NASA: Βοηθήστε μας με τα smartphone σας να καταγράψουμε την φωτορύπανση από τους δορυφόρους!


NASA: Βοηθήστε μας με τα smartphone σας να καταγράψουμε την φωτορύπανση από τους δορυφόρους!

Η NASA μας έχει αποστολή καθώς ζητάει από τους φωτογράφους να καταγράψουν την φωτορύπανση που προκαλούν οι δορυφόροι στον νυχτερινό ουρανό.

Το Project ονομάζεται Satellite Streak Watcher και αναφέρει:

Καθώς περισσότεροι δορυφόροι τοποθετούνται σε τροχιά, θα γίνουν όλο και περισσότερο πρόβλημα για τους αστρονόμους στο έδαφος. Αυτό το μακροπρόθεσμο έργο θα παρακολουθεί φωτογραφικά την πληθυσμιακή ανάπτυξη αυτών των δορυφόρων με την πάροδο του χρόνου.

Τα επόμενα χρόνια, χιλιάδες δορυφόροι θα αναπτυχθούν σε χαμηλή τροχιά, ως μέρος των νέων μεγα-αστερισμών του διαδικτύου. Τρεις ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα και πριν από την ανατολή, αυτές οι φωτεινές τροχιές από το ανακλώμενο φως του ήλιου θα διασχίσουν τον νυχτερινό ουρανό και θα προκαλέσουν όλεθρο για τους αστρονόμους που προσπαθούν να φωτογραφίσουν αστρονομικά φαινόμενα από το έδαφος. Θα είναι επίσης ένα πρόβλημα για τους ερασιτέχνες αστρονόμους για τους ίδιους λόγους. Το έργο αυτό θα καταγράψει για τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη αυτού του προβλήματος για πολλά χρόνια, καθώς οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιούν τα smartphones τους για να φωτογραφίσουν την αύξηση αυτών των τροχιών με την πάροδο του χρόνου από τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι δορυφόροι θα είναι αρκετά φωτεινοί λόγω της λάμψης του ήλιου που εμφανίζεται με μεγέθη μεταξύ +2 και + 6 μέτρων, και έτσι μπορούν εύκολα να φωτογραφηθούν χρησιμοποιώντας τις περισσότερες κάμερες smartphone. Με την ταχύτητα των δορυφόρων, θα δημιουργήσουν τροχιές στον ουρανό από τον ορίζοντα στον ορίζοντα σε περίπου 1 βαθμό ανά δευτερόλεπτο, έτσι σε 10 δευτερόλεπτα θα ταξιδέψουν 20 φορές τη διάμετρο της πανσέληνος στον ουρανό.

Σκοπός είναι να καταγράψουμε φωτογραφικά την πορεία των δορυφόρων στον νυχτερινό ουρανό και για αυτό η NASA μας λέει να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες των smartphones μας.

Μάλιστα η NASA μας δίνει και οδηγίες για το πως να κάνουμε τις λήψεις με το smartphone:

  • Βήμα 1 – Συνδέστε το smartphone σας σε τρίποδο χρησιμοποιώντας ένα φθηνό adapter.
  • Βήμα 2 – Ένα βράδυ πριν από τη λήψη, ρυθμίστε την εφαρμογή της φωτογραφικής μηχανής στα 10 δευτερόλεπτα και το ISO> 800 ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή άλλου κατασκευαστή
  • Βήμα 3 – Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις για να έχετε τις καλύτερες φωτογραφίες αστεριών και τη χαμηλότερη φωτεινότητα του ουρανού.
  • Βήμα 4 – Πηγαίνετε στο Heavens-Above.com και κάντε κλικ στην Satellite database (Δορυφορική βάση δεδομένων) που προβλέπει τις τροχιές των δορυφόρων και παρέχει χάρτη του ουρανού.
  • Βήμα 5 – Ακολουθήστε τις οδηγίες του Heaven-Above για να βρείτε την επόμενη φορά που ένας δορυφόρος θα περάσει από την περιοχή σας
  • Βήμα 6 – Στα λεπτά πριν από την έναρξη της φωτογράφισης, κάντε μερικές δοκιμαστικές φωτογραφίες.
  • Βήμα 7 – Στην προβλεπόμενη εκκίνηση του συμβάντος, αρχίστε να τραβάτε την ακολουθία των φωτογραφιών μέχρι να τελειώσει το συμβάν.
  • Βήμα 8 – Ανεβάστε τις καλύτερες από τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει και μην ξεχάσετε να υποδείξετε το όνομα του σχηματισμού που είναι στη φωτογραφία σας!
  • Βήμα 9 – Πραγματοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια του έτους!

Φυσικά μπορείτε συμμετάσχετε στο project και να φωτογραφίσετε με την φωτογραφική σας μηχανή, για καλύτερη αποτελέσματα.

Το Project έχει ήδη 152 μέλη και 26 φωτογραφίες.

Χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα Heavens-Above.com (ή την Android εφαρμογή) γενικότερα, για να δείτε τι γίνεται στον ουρανό και να κάνετε τις δικές σας φωτογραφίσεις.

Όπως έχουμε πει μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε αστρονόμους και αστροφωτογράφους η αποστολή όλο και περισσότερων δορυφόρων ακόμα και από εταιρείες, όπως είναι το νέο δίκτυο δορυφόρων του Elon Musk.

Το σχέδιο του Elon Musk σχετικά με το δίκτυο δορυφόρων Starlink είναι να φέρει το ίντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά για να κάνει αυτό χρειάζεται να βάλει σε τροχιά γύρω από τη Γη 12.000 δορυφόρους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

NASA Φωτορύπανση

Πηγή:

NASA
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!