Φωτογράφος δημοσίευσε εικόνα ανεμοστρόβιλου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από άλλους φωτογράφους!


Φωτογράφος δημοσίευσε εικόνα ανεμοστρόβιλου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από άλλους φωτογράφους!

Οι φωτογράφοι, όλοι οι φωτογράφοι, έχουμε κάποιους άγραφους κανόνες, με τον πιο βασικό να μην προσπαθούμε να περάσουμε τις εικόνες μας ως κάτι που δεν είναι.

Για παράδειγμα όταν κάνουμε μία σύνθεση, με ένα τοπίο και ένα ουρανό από μία άλλη φωτογραφία, το σωστό είναι να το αναφέρουμε στην λεζάντα ή να το εξηγούμε σε όσους μας ρωτάνε αν η φωτογραφία είναι πραγματική λήψη.

Ειδικά η προσθαφαίρεση στοιχείων σε μία εικόνα, η οποία αλλοιώνει την πραγματική αποτύπωση του θέματος, είναι μία πρακτική που μπορεί να γίνεται ελεύθερα για δημιουργικούς λόγους, αρκεί ο φωτογράφος να μην προσπαθεί να περάσει την εικόνα ως φωτογραφία, δηλαδή ως μία λήψη του πραγματικού κόσμου που ζούμε.

Για παράδειγμα δεν μπορεί να βάζεις σε μία νυχτερινή φωτογραφία από ένα ελληνικό νησί τον γαλαξία όπως φαίνεται από την Ισλανδία και να προσπαθείς να την περάσεις στο κοινό σου ως μία πραγματική φωτογραφία του μέρους που την έβγαλες.

H Petapixel αναφέρει ότι ο φωτογράφος Aaron Groen δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία, αλλά προκάλεσε την οργή άλλων φωτογράφων και όσων παρακολουθούν τα διάφορα καιρικά φαινόμενα στις Η.Π.Α. καθώς ενώ η φωτογραφία φαίνεται να είναι μία εμφανής σύνθεση, ο Aaron απαντάει σε όσους σχολιάζουν σαν να είναι μία πραγματική λήψη.

"Hold On"© Aaron Groen

Gepostet von Aaron Groen am Sonntag, 5. Juli 2020

Η Petapixel αναφέρει ότι ένας φωτογράφος έγραψε σε μήνυμα που της έστειλε:

Αυτή η φωτογραφία που έχει γίνει viral στην κοινότητα όσων κυνηγούν καταιγίδες είναι μία ψεύτικη φωτογραφία. Ο φωτογράφος έχει χρησιμοποιήσει την ίδια φωτογραφία αυτής της καταιγίδας για πολλές συνθέσεις στο παρελθόν και πριν προσθέσει αυτόν τον ανεμοστρόβιλο. Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι σύνθεση, αλλά ότι υποστηρίζει ότι είναι πραγματική και λέει στους ανθρώπους ότι υπήρχε ακόμη και ζημιά. Δεν υπήρχε καταιγίδα ή ανεμοστρόβιλος σε αυτήν την τοποθεσία εκείνη τη στιγμή. Οι συνθέσεις είναι ένα πράγμα, αλλά η ψεύτικη αναφορά του ακραίου καιρού είναι κάτι διαφορετικό.

Επιπλέον σύμφωνα με άλλους φωτογράφους και κυνηγούς καταιγίδων ο φωτογράφος φαίνεται να διαγράφει και να μπλοκάρει όσους επισημαίνουν ότι η φωτογραφία είναι μία σύνθεση.

Ο συγκεκριμένος φωτογράφος έχει μεγάλο κοινό, με την Facebook σελίδα του να έχει σχεδόν 55.000 φίλους και αρκετές εντυπωσιακές φωτογραφίες, εκτυπώσεις των οποίων πουλάει.

Στα σχόλια της Petapixel κάποιος αναφέρει:

Τώρα παραδέχεται στο Facebook ότι κάνει focus stacking των εικόνων του καθώς και ότι χρησιμοποιεί τεχνικές σύνθεσης. Αυτή η εικόνα αποτελείται από τουλάχιστον 4 εικόνες για το πρώτο πλάνο και πολλές από την καταιγίδα και τους κεραυνούς. Για τον ανεμοστρόβιλο είπε “Δεν ξέρω, δεν είμαι μετεωρολόγος. Αυτή η σελίδα είναι για τέχνη.” Ισχυρίζεται επίσης ότι χρησιμοποιεί μόνο τις δικές του εικόνες.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να βάλει περιορισμό στο δημιουργικό όραμα ενός φωτογράφου και η σύνθεση φωτογραφιών είναι ένα είδος τέχνης που πολλές φορές δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα άξια θαυμασμού.

Τι γίνεται όμως όταν ένας φωτογράφος προσπαθεί να υποστηρίξει ότι μία φωτογραφία που παρουσιάζει δεν είναι σύνθεση αλλά είναι μία μοναδική λήψη που κατάφερε να κάνει;

Είναι κάτι για το οποίο έχουν δίκιο όσοι εξοργίζονται ή δεν θα έπρεπε να έχει σημασία;

Ποια είναι η άποψη σας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

4 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σταυρος Κεσεδακης | 8 Ιουλίου 2020 στις 12:56

    ως φωτογραφος ακραιων καιρικων φαινομενων και ως κυνηγος καταιγιδων και εδω στην Ελλαδα αλλα και ο μοναδικος Ελληνας που κυνηγαει τετοιες καταιγιδες στις ΗΠΑ ετυχε να συμετασχω στην συζητηση που ανοιξε κατω απο την φωτο του οταν ισχυριστηκε οτι την ημερα εκεινη στην Νοτ Ντακοτα των ΗΠΑ σχηματιστηκε ανεμοστροβιλος και μαλιστα προκαλεσε ζημιες.Ψαχνωντας τις αναφορες στην μετεωρολογικη υπηρεσια καταιγιδων δεν υπηρχε καμια τετοια δημιουργια ανεμοστροβιλου ουτε καν ισχυρη καταιγιδα στην περιοχη εκεινη και ετσι πολλοι υποψιαστηκαν οτι ηταν μια ψευτικη αναφορα και το εψαξαν περισοτερο.Τελικα αποδειχθηκε οτι το συγκεκριμενο καδρο καταιγιδας εχει ξαναχρησιμοποιηθει σε αλλες συνθεσεις του με αποτελεσμα να γινει ολος ο θορυβος αυτος.Επειδη στις ΗΠΑ τα ακραια καιρικα φαινομενα ειναι κατι πολυ σοβαρο και αφηνουν πισω τους θυματα και καταστροφες η ψευδης αναφορα δημιουργει συγχυση στους επιστημονες που τα μελετανε και εκτιμουν τους κινδυνους αλλα ταυτοχρονα προσπαθουν να βελτιωσουν τους χρονους ειδοποιησης του κοινου αλλα και στους κυνηγους καταιγιδων που πολλοι ρισκαρουν πολλα για να βρεθουν κοντα σε μια πανισχυρη καταιγιδα και να καταγραψουν εντυπωσιακες εικονες που πολλες φορες βοηθουν την επιστημονικη κοινοτητα να κατανοησει καλυτερα αυτα τα φαινομενα ….γιαυτο και σηκωσε τοσο θορυβο αυτη η αναφορα….Θα μπορουσε απλα να γραψει οτι επροκειτο περι συνθεσης και ψηφιακης δημιουργιας και το αποτελεσμα θα ηταν ωραιο και η ειλικρινια εκτιμητεα

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!