Sponsored
Εκδηλώσεις

Μια καρδιά, ένα μήλο και 83 καλλιτέχνες: η έκθεση «Σύμβολα» στο Θησείο

83 δημιουργοί παρουσιάζουν ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, χαρακτικά και βίντεο από τις 10 Νοεμβρίου.

Κόκκινη καρδιά σε ξύλινο πλαίσιο με θραύσματα γυαλιού, έργο από την έκθεση Σύμβολα
Έργο με την ένδειξη «Ακριθάκης», από την έκθεση «Σύμβολα». Εικόνα: MOMUS.

Σύνοψη

  • Η έκθεση «Σύμβολα» εγκαινιάζεται στις 10 Νοεμβρίου 2026 στο MOMUS-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά της Αθήνας.
  • Συμμετέχουν 83 καλλιτέχνες με ζωγραφική, γλυπτά, χαρακτικά, εγκαταστάσεις και βίντεο.
  • Τα έργα εξερευνούν σύμβολα της φύσης, της πίστης, της πολιτικής και της pop κουλτούρας.
  • Η έκθεση διαρκεί έως τις 23 Μαΐου 2027.
Περιεχόμενα
  1. Από την καρδιά και το μήλο μέχρι την πίστη και την pop κουλτούρα
  2. Έξι έργα που δείχνουν το εύρος της έκθεσης
  3. 83 δημιουργοί και ένας διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα
  4. Πού και πότε θα δείτε την έκθεση
  5. Τι πιστεύουμε
  6. Συχνές ερωτήσεις

Στοιχεία Εκδήλωσης

Εταιρεία
MOMUS
Ημερομηνία
10 Νοεμβρίου 2026 - 23 Μαΐου 2027
Ώρα
20:00
Χώρος
MOMUS-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Πόλη / Περιοχή
Αθήνα
Επιμελητής / Διοργάνωση
MOMUS

Μια καρδιά, ένα μήλο και πλήθος άλλων γνώριμων εικόνων γίνονται αφορμή για 83 εικαστικούς να εξερευνήσουν τη δύναμη των συμβόλων στη νέα έκθεση «Σύμβολα» του MOMUS στην Αθήνα.

Η έκθεση ανοίγει στις 10 Νοεμβρίου 2026 στο MOMUS-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στο Θησείο, και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2027. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, χαρακτικά και βίντεο συναντιούνται γύρω από μια ερώτηση: πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να σημαίνει η ίδια εικόνα;

Από την καρδιά και το μήλο μέχρι την πίστη και την pop κουλτούρα

Τα σύμβολα της έκθεσης προέρχονται από τον φυσικό κόσμο, τη θρησκεία, την πολιτική, την αστρολογία, τα ταρώ και τη μαζική κουλτούρα. Η καρδιά, το αυγό και το μήλο είναι μόνο τρεις από τις αφετηρίες. Το ζητούμενο δεν είναι η καθημερινή σήμανση, όπως οι πινακίδες μιας πόλης, αλλά οι εικόνες που μεταφέρουν ιστορίες, ιδεολογίες και προσωπικές αναμνήσεις από εποχή σε εποχή.

Αυτή η προσέγγιση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για όσους δουλεύουμε με την εικόνα. Μια οπτική φόρμα μπορεί να είναι άμεσα αναγνωρίσιμη, αλλά το νόημά της εξαρτάται από το περιβάλλον, τα υλικά και τον άνθρωπο που τη βλέπει. Η σχέση ανάμεσα στο σύμβολο και στον θεατή γίνεται έτσι μέρος του ίδιου του έργου.

Έξι έργα που δείχνουν το εύρος της έκθεσης

Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την ανακοίνωση δείχνει πόσο διαφορετικές μπορούν να είναι οι εικαστικές απαντήσεις: μια κόκκινη καρδιά πίσω από σπασμένο γυαλί, ένα κεράσι σε υποβλητικό τοπίο, μια πεταλούδα φτιαγμένη από ψηφιδωτές επιφάνειες, ανθρώπινες μορφές και περίπλοκες γλυπτικές κατασκευές. Πρόκειται για έξι ενδεικτικά έργα, όχι για το σύνολο της παρουσίασης.

