ESA: Δημοσίευσε τις πιο κοντινές εικόνες του ήλιου που έχει βγάλει η ανθρωπότητα, αποκαλύφθηκαν νέα φαινόμενα!


ESA: Δημοσίευσε τις πιο κοντινές εικόνες του ήλιου που έχει βγάλει η ανθρωπότητα, αποκαλύφθηκαν νέα φαινόμενα!

Η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) δημοσίευσε στο κανάλι της στο YouTube ένα βίντεο με τις πιο κοντινές εικόνες που έχουμε δει από τον ήλιο.

Οι πρώτες εικόνες από τον Solar Orbiter της ESA, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο,ξεπερνούν ήδη τις προσδοκίες και αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα νέα φαινόμενα στον Ήλιο.

To animation που δημοσιεύτηκε συνδυάζει μια σειρά από λήψεις που έχουν γίνει με πολλά όργανα τηλεανίχνευσης του Solar Orbiter, μεταξύ 30 Μαΐου και 21 Ιουνίου 2020, όταν το διαστημικό σκάφος ήταν περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της Γης και του Ήλιου – απόσταση 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων – πιο κοντά στον Ήλιο από οποιοδήποτε άλλο ηλιακό τηλεσκόπιο ποτέ πριν.

«Αυτές είναι μόνο οι πρώτες εικόνες και μπορούμε ήδη να δούμε ενδιαφέροντα νέα φαινόμενα. Δεν περιμέναμε πραγματικά τόσο καλά αποτελέσματα από την αρχή. Μπορούμε επίσης να δούμε πώς τα δέκα επιστημονικά μας όργανα αλληλοσυμπληρώνονται, παρέχοντας μια ολική εικόνα για τον Ήλιο και το περιβάλλον. “

λέει ο Daniel Müller, επιστήμονας του Solar Scientific Project της ESA.

Οι κόκκινες και κίτρινες εικόνες λήφθηκαν με τον Extreme Ultraviolet Imager (EUI) στην ακραία υπεριώδη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, σε μήκη κύματος 30 και 17 νανόμετρα, αντίστοιχα.

Οι κοντινές λήψεις του EUI δείχνουν την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, ή κορώνα, με θερμοκρασία περίπου 1 εκατομμύριο βαθμούς. Με τη δύναμη να βλέπουμε χαρακτηριστικά της ηλιακής κορώνας σε απόσταση μόλις 400 χιλιομέτρων, αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν ένα πλήθος μικρών βρόχων, με φωτεινά και σκοτεινά σημεία, που κινούνται.

Ένα πανταχού παρόν χαρακτηριστικό της ηλιακής επιφάνειας, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από αυτές τις εικόνες, ονομάστηκε «φωτιές κατασκήνωσης – campfires». Είναι πανταχού παρούσες μικρές εκρήξεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στις υψηλές θερμοκρασίες της ηλιακής κορώνας και στην προέλευση του ηλιακού ανέμου.

Αυτές οι φωτιές κατασκήνωσης είναι εντελώς ασήμαντες η καθεμιά από μόνες τους, αλλά συνοψίζοντας την επίδρασή τους σε όλο τον Ήλιο, μπορεί να έχουν σημαντική συμβολή στη θερμοκρασία της ηλιακής κορώνας

λέει ο Frédéric Auchère, του Institut d’Astrophysique Spatiale (IAS), Γαλλία, ερευνητής του EUI.

Η ηλιακή κορώνα είναι το πιο απομακρυσμένο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου που εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα. Η θερμοκρασία της είναι πάνω από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου, που είναι τάξεις μεγέθους θερμότερη από την επιφάνεια του Ήλιου, η οποία είναι στους 5500 ° C. Μετά από πολλές δεκαετίες μελετών, οι φυσικοί μηχανισμοί που θερμαίνουν την κορώνα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, αλλά ο προσδιορισμός τους θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της ESA.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

ESA Space Photography

Πηγή:

ESA
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!