Nelly’s: Συνέντευξη στην εκπομπή Μονόγραμμα της ΕΡΤ του 1982!


Nelly’s: Συνέντευξη στην εκπομπή  Μονόγραμμα της ΕΡΤ του 1982!

Ακόμα ένα σπάνιο εύρημα στο αρχείο της ΕΡΤ μας αποκαλύπτει την σπουδαία Ελληνίδα φωτογράφο Nelly’s (1899-1998).

Στην εκπομπή Μονόγραμμα του 1982 η ίδια η φωτογράφος μιλάει για την καταγωγή της από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, την οικογένειά της και τα σχολικά της χρόνια. Αφηγείται τα βιώματά της από την καταστροφή της πόλης του Αϊδινίου από τους Τούρκους, καθώς και της καταστροφής της Σμύρνης όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς της ενώ η ίδια βρισκόταν για σπουδές στη Γερμανία. Αναφέρεται στις σπουδές της στη φωτογραφία, στη Δρέσδη της Γερμανίας, κοντά στον διάσημο φωτογράφο της εποχής ΟΥΓΚΟ ΕΡΦΟΥΡΤ και τον ΦΡΑΝΤΣ ΦΙΛΝΤΕΡ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1924, άνοιξε το πρώτο της φωτογραφικό στούντιο στην οδό Ερμού. Ασχολήθηκε με φωτογραφίσεις σημαντικών προσωπικοτήτων και γεγονότων της εποχής, τις οποίες εξιστορεί στην εκπομπή. Η αφήγησή της επικεντρώνεται στη γυμνή φωτογράφιση της Ρωσίδας χορεύτριας ΜΟΝΑ ΠΑΊΒΑ με φόντο τον Παρθενώνα, ιδιαίτερα τολμηρή για εκείνα τα χρόνια, καθώς και στα πορτρέτα του βασιλιά ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β΄, του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ και του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Ανέλαβε επίσης να φωτογραφίσει τις Δελφικές Εορτές του ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ και της γυναίκας του ΕΥΑΣ ΠΑΛΜΕΡ, το 1927. Στη συνέχεια, σχολιάζει την εμπειρία της από τη δουλειά της στην ελληνική επαρχία, καθώς και το έργο της που αφορά στη συγκριτική παρουσίαση ρεαλιστικών πορτρέτων ανθρώπων και αγαλμάτων αρχαίων θεών ως απόδειξης της φυλετικής συνέχειας του ελληνισμού. Τέλος, αφηγείται τη γνωριμία και τη συνεργασία με το σύζυγό της ΑΓΓΕΛΟ ΣΕΡΑΪΔΑΡΗ εστιάζοντας στις φωτογραφίες που αποτύπωσε ο ίδιος στο Άγιο Όρος. Δείγματα του έργου της φωτογράφου προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής.

Δείτε την εδώ:

Συντελεστές
Σκηνοθέτης: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΚΡΙΔΑΣ Παραγωγός: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ Ειδική Συνεργασία: ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ Καλλιτεχνική Επιμέλεια: ΡΟΥΣΣΕΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ Μουσική Σήματος: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Φωτογραφία: ΣΤΑΘΗΣ ΓΚΟΒΑΣ Μοντάζ-Μίξη Ήχου: ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ Ηχοληψία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Βοηθός Σκηνοθέτη: ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ Βοηθός Οπερατέρ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ Μαγνητοσκόπηση-Τεχν. Επεξεργασία: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ Μεταγραφή-Telecine: VIDEOPRESS Κινηματογραφικά Εργαστήρια: SKLAVIS STUDIO Ηλεκτρονικοί Τίτλοι: ΑΡΧΕΙΟ Γραμματεία Παραγωγής: ΟΛΓΑ ΚΑΥΚΑΛΑ Συντονισμός Παραγωγής: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗ Διεύθυνση Παραγωγής: ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ Απευθύνονται ευχαριστίες για τη συνεργασία στους: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΦΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Copyright ET-2 1994

Δες την εβδομαδιαία μας φωτογραφική εκπομπή Angle of View στο YouTube ή άκουσε την ως Podcast σε Spotify, Google ή Apple!

Το Μουσείο Μπενάκη έχει στην συλλογή του φωτογραφίες της Nelly’s για την οποία αναφέρει:

Nelly’s (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) (1899-1998)

Γερμανικής – αρχικά – φωτογραφικής επιρροής, το έργο της μικρασιάτισσας Nelly’s από το Αϊδίνι χαρακτηρίζεται από κινητικότητα και ελευθερία, όπως και η ίδια η ζωή της.

Από τους Γερμανούς δασκάλους της, Hugo Erfurth και Franz Fiedler, αποκόμισε την πικτοριαλιστική τεχνική και την κλασική αισθητική. Η εγκατάστασή της στην Αθήνα το 1924, όπου ανοίγει φωτογραφικό studio στην οδό Ερμού, θα την προσανατολίσει προς μία ελληνοκεντρική και συντηρητικότερη αντιμετώπιση της θεματογραφίας. Στο πορτρέτο, στο οποίο θα εξασκηθεί σ’ όλη τη διάρκεια της φωτογραφικής της πορείας στην Ελλάδα και την Αμερική, οφείλεται η απεικόνιση της αθηναϊκής κοινωνίας του Μεσοπολέμου αλλά και η συγκρότηση σημαντικού αρχείου της ελληνικής ομογένειας.

Από το 1927 η Nelly’s περιοδεύει την ελληνική ύπαιθρο στοιχειοθετώντας το πανόραμα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Ελληνίδα της διασποράς, συνθέτει φωτογραφικά μία Ελλάδα «ειδυλλιακή». Μέσα από τα επίσημα τουριστικά έντυπα που κυκλοφόρησαν με φωτογραφίες της στο εξωτερικό, διαμορφώθηκαν οι πρώτες βάσεις-οπτικά σύμβολα της ελληνικής «τουριστικής φιλοσοφίας».

Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί θησαυροί αποτυπώθηκαν συστηματικά από την Nelly’s: οι πειραματισμοί με το φυσικό φως και η αποτύπωση των αρχαίων ναών στη διαμνημειακή τους σχέση παραπέμπουν στις λήψεις του επίσης γερμανού φωτογράφου και μαθητή του Erfurth, Walter Hege. Oι φωτογραφίες χορού (1923-1929) στη Γερμανία, αλλά κυρίως αυτές στην Ακρόπολη, ξεχωρίζουν για τη θεματική τους συνοχή και την αναδεικνύουν σε κορυφαία φωτογράφο χορού του Μεσοπολέμου.

Στην Αμερική, όπου εγκαταστάθηκε και παρέμεινε για 25 περίπου χρόνια, θα προσθέσει στο πανόραμα της θεματογραφίας της τη διαφημιστική και έγχρωμη φωτογραφία, καθώς και το φωτορεπορτάζ (Easter Parade – δρόμοι της Ν. Υόρκης), χωρίς ωστόσο να μπορέσει να ενταχθεί στις σύγχρονες τάσεις της αμερικανικής φωτογραφίας. Μετά από έναν αιώνα έντονης φωτογραφικής παρουσίας και δυναμικής διεκδίκησης της προβολής του έργου της, η Nelly’s πεθαίνει στην Αθήνα κληροδοτώντας στην ελληνική φωτογραφική ιστορία ένα έργο πολυσύνθετο, παραδειγματικό για νέους φωτογράφους, τόσο λόγω της καλλιτεχνικής όσο και της τεκμηριωτικής του αξίας.

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

ERT Nelly’s
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!