Στήσιμο ψεύτικων σκηνικών για ειδυλλιακές φωτογραφίες, επί πληρωμή! Η νέα μόδα για φωτογράφους έρχεται από την Κίνα


Στήσιμο ψεύτικων σκηνικών για ειδυλλιακές φωτογραφίες, επί πληρωμή! Η νέα μόδα για φωτογράφους έρχεται από την Κίνα

Έχουμε ακούσει και δει για φωτογράφους που στήνουν τις φωτογραφίες τους αλλά αυτό που διαβάζουμε για μία πόλη της Κίνας είναι εξωφρενικό.

Το στήσιμο μίας φωτογραφίας δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν είναι κάτι σπάνιο.

Πολλοί στην προσπάθεια τους να βγάλουν μία φωτογραφία που θα τους κάνει γνωστούς σε όλο τον κόσμο, κοινώς viral, μπαίνουν στην διαδικασία να προβάλλουν φωτογραφίες που έχουν δημιουργήσει από το μηδέν (χρησιμοποιώντας μοντέλα, props ή ακόμα και ψεύτικους ουρανούς μέσω επεξεργασίας) αλλά παρουσιάζοντας τες ψευδώς ως λήψεις που έχουν κάνει σε πραγματικές συνθήκες. Με άλλα λόγια αποκρύπτουν το ότι για την τελική λήψη έχουν επέμβει οι ίδιοι στο στήσιμο της κατάστασης/σκηνής που προβάλλεται.

Στην Xiapu County της Κίνας οι ντόπιοι είπαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ανάγκη ορισμένων φωτογράφων-τουριστών-influencers και έτσι αποφάσισαν να στήνουν ειδυλλιακά σκηνικά για την λήψη μοναδικών φωτογραφιών.

Τι κάνουν;

Ηθοποιοί παίζουν τον ρόλο ψαράδων ή γεωργών, ομίχλες δημιουργούνται από την καύση άχυρου και ακόμα και ζώα επιστρατεύονται, ζωντανά ή ομοιώματα, για να δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για την λήψη φωτογραφιών που παραπέμπουν στην φωτορεπορταζιακή καταγραφή στιγμών της παραδοσιακής καθημερινής ζωής των ντόπιων.

Οι The New York Times και ο Insider αποκαλύπτουν την “απάτη” σε όλο της το μεγαλείο.

H Xiapu County κάποτε ήταν γνωστή για τη γεωργία και την αλιεία, αλλά μετά από την κρίση στους συγκεκριμένους τομείς, οι ντόπιοι βρήκαν ένα άλλο τρόπο να βγάζουν χρήματα για να ζήσουν. Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εργαστεί ως μοντέλα, ενώ περισσότεροι έχουν δουλέψει και ως ξεναγοί και συλλέκτες εισιτηρίων. Μεταξύ 2008 και 2019, ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή αυξήθηκε 10 φορές, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στους The New York Times οι ντόπιοι αναλαμβάνουν να κάνουν τους ψαράδες που ψαρεύουν με παραδοσιακούς τρόπους, πετώντας δίχτυα ξανά και ξανά, ή τους γεωργούς που οργώνουν με την βοήθεια βουβαλιών, ικανοποιώντας έτσι τους επισκέπτες που θέλουν την απόλυτη εικόνα.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Lichuan He (@helichuan)

https://twitter.com/dodaistewart/status/1410282832396685317
Ένα μοντέλο πληρώθηκε 30 $ για να βρει μια βάρκα και να ποζάρει για ερασιτέχνες φωτογράφους που φωτογράφιζαν από μια γέφυρα.
https://twitter.com/dodaistewart/status/1410283163306311681
Μία από τις θέσεις εργασίας είναι για κάψιμο αχύρου για προσομοίωση ομίχλης για φωτογράφηση.

Μάλιστα στην περιοχή θα δεις και διαφημιστικές πινακίδες που διαφημίζουν τις φωτογραφικές αυτές δραστηριότητες που προσφέρονται στους φωτογράφους.

Διαφημιστικές πινακίδες διαφημίζουν πιθανά σημεία για φωτογράφιση στην Xiapu.

Στο άρθρο των The New York Times διαβάζουμε επιπλέον:

Κατά τους μήνες αιχμής από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, έως και 500 επισκέπτες την ημέρα μπαίνουν σε τουριστικά λεωφορεία και φτάνουν στην περιοχή του κ. Liu, διευθυντή ενός δημοφιλούς αξιοθέατου της περιοχής, πληρώνοντας 3 $ ο καθένας για να σκαρφαλώσει σε μια πλαγιά με θέα στο νερό. Κάτω από την πλαγια φωτογραφίζουν ψαράδες, τα δίχτυα των οποίων έχουν επενδυθεί με ροζ και πράσινο πλέγμα για επιπλέον οπτικό αποτέλεσμα.