Κόκκινη ζωγραφισμένη καρδιά πάνω σε καφέ υπόβαθρο, πίσω από θραύσματα γυαλιού
Η κόκκινη καρδιά και τα θραύσματα γυαλιού σε έργο με την ένδειξη «Ακριθάκης» από το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης. Εικόνα: MOMUS.
Κόκκινο κεράσι στο κέντρο φανταστικού ορεινού τοπίου μέσα σε κύκλο
Εικαστική σύνθεση του Δημήτρη Γέρου από το υλικό της έκθεσης «Σύμβολα». Εικόνα: MOMUS.
Μεταλλική πεταλούδα με μπλε και λευκά ψηφιδωτά φτερά
Γλυπτικό έργο της Αφροδίτης Λίτη, με μπλε και λευκά ψηφιδωτά στοιχεία. Εικόνα: MOMUS.
Ζωγραφικός ανθρώπινος κορμός πλαισιωμένος από αγάλματα και κουκουβάγια
Ζωγραφικό έργο του Εμμανουήλ Μπιτσάκη. Εικόνα: MOMUS.
Φιγούρα με κόκκινη ενδυμασία και καπέλο σε σκοτεινό πίνακα
Εικαστικό έργο του Άλκη Μπούτλη με μορφή ντυμένη στα κόκκινα. Εικόνα: MOMUS.
Επιμήκης μεταλλική γλυπτική σύνθεση με μικρές μορφές σε μαύρο φόντο
Γλυπτική κατασκευή του Νίκου Τρανού. Εικόνα: MOMUS.

83 δημιουργοί και ένας διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται η Χλόη και ο Αλέξης Ακριθάκης, ο Δημήτρης Γέρος, η Αφροδίτη Λίτη, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ο Άλκης Μπούτλης, ο Νίκος Τρανός, ο Χρήστος Μποκόρος και η Άλεξ Μυλωνά. Την επιμέλεια υπογράφει ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης και προϊστάμενος του Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής του μουσείου.

Η σύγκριση διαφορετικών εικαστικών μέσων θυμίζει πόσο ανοιχτή είναι η γλώσσα της εικόνας. Στον χώρο της φωτογραφίας, αυτή η αναζήτηση έχει εμφανιστεί και στην έκθεση «László Moholy-Nagy. Light Play» του MOMUS, όπου η φόρμα, το φως και ο πειραματισμός ανοίγουν διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης ενός έργου.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα ιστορικών τέχνης για την παρουσία των συμβόλων στη ζωή και στην οπτική κουλτούρα.

Πού και πότε θα δείτε την έκθεση

Εγκαίνια: Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 20:00. Διάρκεια: 10 Νοεμβρίου 2026 έως 23 Μαΐου 2027. Χώρος: MOMUS-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το ωράριο είναι Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10:00–18:00 και Πέμπτη 12:00–20:00, ενώ τη Δευτέρα το μουσείο παραμένει κλειστό. Για πληροφορίες: 210 3215717. Οι επισκέπτες μπορούν να ελέγχουν τυχόν αλλαγές ωραρίου στην επίσημη σελίδα του μουσείου.

Τι πιστεύουμε

Υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον στο να βλέπεις μια καρδιά, μια πεταλούδα ή ένα κεράσι και να συνειδητοποιείς ότι δεν διαβάζεις απλώς το αντικείμενο. Διαβάζεις όσα κουβαλάς εσύ στην εικόνα. Η συγκεκριμένη έκθεση το κάνει αυτό κεντρικό θέμα της, αντί να προσφέρει έναν έτοιμο «ορισμό» για κάθε σύμβολο.

Για φωτογράφους και filmmakers, αξίζει να σταθούμε ακριβώς εδώ: στο πώς ένα γνώριμο σχήμα αλλάζει όταν μετακινηθεί μέσα στο κάδρο, αλλάξει υλικό ή βρεθεί δίπλα σε κάτι απρόσμενο. Αυτή είναι μία καλή άσκηση στην οπτική αφήγηση, ακόμη κι αν δεν κάνουμε οι ίδιοι ζωγραφική ή γλυπτική.

Τα έξι έργα που βλέπουμε ήδη στις εικόνες της ανακοίνωσης έχουν εντελώς διαφορετικό ρυθμό και αισθητική. Θα είχε αξία να τα παρατηρήσει κανείς στον χώρο της έκθεσης χωρίς να βιαστεί να «αποκωδικοποιήσει» το καθένα. Μερικές φορές η πιο ουσιαστική συνάντηση με ένα έργο ξεκινά από μια λεπτομέρεια που δεν περιμέναμε.

Συχνές ερωτήσεις

Πόσοι καλλιτέχνες συμμετέχουν;

Συμμετέχουν 83 εικαστικοί, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκαταστάσεων και βίντεο.

Πότε είναι τα εγκαίνια;

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 20:00, στο MOMUS-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο.

Πότε ολοκληρώνεται η έκθεση;

Η προγραμματισμένη τελευταία ημέρα είναι η Κυριακή 23 Μαΐου 2027.

✎Σχόλια

Άφησε ένα σχόλιο