Sponsored
Photography

Η Brightin Star παρουσίασε τον APO 35mm f/1.7 ASPH για Leica M

Brightin Star APO M 35mm f/1.7 ASPH φακός για Leica M-Mount σε κοντινό πλάνο
Ο Brightin Star αναπτύσσει έναν APO 35mm f/1.7 ASPH. για Leica M-Mount που παρουσιάστηκε στην CP+ 2026.
Σύνοψη

• Η Brightin Star παρουσίασε APO 35mm f/1.7 ASPH. για Leica M-Mount, με έμφαση σε οξύτητα και χαμηλές χρωματικές εκτροπές.
• Minimum focus 0,3m και μεγάλο focus throw 307° για πιο ακριβή χειροκίνητη εστίαση, ειδικά με live view/EVF.
• Οπτικά: 11 στοιχεία σε 7 ομάδες, διάφραγμα 11 λεπίδων, τρία διπλής όψης ασφαιρικά και δύο floating groups.
• Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τιμή και ημερομηνία κυκλοφορίας.

 

Η Brightin Star ανακοίνωσε στην CP+ 2026 στην Ιαπωνία τον φακό APO 35mm f/1.7 ASPH. για Leica M-Mount, παράλληλα με τον 50mm f/2 Tri-Sight για full-frame mirrorless.

Ο νέος 35άρης απευθύνεται σε χρήστες Leica M και σε όσους δουλεύουν M-mount σώματα με live view/EVF, με στόχο υψηλή οξύτητα, σωστή απόδοση χρώματος και περιορισμό χρωματικών εκτροπών μέσω αποχρωματικού (APO) οπτικού σχεδιασμού.

Η εταιρεία έχει ήδη παρουσία στο M-mount, αλλά μέχρι σήμερα με μια πιο «ιδιαίτερη» πρόταση: τον 28mm f/2.8 pancake του 2023, που ήταν μόλις 21mm σε πάχος. Ο APO 35mm f/1.7 ASPH. είναι η πρώτη πιο «κλασική» της προσέγγιση για rangefinder χρήση, σε αισθητική και εργονομία που θυμίζει παραδοσιακό φακό Leica.

[ads1]

Σχεδιαστικά, ο φακός έρχεται με δαχτυλίδι διαφράγματος κοντά στο μπροστινό στοιχείο, μεγάλο δαχτυλίδι εστίασης με εμφανείς ενδείξεις και σημάδια βάθους πεδίου. Η Brightin Star αναφέρει επίσης «tiger-claw» σχεδίαση στο focus ring και χειρισμό που στοχεύει σε ομαλή, ακριβή αίσθηση.

Close focus και χειρισμός σε σύγχρονες Leica M

Ένα από τα πιο πρακτικά σημεία είναι η ελάχιστη απόσταση εστίασης στα 0,3m. Σε καθαρά rangefinder χρήση αυτό δεν είναι πάντα αξιοποιήσιμο, αλλά σε σώματα με EVF ή live view (ή σε M-mount setup με προτεραιότητα το κοντινό κάδρο) ανοίγει πιο «ευέλικτες» λήψεις από αυτές που συνήθως περιμένεις σε M.

Η διαδρομή εστίασης φτάνει τις 307°, κάτι που δείχνει ότι ο φακός στοχεύει και σε λεπτομερή χειροκίνητη εστίαση, ειδικά σε f/1.7 όπου το περιθώριο σφάλματος είναι μικρό.

Σε διαστάσεις/βάρος, ο φακός αναφέρεται περίπου στα 266g και 43mm μήκος, δηλαδή παραμένει σχετικά «μαζεμένος» για φωτεινό 35άρι, χωρίς να δείχνει υπερβολικά ογκώδης πάνω σε σώματα Leica M.

Οπτική σχεδίαση: 11 στοιχεία, 11 λεπίδες και ασφαιρικά με floating groups

Ο Brightin Star APO 35mm f/1.7 ASPH. χρησιμοποιεί 11 στοιχεία σε 7 ομάδες και διάφραγμα 11 λεπίδων. Από τα 11 στοιχεία, τα τρία είναι διπλής όψης ασφαιρικά, με δύο floating groups, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι διατηρεί υψηλή οξύτητα ακόμη και στο f/1.7.

Προς το παρόν ο φακός βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και δεν υπάρχει τελικό χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας ή τιμή. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να φανεί στη συνέχεια είναι πού θα «κάτσει» τελικά στην αγορά: τόσο ως προς το τελικό rendering (οξύτητα/χρωματικές εκτροπές/συμπεριφορά στο κόντρα φως), όσο και ως προς το πόσο επιθετικά θα τοποθετηθεί οικονομικά απέναντι στις αντίστοιχες επιλογές της Leica και των άλλων ανεξάρτητων κατασκευαστών.

[ads2]

Comments

Leave a comment