Μία Δευτέρα, μια ομάδα τουριστών πλήρωσε 30 $ επιπλέον για ένα μοντέλο με ψάθινο καπέλο, με μία κόκκινη, κίτρινη και μπλε ριγέ βάρκα. Ο οδηγός της ομάδας σκηνοθέτησε τις κινήσεις του μοντέλου από το ασύρματο.

«Οι φωτογράφοι έχουν προσδοκίες για τη δουλειά τους», εξήγησε ο κ. Liu. «Χρειάζονται κάποιον σε συγκεκριμένες θέσεις, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σύνθεσης».

Σε έναν άλλο μέρος, στο κοντινό χωριό Beiqi, δεκάδες επισκέπτες μαζεύτηκαν σε μια πλατφόρμα τεσσάρων επιπέδων, σχηματίζοντας ένα δάσος από τρίποδα και ογκώδεις φακούς. Λίγο παρακάτω, τρεις ψαράδες, πληρωθήκαν 15 $ ανά συνεδρία, για να πετάνε μεγάλα, τυρκουάζ δίχτυα.

Μοντέλα με δίχτυα ψαρέματος που δημιουργούν μια ειδυλλιακή σκηνή. Κάθε ένας πληρώθηκε περίπου 15 $.

Φαίνεται λοιπόν ότι πλέον δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε εύκολα τις πολύ δυνατές εικόνες που βλέπουμε να κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα. Φυσικά είναι κρίμα για όσους φωτογράφους πραγματικά κάνουν χιλιόμετρα στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη για να αποτυπώσουν μοναδικές εικόνες από την πραγματική ζωή του πλανήτη μας.

Ευτυχώς όμως δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι The New York Times αναφέρουν:

Μερικοί Κινέζοι φωτογράφοι αμφισβήτησαν τη πρακτική στην Xiapu.

Ο Ντονγκ Ζενγκ, δάσκαλος φωτογραφίας από την επαρχία Χουνάν, ταξίδεψε εκεί νωρίτερα φέτος με μερικούς μαθητές που ζητούσαν να επισκεφθούν το μέρος. Αν και τους πήγε στα σημεία με τα στημένα σκηνικά, αρνήθηκε να τραβήξει φωτογραφίες εκεί.

Αντ ‘αυτού, συνέλαβε περισσότερες αφηρημένες φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο, για να τις ξεχωρίσει από την πλημμύρα των εικόνων του ηλιοβασιλέματος. Αλλά όταν δημοσίευσε τις εικόνες του στο διαδίκτυο, ένας σχολιαστής είπε ότι είχε χάσει την ευκαιρία να αποτυπώσει τα ζωντανά χρώματα που είχαν άλλοι.

«Δεν μπορούσα καν να μπω στον κόπο να απαντήσω», είπε ο κ. Ντονγκ.

Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που υπερασπίζονται τις συγκεκριμένες πρακτικές:

Οι υπερασπιστές της Xiapu επισημαίνουν την ισότιμη φύση της φωτογραφίας εκεί.

Οι υπερασπιστές της Xiapu επισημαίνουν την ισότιμη φύση της φωτογραφίας εκεί.

Η φωτογραφία «δεν μοιάζει με άλλες τέχνες που είναι κρυμμένες σε έναν πύργο ελεφαντόδοντου, πολύ ψηλά από όλους τους άλλους», δήλωσε ο Wang Shimin, ηγέτης της Fujian Province Photography Association.

Και δεν είναι ότι οι ερασιτέχνες της Xiapu δεν δουλεύουν σκληρά. Τα γκρουπ ξεκινούν πριν από το ξημέρωμα για να προλάβουν την ανατολή του ηλίου και περιμένουν ώρες για να ανεβεί η παλίρροια στο σωστό επίπεδο.

Το κυνήγι της τέλειας φωτογραφίας και της δημοσιότητας που θα φέρει αυτή δυστυχώς έχει φέρει την ηθική ενός φωτογράφου σε δεύτερη μοίρα, με πολλούς να προτιμούν την ευκολία μίας στημένης φωτογραφίας που θα προκαλέσει εντύπωση όταν θα παρουσιαστεί ως μία λήψη πραγματικών συνθηκών, από την αλήθεια που πρέπει να προβάλλει μία εικόνα αυτού του είδους.

Ας ελπίσουμε τέτοιου είδους πρακτικές να μην εξαπλωθούν πολύ και να μην υιοθετηθούν από περισσότερους ανθρώπους και φωτογράφους.

Διαβάστε όλο το άρθρο των The New York Times και δείτε περισσότερες εικόνες εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

2 σχόλια

  • #
    1

    Αρχικά ακούγεται αστείο.
    Αν το κάνεις και ισχυρίζεσαι ότι είναι αληθινό, είναι απατεωνιά.
    Αν όμως το κάνεις για τις ωραίες λήψεις που θα πετύχεις με αυτόν τον τρόπο, δεν το βρίσκω κακό.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!