 η ανθρωπότητα έγραψε ιστορία, καθότι απαθανάτισε για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα χάρη στις παρατηρήσεις του Event Horizon Telescope. Πρόκειται για τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία M87 (Messier 87), η οποία έχει μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου και βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, αυτή η εικόνα βελτιώθηκε μέσω προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης. Δείτε εδώ περισσότερα.

Οι 2 εκδόσεις της πρώτης εικόνας της μαύρης τρύπας του M87. Στα αριστερά η αρχική του 2019 και δεξιά η βελτιωμένη μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Τα πράγματα πήγαν ένα βήμα παραπέρα, καθότι για πρώτη φορά οι αστρονόμοι παρατήρησαν και απαθανάτισαν την ίδια μαύρη τρύπα (στο κέντρο του γαλαξία Μ87) και τον ισχυρό πίδακα ύλης που εκτοξεύεται από αυτήν.

Η εικόνα δείχνει ένα μεγάλο πίδακα ύλης που εκτοξεύεται από το κέντρο της μαύρης τρύπας, ο οποίος σύμφωνα με τους αστρονόμους, κινείται με ταχύτητες που πλησιάζουν αυτή του φωτός και συνδέεται με την ύλη που στροβιλίζεται γύρω οπό τη μαύρη τρύπα πριν τροφοδοτηθεί στην επιφάνειά της. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται προσαύξηση. Στην αστροφυσική, η προσαύξηση είναι η συσσώρευση σωματιδίων σε ένα τεράστιο αντικείμενο έλκοντας βαρυτικά περισσότερη ύλη, συνήθως αέρια ύλη, σε έναν δίσκο προσαύξησης. Ο Jae-Young Kim (μέλος της σχετικής ερευνητικής ομάδας) από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Kyungpook της Νότιας Κορέας και το Ινστιτούτο Max Planck, δήλωσε το εξής:

Αυτή η νέα εικόνα ολοκληρώνει το υπάρχον θεωρητικό μοντέλο μιας μαύρης τρύπας, καθότι μας δείχνει την περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα αλλά και τον πίδακα εκτόξευσης ύλης από αυτήν ταυτόχρονα.

Η νέα εικόνα που είδαμε παραπάνω, δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα του 2018 από αρκετά ραδιοτηλεσκόπια. Συγκεκριμένα συνδυάστηκαν δεδομένα από τη συστοιχία τηλεσκοπίων Global Millimeter VLBI Array (GMVA), το τηλεσκόπιο της Γροιλανδίας και τη συστοιχία τηλεσκοπίων Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Όλα συνεργάστηκαν για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να μπορέσουν να παρατηρήσουν αυτό το φαινόμενο.

Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) μεγάλοι γαλαξίες έχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο τους, οι οποίες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ύλης με τη μορφή αερίου και σκόνης, ακόμη και αστέρια που πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση. Ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες μαύρες τρύπες εκτοξεύουν ισχυρούς πίδακες ύλης οι οποίοι μπορούν να εκτείνονται σε μια απόσταση πολλών χιλιάδων ετών φωτός. Φαντάζεστε για τι αποστάσεις μιλάμε; Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πίδακες ύλης εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τα όρια των γαλαξιών που φιλοξενούν τη μαύρη τρύπα που τους εκτοξεύει (αναλόγως το μέγεθος του γαλαξία). Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμη για να έχουμε πλήρη κατανόηση του φαινομένου. Δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς το κάνουν αυτό οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!