Δικαστές σε εφετείο αθώωσαν άντρα που φωτογράφισε/βιντεοσκόπησε το στήθος και τα οπίσθια γυναικών σε δημόσιο χώρο, δηλώνοντας ότι δεν είναι παράνομο!


Δικαστές σε εφετείο αθώωσαν άντρα που φωτογράφισε/βιντεοσκόπησε το στήθος και τα οπίσθια γυναικών σε δημόσιο χώρο, δηλώνοντας ότι δεν είναι παράνομο!

Η αλήθεια είναι ότι στις Η.Π.Α. τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά όσον αφορά την φωτογράφιση σε δημόσιους χώρους, ειδικά σε σχέση με την Ευρώπη.

Στις Η.Π.Α. μπορείς να φωτογραφίζεις ανθρώπους σε δημόσιο χώρο χωρίς να τους ρωτήσεις και ακόμα και να τους πας στα δικαστήρια αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν την φωτογραφία σου χωρίς την άδεια σου.

Όμως από την ελευθερία αυτή μέχρι την απόφαση που πήρε δικαστήριο για την υπόθεση ενός άντρα, ο οποίος ακολούθησε τρεις γυναίκες και βιντεοσκοπούσε/φωτογράφιζε το στήθος και τα οπίσθια τους υπάρχει τεράστια διαφορά.

Ο εν λόγω 40χρονος άντρας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 3.5 χρόνια φυλακή, γιατί το 2016 ακολουθούσε γυναίκες μέσα σε εμπορικά καταστήματα και κατά εξακολούθηση τις φωτογράφιζε, στοχεύοντας στο στήθος και τα οπίσθια τους. Μάλιστα σε ένα κατάστημα, ο κατηγορούμενος φέρεται να τσίμπησε τα οπίσθια μιας γυναίκας.

Κατά την ανάκριση του για τα περιστατικά ο 40χρονος απλά αρκέστηκε στο να δηλώσει:

Λυπάμαι πολύ για όλα αυτά και θέλω οι γυναίκες που βιντεοσκοπούσα να γνωρίζουν ότι δεν ήθελα ποτέ να προκαλέσω κακό και ζητώ συγγνώμη για τις ενέργειές μου.

Ο 40χρονος άσκησε έφεση, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες δεν είχαν εύλογη προσδοκία για προστασία της ιδιωτικής ζωής στη θέση που συνέβησαν τα περιστατικά και ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν αποδείξει ότι έβγαλε φωτογραφίες για να προσβάλλει τις γυναίκες ή για σεξουαλική διέγερση ή ικανοποίηση.

Έτσι στα τέλη του περασμένου μήνα, οι τρεις άντρες δικαστές στο εφετείο του Τενεσί, απέρριψαν και τις τρεις καταδίκες του 40χρονου για παράνομη φωτογράφιση. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν τα στοιχεία ήταν σαφή ότι ο κατηγορούμενος είχε καταγράψει τις γυναίκες, οι ενέργειές του δεν ήταν παράνομες επειδή οι γυναίκες βρίσκονταν σε δημόσιους χώρους.

Η έκθεση στη λήψη των εικόνων μας από κάμερες έχει γίνει, ίσως, δυστυχώς, μια πραγματικότητα της καθημερινής ζωής στην ψηφιακή μας εποχή. Όταν σχεδόν κάθε άτομο περνάει την ημέρα του με μια φορητή συσκευή ικανή να τραβάει εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο και κάθε δημόσιος χώρος είναι εξοπλισμένος με μια μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού παρακολούθησης, απλά δεν είναι λογικό να περιμένουμε ότι οι εικόνες μας, στις οποίες είμαστε πλήρως ντυμένοι, θα παραμείνουν εντελώς ιδιωτικές.

έγραψε ο δικαστής James Curwood Witt Jr. του Δικαστηρίου του Τενεσί σε απόφαση που κατατέθηκε τον Απρίλιο 28 σχετικά με την καταδίκη για την υπόθεση στο κατάστημα Walmart.

Η Shelly Grizzel, 36 ετών, η οποία κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος εκτός από το να καταγράψει με την κάμερα του τα οπίσθια της, στην συνέχεια την τσίμπησε με τα χέρια του και έκανε ένα έκφυλο σχόλιο, χαρακτήρισε τις αποφάσεις του εφετείου «καταστροφικές».

Περιμένεις δικαιοσύνη. Είναι άλλο πράγμα να με βιντεοσκοπεί κάποιος για λόγους ασφαλείας, και άλλο κάποιος με κάμερα στραμμένη προς τα οπίσθια σου να σε ακολουθεί, νομίζω ότι είναι πολύ λάθος. Ήταν μια σοβαρή παραβίαση του προσωπικού μου χώρου. Προφανώς ο κατηγορούμενος πιστεύει ότι δεν έκανε λάθος.

Από την άλλη η γυναίκα δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον 40χρονο δήλωσε στους δικαστές ότι οι κατήγοροι δεν έδειξαν ποτέ καμία από τις πραγματικές φωτογραφίες ή βίντεο των γυναικών.

Απλά υπήρχαν εικασίες ότι μπορεί να έχει τραβήξει μια φωτογραφία. Εδώ έχουμε γυναίκες που είναι πλήρως ντυμένες, φορούν παντελόνια, βρίσκονται στη μέση των διαδρόμων, σε δημόσια καταστήματα. Δεν ήταν σε τουαλέτες. Δεν ήταν σε γκαρνταρόμπα. Δεν καταδικάστηκε βάσει του νόμου, καταδικάστηκε με βάση την αντίληψη κάποιου.

Στην έφεσή του 40χρονου υποστηρίχτηκε ότι η δήλωσή του προς την αστυνομία, η οποία δεν καταγράφηκε επίσημα, δεν έπρεπε να γίνει δεκτή κατά τη δίκη, επειδή ήταν γενική παραδοχή για «καταγραφή γυναικών», όχι συγκεκριμένη ομολογία για τα περιστατικά.

Όπως γράφουν οι The New York Times

η νομοθεσία για την παράνομη φωτογράφιση έχει γίνει πιο αυστηρή, έτσι ώστε ένα άτομο να έχει εύλογη προσδοκία απορρήτου, ανεξάρτητα από το πού έχει φωτογραφηθεί. Ο νόμος ορίζει πλέον ότι οι φωτογραφίες πρέπει να λαμβάνονται με τρόπο που να μην προσβάλλει ή να ντροπιάζει ένα άτομο και δεν πρέπει να απεικονίζει μέρη του σώματος που κανονικά δεν θα ήταν ορατά «σε συνηθισμένη παρατήρηση».

Ο κατηγορούμενος εκτός των άλλων έχει ιστορικό καταδικαστικών αποφάσεων για πλημελήματα, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού δημοσίως.

Δυστυχώς το περιστατικό δημιουργεί ένα μοναδικό δεδικασμένο για τις Η.Π.Α. υπέρ των περίεργων και ενοχλητικών αντρών που ενεργούν με αηδιαστικό τρόπο.

Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν θα περιμέναμε ποτέ να γίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, καθώς εδώ η νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή.

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

New York Times
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!