H μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου με ανάλυση 3.200 Megapixel είναι έτοιμη για δράση!


H μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου με ανάλυση 3.200 Megapixel είναι έτοιμη για δράση!

Η κολοσσιαία κάμερα με ονομασία LSST (Large Synoptic Survey Telescope Camera) έχει ανάλυση 3.200 Megapixel και είναι έτοιμη να τραβήξει φωτογραφίες.

Αυτό το Μάρτιο καταγράφεται ένα ορόσημο στην τεχνολογία απεικόνισης! H μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου με ονομασία LSST (Large Synoptic Survey Telescope Camera) ετοιμάζεται να “κοιτάξει” το Σύμπαν καταγράφοντας εικόνες ανάλυση 3.200 Megapixel. Μιλάμε για μια θεόρατη κάμερα η οποία ζυγίζει 3 τόνους και είναι έτοιμη, καθότι αυτή την εβδομάδα εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο Simonyi Survey, του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin στη Χιλή. Από εκεί, θα ξεκινήσει η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού για μια δεκαετία, με στόχο να συλλέξουν οι επιστήμονες νέα δεδομένα, σε μια προσπάθεια κατανόησης ορισμένων μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος, όπως η φύση και τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης.

Το παρατηρητήριο Vera C. Rubin Observatory της Χιλής διαθέτει πλέον ένα ισχυρό λειτουργικό τηλεσκόπιο που θα συνεργαστεί με τη μεγαλύτερη κάμερα του κόσμου για αστρονομικές παρατηρήσεις. Οι ερευνητές προτού ξεκινήσουν τη χρήση της, θα κάνουν κάποιες τελευταίες δοκιμές αυτή την περίοδο για να βεβαιωθούν ότι όλα είναι έτοιμα για επίσημη παρατήρηση του Σύμπαντος. Η κάμερα LSST (Large Synoptic Survey Telescope Camera) είναι επιτέλους έτοιμη μετά από 2 δεκαετίες σκληρής δουλειάς. Αυτή η κολοσσιαία κάμερα, η μεγαλύτερη που κατασκευάστηκε ποτέ για την αστρονομία, θα αρχίσει σύντομα να καταγράφει το σύμπαν με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια. Οι επιστήμονες υπόσχονται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά της σκοτεινής ύλης, της σκοτεινής ενέργειας και του Γαλαξία. Διαθέτει μπροστινό φακό με πλάτος 1.57 μέτρα, και ο αισθητήρας της έχει την ικανότητα να τραβάει φωτογραφίες στην απίστευτη ανάλυση των 3.200 megapixel. Ο αισθητήρας αυτός, θα ψύχεται στους -100 βαθμούς Κελσίου, για μείωση του ψηφιακού θορύβου.

Περνώντας σε ορισμένες εντυπωσιακές λεπτομέρειες, η συγκεκριμένη κάμερα είναι ικανή να ανιχνεύει και να καταγράφει φως από το κοντινό υπεριώδες φάσμα έως το κοντινό υπέρυθρο φάσμα. Αποτελείται από 189 αισθητήρες CCD σε διάταξη 21 μονάδων, που η κάθε μια είναι τετράγωνη συστοιχία 3×3, και είναι τοποθετημένες σε ειδικές πλατφόρμες. Η ομάδα του SLAC National Accelerator Laboratory, εξηγεί ότι το εστιακό επίπεδο πλάτους 64 εκατοστών, αντιστοιχεί σε οπτικό πεδίο 3,5 μοιρών, πράγμα που σημαίνει ότι η κάμερα μπορεί να καταγράψει περισσότερο από 40 φορές την περιοχή της πανσελήνου στον ουρανό, σε μία εικόνα. Ο διευθυντής του SLAC John Sarrao είπε ότι η κάμερα αυτή αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα για το εργαστήριο και τους συνεργάτες του.

Τώρα που η κάμερα LSST έχει εγκατασταθεί στο Παρατηρητήριο Vera C. Rubin, η ομάδα θα ξεκινήσει τις τελικές δοκιμές τις επόμενες εβδομάδες. Σύντομα, η κάμερα θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λήψη φωτογραφιών του νότιου νυχτερινού ουρανού με αδιανόητα μεγάλη λεπτομέρεια. Μεταξύ άλλων, το Vera Rubin θα προσφέρει νέους χάρτες του Γαλαξία, θα αναζητήσει μικρά αντικείμενα στο Ηλιακό Σύστημα και θα επιχειρήσει να λύσει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, δύο υποθετικών συστατικών του Σύμπαντος που αποτελούν μυστήριο εδώ και δεκαετίες.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Δεν θεωρώ τόσο εντυπωσιακό το πλήθος των ΜΡ: 17 κάθενας αισθητήρας. Αν σκεφτούμε ότι σε medium format υπάρχει με 100+ΜΡ…

    Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι για να έχει τόσο μεγάλο φυσικό μέγεθος, θα έχει πολύ μεγάλα (μάλλον τεράστια) pixels, κάτι απαραίτητο για τέτοιες λήψεις. Θα καταγραφεί απίστευτη εικόνα…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.